Naše fotoreportáž: z chmelnice až na náš stůl

Naše fotoreportáž: z chmelnice až na náš stůl

Tisk

Pivovar200Nová výstava v hlavní budově Národního zemědělského muzea Praha nazvaná O pivu – z chmelnice na náš stůl mapuje bohatou historii, tradice i současnost českého pivovarnictví.

 

 

Jednotlivé exponáty seznamují návštěvníky podrobně s hlavními pivovarskými surovinami; vodou, sladem a chmelem a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek.

Pivovar1

Přibližuje mimo jiné počátky českého pivovarnictví v 10. – 11. století, rozvoj várečného práva při zakládání nových královských měst ve 13. století i reformy v pivovarnictví v 19. století. Všímá si ale i lidí pracujících v oboru; prvních sládků, cechu sladovníků, právovárečníků a dalších.

Pivovar2

Na výstavě Národní zemědělské muzeum Praha prezentuje rovněž příbuzné obory, jako například ledařství a bednářství, které s naším pivovarnictvím neodmyslitelně souvisejí.

Pivovar3

Kromě řady autentických předmětů a nářadí, jež se při výrobě piva, jeho uchovávání, přepravě a konzumaci používaly, lze spatřit také unikátní cechovní předměty, například kroj pražských sladovníků, ohromný ležácký sud a káď a dokonce samotnou varnu určenou pro minipivovary. Dokumenty a obrazový materiál připomínají, vedle historie výroby piva, také o jeho druzích, skladování, dopravě i lidové slovesné kultuře a tvořivosti, která je spojena s konzumací piva od minulosti po dnešek. Celkovou atmosféru výstavy navozuje i rekonstrukce tyčové a drátěné chmelnice, ale i malá útulná hospůdka.

Pivovar4

Hlavním sponzorem výstavy je Budějovický Budvar. Záštitu nad výstavou převzal ministr zemědělství ČR Marián Jurečka.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zkusíte si uvařit podle Malé úsporné kuchařky?


altNavzdory svému názvu není tato klasická kuchařka Anuše Kejřové z roku 1905 zrovna „malá“, neboť čítá 368 stran. Úspornost nejenom při vaření ale opravdu tvoří hlavní téma knihy. Autorka kuchařku věnovala své milované dceři Jiř...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Bourneův odkazTrilogie sledující osudy Jasona Bourna si získala velký obdiv kritiků i diváků. Tajný agent se vynořil z moře se ztrátou paměti a postupně začal zjišťovat, čeho se účastnil a kým vlastně je. Jeho napínavou akční pouť ...