Večerníček slaví padesátiny na zámku

Večerníček slaví padesátiny na zámku

Tisk

vecer200Výstava v Zámeckém areálu Ctěnice mapuje příběh fenoménu Večerníček. Oblíbená pohádka na dobrou noc postupně přerostla díky mimořádné dramatické, výtvarné i animační kvalitě formátu krátkého žánrového útvaru a stal se z ní zcela originální televizní subjekt. 

 

První večerníčkový příběh se odvysílal 2. ledna 1965; s výjimkou zpravodajství jde o jediný pořad České televize, který je bez přerušení vysílaný dodnes. Zároveň má také nejdéle vysílanou znělku, která je neodmyslitelně vepsána do naší paměti.

Interaktivní výstava bude probíhá na zámku Ctěnice a ve výstavním sále Špejchar. Představuje nejen nejoblíbenější příběhy, jako je Mach a Šebestová, Maxipes Fík, Rákosníček, Králíci z klobouku, Pohádky ovčí babičky anebo Krkonošské pohádky, ale také jejich tvůrce, scénáristy a výtvarníky. Výstavu doplní víkendové doprovodné programy, nabídka programů pro děti, nebo letní příměstské tábory. 

vecer6

 

V rámci výstavy jsou připraveny doprovodné programy: 15. 5. Květinová dílna víly Amálky, 11. 6. Když Večerníček nejde spát (v rámci Pražské muzejní noci), 17. 9. Koulelo se jablíčko, 15. 10. Čteme si pohádky bratří Čapků.

Místo a termín konání: Zámecký areál Ctěnice,  24. 4. 2016 – 30. 10. 2016
www.muzeumprahy.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Přemýšlejte o tom!

Gaarder To  je otazka200Tak málo slov a přitom tolik tajemství. Útlá knížka s názvem To je otázka, kterou napsal norský autor Jostein Gaarder (*1952), poskytuje nekonečný prostor pro přemýšlení. Téma lidské e...

Divadlo

Kočár plný neřesti i ctnosti

valmont 200Láska k jedné osobě na celý život a věrnost k tomu? Pro vyznavače volnomyšlenkářství je tato životní filozofie naprosto nepřípustná. Libertinové se právě naopak velmi rádi pouští nejen do neřízených sexuálních dobrodružstvích, ale také do milostný...

Film

Začalo natáčení filmu ROK VDOVY o skládání rozbitého života

Rok vdovy Pavla Beretova small 02V polovině července začala režisérka Veronika Lišková natáčet svůj první celovečerní hraný film ROK VDOVY podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích filmu se představí Pavl...