Čo sa deje v kostole na Zelený štvrtok?

Čo sa deje v kostole na Zelený štvrtok?

Tisk

zelen200„Bdějte mnou a modlete se. Zůstante zde a proste se mnou.“ Veľká noc sa v týchto dňoch slávi po celom svete. Niektorí ju slávia ako sviatky jari, niektorí ako náboženské sviatky obetovania a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Pre tých, ktorí nechodia do kostola alebo nie sú praktizujúci kresťania je to príležitosť zapadnúť do davu a prežiť nádheru týchto slávností v chráme.

 

 

Náboženské obrady majú v týchto dňoch obrovskú symboliku, ktorá je z tohto dôvodu v každom kostole vysvetľovaná a usmerňovaná. Takto sa môže zúčastniť aj veriaci či neveriaci, ktorí by inak symboliku nechápal. Dáva príležitosť pochopiť tajomstvo náboženstva.

Zelený štvrtok je úvodom do veľkonočného trojdnia a vstupnou bránou do Ježišových utrpení. Kresťania si v tento deň pripomínajú prvé slávenie svätej omše, umývanie nôh učeníkov, poukázanie na zradcu. Záverom omše sa Ježiš symbolicky odoberie do Getsemanskej záhrady, kde bude v tento večer prežívať veľké psychické utrpenie.

zelen09

 

Ustanovenie svätej omše sa udialo v miestnosti stretávania sa učeníkov s Ježišom a tiež v miestnosti, kde sa ukrývali po jeho smrti. Ježiš sa v tento deň rozhodol praktickým príkladom ukázať svojim najbližším, ako sa majú k sebe navzájom správať. Ustanovil postoj, ktorý si mali zafixovať – umýva im nohy ako Syn Boží, pretože sám chce, aby sa učeníci ponížili k najmenším hriešnikom a pomáhali im v očiste. Nohy nás symbolicky viažu k zemi, k pozemskému svetu, preto sa treba odpútať od vecí pominuteľných a obrátiť sa k veciam božím. Očistiť sa od hriechu patrí tiež k veľkonočnému sláveniu – veriaci sa na Veľkú noc pripravujú spoveďou a vyznaním hriechov, aby mohli s čistým srdcom sláviť najväčšie kresťanské sviatky.

zelen99

 

Keď sú učeníci pripravení na svoje pôsobenie, prakticky poslednýkrát zotrvávajú v pokoji so svojím učiteľom. Ďalej ho budú sprevádzať len do Getsemanskej záhrady, odkiaľ sa rozutekajú. Nebudú ho už sprevádzať ani na krížovej ceste.

Dnes večer si kresťanský svet pripomína prvé Kristovo utrpenie. V chráme vyzývajú – bdejte a modlite sa. Prežite túto noc v pripomienke Kristovho rozhodovania.

Zajtrajší deň, Veľký piatok, sa bude niesť v znamení Kristovho súdenia a smrti.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Bratříček

bratricek200Bratříček je první tištěná kniha mladého autora Marka Hnily, na základě které si založil i své stejnojmenné nakladatelství s plánem vydávat novinku ročně. Jaká je tato prvotina?

 

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

Před dvaceti lety padla první klapka Snowboarďáků. Výročí kultovní komedie oslaví v kině Lucerna

snowboardaci200Legendární komedie Karla Janáka o teenagerech Rendym a Jáchymovi (Vojtěch Kotek a Jiří Mádl), kteří hodlají pokořit zasněžené horské svahy a získat obdiv půvabných dívek, i když na prkně stáli zatím jen v počítačové herně, se vrací na vel...