V březnu na Velikonoční Kuks

V březnu na Velikonoční Kuks

Tisk

Kuks200Hospital Kuks v Královéhradeckém kraji otevírá svým návštěvníkům brány již o velikonočních prázdninách. Na Zelený čtvrtek, 24. března 2016,otevře Kuks své brány vstříc nové turistické sezóně. Během celé letošní turistické sezóny bude Kuks otevřen návštěvníkům každý den (vyjma pondělí) od 9 do 17 hodin. O letních prázdninách bude památka otevřena i v pondělí.

 


Hospital připravil pro letošní turistickou sezónu několik novinek; například bude otevřeno nové muzeum bylinkářství. Pravidelně se v areálu hospitalu koná i řada kulturních akcí.

Kuks2

Kukský hospital je bývalý zaopatřovací ústav pro vojenské vysloužilce se špitálem a konventem milosrdných bratří u Nejsvětější Trojice. Ze zámku a lázní na levém břehu Labe se dochovalo pouze kaskádové schodiště k Labi. Na pravé straně Labe se do dnešní doby dochoval špitál s kostelem Nejsvětější Trojice, postavený v letech 1707 až 1712. V kostele je řada vynikajících obrazů připisovaných Petru Brandlovi. Špitál, původně určený pro vojenské vysloužilce ze Šporkových panství, je nyní je ve správě Národního památkového ústavu.

Kuks3

Expozice je věnována zakladateli Kuksu hraběti Šporkovi, baroknímu umění a lékárenství, se zachovalou barokní lékárnou. Sídlí zde České farmaceutické muzeum. Na terase před špitálem je galerie alegorických soch od barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna; 12 ctností a 12 neřestí. Další Braunovy sochy a reliéfy se nacházejí v lese u nedalekém Betlému Kuks.


ilustrační foto autor, www.hospital-kuks.cz 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Pavlína Brzáková, Jaroslav Dušek: Tvarytmy

Tvarytmy 200Jaroslav Dušek v této knize předestírá mimo jiné, také velice zajímavý trend do budoucnosti. Je odvozený od toho, co přirozeně kolem sebe vidí a není tak úplně špatný. Líbilo se mi, že tato kniha mi přivodila úplně jiné myšlenky a vize ohledně b...

Divadlo

Komedie s Drábkem

drabek perexPřiznám se, že jsem si své dojmy z premiéry hry Jedenácté přikázání aneb Mucholapka nechala pořádně uležet. Ne snad, že bych byla tak líná anebo vytížená, ale ona je to s tím režisérem Drábkem prostě těžká práce. Je totiž jiný a ...

Film

Přehlídka španělsky mluvených filmů začala v Praze a skončí v Hradci Králové

La pelicula perexJako každoročně se i letos v druhé půli února vynořila LA PELÍCULA, přehlídka španělských mluvených filmů (película = film), což obnáší díla nejen ze Španělska, ale i ze španělsky mluvících zemí americkýc...