Třetí největší pivovarnická soutěž světa má vítěze - Český minipivovar uspěl v mezinárodní konkurenci

Třetí největší pivovarnická soutěž světa má vítěze - Český minipivovar uspěl v mezinárodní konkurenci

Tisk

Pivovar200Stovky malých i velkých pivovarů se utkaly v Českých Budějovicích o cenu Zlatá pivní pečeť 2016. Hlavní cenu získal Světlý nefiltrovaný ležák 11 % - Jan Wünsch z Pivovaru Jílovice. Soutěž s rekordní účastí pivovarů se konala počátkem února v rámci Mezinárodního pivního festivalu. Absolutní vítěz vaří pivo teprve půl roku.

 

Ukázalo se, že i minipivovary mohou úspěšně konkurovat nadnárodním gigantům. Jílovický nefiltrovaný ležák byl velkým letošním překvapením. O to zajímavější bylo, že tento pivovar z Novohradských hor začal vařit pivo teprve před půl rokem. Stříbrnou Hlavní cenu získala Krušovická světlá desítka, bronzový byl další malý jihočeský minipivovar - světlý ležák Lyer z Modravy.

Pivovar2

 

Soutěž s rekordní účastí                                                                                                                 

Soutěže se zúčastnilo rekordních 225 pivovarů ze tří kontinentů, které bojovaly v desítkách soutěžních kategorií. Do degustačních soutěží o Zlatou pivní pečeť se letos přihlásilo 1110 piv a ciderů. Oproti loňsku zaznamenaly degustační soutěže Zlatá pivní pečeť kvantitativní nárůst o 20% v počtu přihlášených pivovarů (225 letošních oproti 186 loňským) a 30% nárůst v počtu přihlášených piv (1110 letošních oproti 849 loňským). Počet zahraničních účastníků se oproti loňsku zvýšil také zhruba o 30%, z loňských 51 na letošních 65).                                   

Pivovar Logo

 

Provoz pivovaru Jílovice byl zahájen 2 června 2015. K výrobě piva se používá kvalitní voda z Novohradského podhůří, český slad a chmelový granulát z českého chmele. Při použití klasického technologického postupu vaření piva ve varně, studeného hlavního kvašení v otevřených kádích a dlouhého zrání v ležáckých tancích dostaneme pivo českého typu plné chuti, dobrého řízu a optimální hořkosti. Veškeré technologické zařízení pivovaru je vyrobené z potravinářské nerezové oceli a se sestává z bloku dvou nádobové varny, klasických otevřených kvasných kádí a uzavřených ležáckých tanků. V současné době je pivovar schopen vyrobit za rok kolem 850 hl piva. Hotové pivo se stáčí do PET láhví a KEG sudů. Minipivovar se nachází v zemědělské usedlosti v Jílovicích u Trhových Svin.


Hodnocení 80 %, www.pivovarjilovice.cz 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pozůstalí: Se smrtí se každý vypořádává jinak

pozustali200Pozůstalí je název zatím poslední knihy Alžběty Bublanové. Vyšla v nakladatelství Ikar a my vám v rámci dohánění restů přinášíme její recenzi.

...

Divadlo

Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Minifemini 200Kulturní sdružení Napříč.cz je skupina odvážných a především umělecky nadaných lidí, kteří se snaží společně vytvořit alternativu k současnému tradičnímu konzumnímu proudu umění a zábavy. Toto sdružení předvedlo v rámci osla...

Film

Godzilla zasahuje

godzilla perexPravěký veleještěr pojmenovaný Godzilla se v japonských kinech poprvé objevil přesně před šedesáti léty (film v tuzemské distribuci nazvaný Probuzená zkáza mohli čeští diváci spatřit až o tři...