Naše fotoreportáž: Letenský masopust potřetí

Naše fotoreportáž: Letenský masopust potřetí

Tisk

Masopust200Tradiční slavnost, rozšířená v různých podobách po celé Evropě, se konala první únorovou sobotu  také na Strossmayerově náměstí v Praze. Po slavnostním zahájení se průvod přesunul do Galerie Scarabeus, kde účastníky čekala výstava masopustních masek a expozice Muzea kávy Alchymista. Poté průvod prošel k budově Národního zemědělského muzea Praha, kde probíhal bohatý program. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                             Letenský masopust je však jen zlomkem toho, co se v českých vesnicích a městech dělo během masopustních oslav v dřívějších dobách. Oslavy tehdy trvaly několik dní, nejčastěji začínaly tzv. tučným čtvrtkem, kdy vypuklo hodování.

Masopust1

Konala se zabijačka, pekly koblihy, koláče, buchty a smažené boží milosti. Původně bývaly obchůzky masek v úterý před Popeleční středou. K typickým maškarám patřil medvěd, kůň, Slaměný, Bakchus, smrtka, bába s nůší, Turek, nebo Žid.

Masopust2

Na konci úterního reje masek došlo k vyvrcholení masopustu, který se měnil podle regionů. Následná Popeleční středa zahájila období 40 dní půstu a duchovní očisty, které trvaly až do Velikonoc. V této době se nekonaly hostiny, svatby, ani hudba a tancovačky.   

Masopust3

  

                                                                
ilustrační foto autor, www.nzm.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vzpomínka na Zemi: Závěrečný díl dystopické trilogie představuje hrozbu

 

vzpominka na zemi perexPo Temném lese následuje závěrečný díl čínské trilogie s názvem Vzpomínka na zemi, kterou vydalo nakladatelství Host. Završuje více než 400 let dlouhou éru lidstva a jeho kosmického vývoj...

Divadlo

Laskonky v Divadle Na Maninách o osudových láskách i zklamáních

laskonky perexLaskonky. Představení na námět spisovatelky Báry Nesvadbové zařadilo do svého programu pražské Divadlo Na Maninách. Premiéra se uskutečnila v pátek 30. listopadu.

 

...

Film

Festival francouzského filmu: Svatý pan Oscar a ministr, jemuž chcípnul motor

holy motorsHned pět francouzských filmových titulů, které budou mít příští týden českou premiéru, uvádí v předpremiérách 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival nastartoval motor ve čtvrtek projekcí snímku Thérèse D...