Rekonstrukce památníku začne v dubnu

Rekonstrukce památníku začne v dubnu

Tisk

Kristinov200Rekonstrukci Památníku sklářství na Kristiánově v Jizerských horách zahájí Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou letos v dubnu. 

 

Cílem rekonstrukce bude obnova památkových hodnot a zlepšení provozního zázemí pro návštěvníky a průvodce. Dojde k sanaci stavebních konstrukcí od kamenných sklepení, přes roubenou část, až po střechu, která bude pokryta tradičním dřevěným šindelem. Nově bude zajištěno nezbytné hygienické minimum, tedy elektřina, voda a odvod odpadů, ale také možnost občerstvení návštěvníků.

Stávající expozice v přízemí projde drobnými úpravami; poprvé bude návštěvníkům zpřístupněno také podkroví. Práce budou zahájeny hned po skončení zimy; muzeum má již zajištěna všechna nezbytná povolení.

Kristinov2

 

Sklářská osada Kristiánov byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopili 6. ledna 1776; Riedelovi potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky; v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výboru bižuterie. Specialitou byly tzv. "tutny", duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků - banglí. Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.           

                                                                 
www.msbjablonec.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Je libo trochu světového street artu?

street 200Jedenadvacáté století je stoletím, v němž se všechno extrémně zrychluje, na vše je málo času a lidé se z různých důvodů vzájemně odcizují. S tímto trendem mnohdy souzní i umění, které má mnoho forem a už dávno neplatí, že abychom viděli obrazová umělecká díla, mu...

Divadlo

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maryša foto  Divadlo Petra BezručemPMaturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznáměj...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana