Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba

Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba

Tisk

Remesla 200Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba Dvojice historiků Alena a Vlastimil Vondruškovi připravili pro nakladatelství Vyšehrad sedmidílnou řadu výpravných encyklopedií Průvodce českou historií. Záměrem projektu je seznamovat širokou čtenářskou obec srozumitelnou formou se životem v českých zemích v minulosti.

V rámci ediční řady Průvodce českou historií postupně vycházejí jednotlivé obrazové encyklopedie, které mapují život v našich zemích od vzniku českého státu do současnosti. Jednotlivé díly, zpracované na základě hmotných, písemných a ikonografických pramenů, přehledně mapují nejdůležitější fakta o vývoji společnosti. Díky čtivě napsaným textům, logickému uspořádání, množství fotografií a výkladovým slovníkům ocení tento ediční počin studenti i pedagogové středních a vysokých škol, pracovníci muzeí, stejně jako návštěvníci památek, ale i všichni zájemci o historii.

remesla text1

Po svazcích Město, Vesnice a Církev vychází nyní čtvrtý díl ediční řady Řemesla a výroba. Tradiční česká řemesla mají na našem území dlouhou a mnohdy i zajímavou historii. Nezaměnitelnou roli v šíření a rozvoji řemesel hrál odpradávna člověk. Právě pracující lidé vytvářeli harmonii mezi potřebami běžného lidského bytí a stálým zdokonalováním výroby. Čtvrtý díl encyklopedie Řemesla a výroba přináší přehledný vývoj domácké řemeslné a manufakturní výroby v českých zemích od pravěku až po nástup průmyslové revoluce na konci feudalismu. Jednotlivé kapitoly, členěné podle surovin a zpracovávaných materiálů, popisují nejen základní řemeslnické technologie, ale i organizaci výroby v cechu i mimo něj. Všímají si postavení mistrů a tovaryšů, rozebírají dobové právní systémy a obecné hospodářské souvislosti řemeslnické výroby. Výklad je doplněn citacemi z dobových pramenů.

Remesla text2

V encyklopedické řadě Průvodce českou historií se připravují další svazky: Šlechta, Každodenní život a Vzdělanost a kultura. Autoři knihy, Alena a Vlastimil Vondruškovi absolvovali historii a etnografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Alena Vondrušková pracovala v ÚLUV Praha a ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, Vlastimil Vondruška v Československé akademii věd a pak v Národním muzeu v Praze. Věnovali se studiu hmotné kultury a publikovali řadu odborných statí a také několik populárně naučných knih. 

Název: Řemesla a výroba
Autor: Vlastimil Vondruška, Alena Vondrušková
Žánr: odborná literatura
Vydalo: Vyšehrad
Rok vydání: 2015
Počet stran: 200
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Vyšehrad


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

CO NEVÍTE O TERORISMU

TERORISMUS 200Vědecké studie nebývají určeny širokému okruhu čtenářů. Někdy však vznikne výjimka, která dokáže upoutat i běžné čtenáře. Taková je knížka Josefa Krause o Íránském státním terorismu, která vyšla koncem minulého roku v nakladatelství CDK. Úče...

Divadlo

Převychová farář neonacistu, nebo neonacista faráře?

adamova jablka perexFarář Ivan (Jacob Erftemeijer) je prototyp vzorného křesťana. Ve všem vidí jen to dobré a vůbec nepochybuje o tom, že Bůh při něm stojí a pomáhá mu. Proto na faře poskytuje útočiště osobám ve výkonu alternativního trestu ...

Film

Dokáže jeden muž zvládnout tři děti?

martin venuse perexŘíká se, že žena vydrží víc než člověk. Jak si tedy povede celý měsíc průměrný muž v ženské úloze a zda se potvrdí zažitá fráze, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, se dozvíte v romantické komedii Jiřího Chlumského Martin a ...