NPÚ: Památky jsou na advent připravené

NPÚ: Památky jsou na advent připravené

Tisk

advent200Zimní sezona na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově začíná. Adventní a vánoční prohlídky představí návštěvníkům nejenom výzdobu, která k tomuto období patří, ale seznámí je také s tradicemi, či s lidovými obyčeji.    

  

 

27.–29. listopadu pořádá státní zámek Náchod advent pro veřejnost. Pro návštěvníky jsou připravené prohlídky adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku. Chybět nebude ani tradiční koncert ve velkém sále na I. nádvoří.                                                                                                             

Na 28.–30. listopadu připravil státní zámek Hrádek u Nechanic Vánoce na zámku. Na programu jsou prohlídky vánočně vyzdobeného zámku s průvodcem.                                                                        

28. a 29. listopadu pořádá státní hrad Grabštejn adventní prohlídky. V nabídce je nově možnost zhlédnout interiéry hradu v netradičním zimním období s vánoční dekorací a tematickým vyprávěním.                                                                                                                                                 

Také na 28. a 29. listopadu připravil zámek Zákupy adventní prohlídky. Zpřístupněna bude i dětská trasa. Vystaven bude historický nábytek, obrazy a porcelán, ale i hračky z 19. a 20. století.                         

28. a 29. listopadu pořádá státní zámek Sychrov vánoční trhy na nádvoří zámku, spojené s ukázkami řemesel a prodejem vánočního zboží.                                                                                        

Na zámku Hrádek u Nechanic proběhnou 13. prosince vánoce na zámku. Na programu jsou prohlídky vánočně vyzdobeného zámku s průvodcem. 5. a 12. prosince proběhnou na Hrádku u Nechanic vánoční koncerty.                                                                                                                     

3.–6. prosince se koná advent v Ratibořicích. Během prohlídky interiérů zámku přijme návštěvníky paní kněžna. Zámečtí úředníci a služebnictvo zájemce seznámí s adventními a vánočními zvyky, které se dodržovaly na panském sídle v první polovině 19. století. 12. prosince se bude konat v Ratibořicích adventní předvánoční koncert.                                                                                                  

Na 12. prosince připravil Hospital Kuks Rybovu Českou mši vánoční v kostele Nejsvětější Trojice. 4. prosince oslaví státní hrad Grabšzejn svátek sv. Barbory. 5. prosince zde proběhnou Vánoce na Grabštejně. Letošní novinkou bude Česká mše vánoční v podání sólisty Opery ND Luďka Veleho za doprovodu pěveckého sboru. 6., 12., 13., 19. a 20. prosince proběhnou na Grabštejně adventní prohlídky.                                                                                                                                                        

5., 6., 12., 13., 19. a 20. prosince pořádá státní zámek Zákupy adventní prohlídky. Zpřístupněna bude i dětská trasa. 19. prosince proběhne na zámku Adventní koncert.                                                       

Na 5., 6., 12. a 13. prosince připravil státní zámek Frýdlant adventní prohlídky zámku.      

       advent

    

12. prosince se koná na státním zámku Sychrov vánoční jazzový koncert v zámecké galerii. 26. prosince proběhne na Sychrově vánoční koncert Veselé vánoční hody. 27. prosince – 3. ledna se konali Vánoční prohlídky na Sychrově.                                                                                                        

Na 5.–13. prosince připravil Soubor lidových staveb Vysočina Vánoce na Veselém Kopci. Výstava  přiblíží lidové zvyky, chybět nebude ani kulturní program. Na 13. prosince je pak připraven Předvánoční jarmark. 15.–31. prosince pořádá Soubor lidových staveb Vysočina výstavu Betlém vánoční.                                                                                                                                              

Na 6. prosince připravil státní zámek Slatiňany vánoční koncert přední mezzosopranistky Jany Sychrovské a jejích hostů v zámecké knihovně. 12. prosince proběhne na zámku Slatiňany Vánoční jarmark na nádvoří a v kuchyni zámku. 19., 20. a 23.–27. prosince nabídne zámek mimořádné zimní prohlídky Kouzlo vánočního zámku.

www.npu.cz

Zdroj foto: www.tipynavylety.cz , www.rodina.cz 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Svět podle Vacátka: nejen nostalgie

zlociny a vasne pana vacatka kovarikovaVstupte do lepší společnosti! Kokainistka, penězokazec, kasaři, kapsáři, prostitutky, podvodníci… Potkáte je v knize Zločin a vášně za rady Vacátka. Autoři Blanka Kovaříková a

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

Divoká dvojka? Spíš potřeštěná

divoka dvojka 200Skvělou komedii, u které se od srdce zasmějete, najdete poslední dobou horko těžko. Nicméně se filmaři neustále snaží takový film natočit. Reese Witherspoon v jedné z hlavních rolí by mohla být pozitivní známkou úspěchu, ale…