Na Kristiánově se téměř po 130 letech opět bude tavit sklo

Na Kristiánově se téměř po 130 letech opět bude tavit sklo

Tisk

Pout 200Zaniklá sklářská osada Kristiánov v Jizerských horách ožije v sobotu 5. září již 24. ročníkem Mariánské sklářské pouti. Pořádá ji Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a bude to zároveň jedna z posledních možností navštívit zdejší stálou expozici.

Památník sklářství na Kristiánově ukončí letošní sezónu v pondělí 28. září dnem otevřených dveří u příležitosti státního svátku. Pak se návštěvníkům na celý rok zavře. Foukání skla se ujme Floriánova huť z Častolovic u České Lípy, která si pro návštěvníky pouti připravila i ukázky výrobků z tradičního sortimentu kristiánovské sklárny.

Pout 1


První Mariánská sklářská pouť se na Kristiánově konala roku 1790 a pak každý rok až do zániku sklárny. Muzeum tuto tradici obnovilo v roce 1990. I letos se návštěvníci mohou těšit na stánky s tradičním, nejen skleněným a bižuterním zbožím, soutěže pro děti nebo slaňování přes řeku Kamenici, které organizuje Horská služba. Připraven je i kulturní program.

Pout 2


Sklářská osada Kristiánov byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopil 6. ledna 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výboru bižuterie. Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Pout 3

Zdroj: Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Čtení pro ženy? Dietnikum Blanky Hoškové

Dietnikum 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota další román Blanky Hoškové, tentokráte s názvem Dietnikum. Co se pod nezvyklým názvem skrývá, do jakého vážného tématu se autorka pustí teď a jaká je tato kniha, to se dozvíte právě v této recenzi.

<...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

I tlusté odborné časopisy by mohly zaujmout

kino ikon perexSpecializované časopisy, mnohdy čtvrtletníky nebo jen pololetníky, se k běžnému čtenáři téměř nedostanou. Jednak o jejich existenci neví, a i kdyby věděl, sotva by našel nějaké místo, kde se prodávají, a i kdyby takové místo objevil (třeba...