Jak se naši předkové bavili u piva?

Jak se naši předkové bavili u piva?

PrahaUpiva perexPití piva i hostinské podniky v Praze mají bohatou tradici; její počátek sahá až do raného středověku. Zlatou dobou těchto kulturních fenoménů bylo období od počátku 19. století do meziválečných let.

 

 

Bohatě ilustrovaná kniha Praha u piva z pera etnologa a historika Karla Altmana, líčí zábavnou formou historii piva v české společnosti. Jako vědecký pracovník brněnského Etnologického ústavu AV ČR Karel Altman se zabývá hostinskou tematikou už čtvrtstoletí. Kniha Praha u piva z nakladatelství Vyšehrad pojednává o Pražanech, kteří měli ve zlaté době štamgastů jedno společné; často a také rádi popíjeli pivo všech druhů. Vyhledávali různé hostinské podniky, zejména restaurace, hostince, pivnice, ale i prosté hospody a výčepy. Bylo to magické místo, zvlášť pro ty, kteří se sem chodili občerstvit, zahnat žízeň, zapít pokrm, ale i povznést svého ducha.

PrahaUpiva2

Kniha líčí historii piva jako nápoje typického pro pražské prostředí, sleduje utváření pivní kultury ve společnosti a mapuje jeho význam pro rozvoj společenského života ve městě. Největší pozornost věnuje autor kulturním jevům, které s sebou pití piva odedávna přináší; rozmanitým způsobům čepování i pití, pijáckým rekordům, rozličným excesům i jejich nežádoucím následkům. Zvláštní důraz klade na objasnění role, kterou pivo hraje při sbližování lidí. Obecnější pojednání jsou průběžně dokládána konkrétními příklady ze života příslušníků širokých vrstev obyvatel české metropole.

praha Upiva

Práce se opírá nejen o studium odborné literatury, ale využívá také značné množství dalších pramenů, zejména memoárovou literaturu, odborné příručky, průvodce a bedekry, korespondenci významných osobností a tematicky zaměřené stati z dobových novin a časopisů. Bohatě je využíván i stavovský tisk hostinských, restauratérů a jiných odborníků a další prameny, třeba i pražské písně a kuplety z kabaretů a šantánů.

Praha Upiva1

Karel Altman je čtenářům znám jako autor prací s hostinskou tematikou, které se věnuje už desítky let. Knižně debutoval monografií Krčemné Brno, která vyšla na začátku devadesátých let. Problematikou krčem a hospůdek se jako vědecký pracovník brněnského pracoviště Etnologického ústavu AV ČR zabývá i v současnosti. Jeho nová kniha Praha u piva navazuje na úspěšnou publikaci Zlatá doba štamgastů pražských hospod. Karel Altman je také autorem mnoha aforismů.

PrahaUpiva4


Karel Altman: Praha u piva, vydalo nakladatelství Vyšehrad roku 2015. Kniha má 240 stran a je doplněna množstvím ilustrací.

Hodnocení: 85%

Zdroj foto/ obr.: www.ivysehrad.cz


 

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Hledat


Literatura

Teorie rozpadu aneb evropský politický komiks

teorie rozpadu 200Nakladatelství Crew nám v řadě Mistrovská díla evropského komiksu přináší již devátý svazek, tentokráte politický thriller Teorie rozpadu, kde najdeme dva nejznámější příběhy autorského dua scénáristy Pierra Christina a oslavované...

Divadlo

Autor hry Úsměv Dafné Vittorio Franceschi se zúčastní české premiéry v Divadle Rokoko

Usmev  Dafne Smutna  200Ve středu 16. ledna se v Divadelní kavárně Rokoko sešli herci a tvůrci tragikomedie Úsměv Dafné. S režisérkou Viktorií Čermákovou, dramaturgyní Věrou Maškovou...

Film

Kdo bude první vrahem pokřivených vztahů? Hodný syn?

altZanedlouho vstoupí do českých kin dramatický snímek z chladného severu s pohledem na pokřivený vztah matky a syna. Kritiky i veřejností ceněné dílo nabízí sondu do křehké pavučiny citů, rodinných vazeb a emocí. Je skutečně prvotina režisérky Zaidy Berg...