Jak se naši předkové bavili u piva?
Banner

Jak se naši předkové bavili u piva?

PrahaUpiva perexPití piva i hostinské podniky v Praze mají bohatou tradici; její počátek sahá až do raného středověku. Zlatou dobou těchto kulturních fenoménů bylo období od počátku 19. století do meziválečných let.

 

 

Bohatě ilustrovaná kniha Praha u piva z pera etnologa a historika Karla Altmana, líčí zábavnou formou historii piva v české společnosti. Jako vědecký pracovník brněnského Etnologického ústavu AV ČR Karel Altman se zabývá hostinskou tematikou už čtvrtstoletí. Kniha Praha u piva z nakladatelství Vyšehrad pojednává o Pražanech, kteří měli ve zlaté době štamgastů jedno společné; často a také rádi popíjeli pivo všech druhů. Vyhledávali různé hostinské podniky, zejména restaurace, hostince, pivnice, ale i prosté hospody a výčepy. Bylo to magické místo, zvlášť pro ty, kteří se sem chodili občerstvit, zahnat žízeň, zapít pokrm, ale i povznést svého ducha.

PrahaUpiva2

Kniha líčí historii piva jako nápoje typického pro pražské prostředí, sleduje utváření pivní kultury ve společnosti a mapuje jeho význam pro rozvoj společenského života ve městě. Největší pozornost věnuje autor kulturním jevům, které s sebou pití piva odedávna přináší; rozmanitým způsobům čepování i pití, pijáckým rekordům, rozličným excesům i jejich nežádoucím následkům. Zvláštní důraz klade na objasnění role, kterou pivo hraje při sbližování lidí. Obecnější pojednání jsou průběžně dokládána konkrétními příklady ze života příslušníků širokých vrstev obyvatel české metropole.

praha Upiva

Práce se opírá nejen o studium odborné literatury, ale využívá také značné množství dalších pramenů, zejména memoárovou literaturu, odborné příručky, průvodce a bedekry, korespondenci významných osobností a tematicky zaměřené stati z dobových novin a časopisů. Bohatě je využíván i stavovský tisk hostinských, restauratérů a jiných odborníků a další prameny, třeba i pražské písně a kuplety z kabaretů a šantánů.

Praha Upiva1

Karel Altman je čtenářům znám jako autor prací s hostinskou tematikou, které se věnuje už desítky let. Knižně debutoval monografií Krčemné Brno, která vyšla na začátku devadesátých let. Problematikou krčem a hospůdek se jako vědecký pracovník brněnského pracoviště Etnologického ústavu AV ČR zabývá i v současnosti. Jeho nová kniha Praha u piva navazuje na úspěšnou publikaci Zlatá doba štamgastů pražských hospod. Karel Altman je také autorem mnoha aforismů.

PrahaUpiva4


Karel Altman: Praha u piva, vydalo nakladatelství Vyšehrad roku 2015. Kniha má 240 stran a je doplněna množstvím ilustrací.

Hodnocení: 85%

Zdroj foto/ obr.: www.ivysehrad.cz


 

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Hledat


Literatura

Víkend v Londýně jako perfektní oslava čtyřicetin

vikend v londyne 200Jan Folný se do čtenářského povědomí zapsal svou na první pohled kontroverzní povídkovou knihou Buzíčci. Na mě tehdy udělala velký dojem, a proto jsem měla radost, když jsem v nabídce nakladatelství Host zahlédla další jeho poč...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

MARCO BELLOCCHIO NA FEBIOFESTU

bello200Stále vitální pětasedmdesátník Marco Bellocchio (narozen 1939) osobně zavítá na letošní FEBIOFEST, který mu uspořádává retrospektivu – či spíše jen miniretrospektivu, protože nabízí pouhé tři tituly. Prvním je Bellocchiův debut Pěsti v kapsách, pak nás...