Za vůní kávy do Frýdku-Místku

Za vůní kávy do Frýdku-Místku

Tisk

kava 20Dokážete si den představit bez šálku lahodné kávy? Pokud ne, možná byste se v těchto dnech měli vypravit do Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku.

 


Až do 31.května zde totiž bude k vidění výstava s všeříkajícím názvem „Za vůní kávy.“ Těšit se můžete nejen na historii tohoto pro Čechy nepostradatelného moku, ale také na ukázky servírování a informace o vůbec prvních českých kavárnách.

kava 3

Na výstavě jsou k vidění  kávové mlýnky, servisy, i kávové zrno před pražením. Výstava byla slavnostně zahájena 22. ledna a zatím ji viděly stovky lidí. Tak se k nim přidejte – určitě nebudete litovat. Muzeum Beskyd navíc sídlí v útrobách frýdeckého zámku, což celé expozici ještě přidává na atmosféře.

kava1


Aktuálně si zde můžete prohlédnout také výstavu nazvanou Moravský Manchester věnovanou textilním továrnám ve městě. Frýdek-Místek byl totiž svého času v tomto oboru velmocí a podniků zpracovávajících přírodní vlákna zde bylo hned několik  - postupně se všechny sloučily do fenomenálního Slezanu. Ten byl po dlouhá léta jednou z dominant dvojměstí a dnes už bohužel nestojí. Kdo ho založil, jak se vyvíjel v čase i čím přesně se zabýval – to vše je náplní výstavy, která bude ve Frýdku –Místku k vidění až do 21. června.

kava2


Bližší informace o obou  expozicích i o Muzeu Beskyd jako takovém najdete na www.muzeumbeskyd.com.

Zdroj foto: www.muzeumbeskyd.com


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Když nevíte kudy kam, vydejte se na cestu

Stopem na konec perexNež jsem se pustila do čtení útlé knížečky s názvem Stopem na konec světa, domnívala jsem se, že bude obsahovat povídky s různými zážitky ze stopování. A docela jsem se těšila, protože znám pár lidí, kteří tento způsob cestová...

Divadlo

Jubilejní Ceny Thálie rozdány

thalie200V sobotu 21. března byly při slavnostním 20. ročníku uděleny Ceny Thálie za nejlepší umělecké počiny v roce 2012 a celoživotní mistrovství v daném oboru.

...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...