Vánoce v chrudimském muzeu

Vánoce v chrudimském muzeu

Tisk

200 perexVšichni, kteří se ještě nechtějí rozloučit s Vánocemi a jejich neopakovatelnou atmosférou, mohou do 11. ledna navštívit v Regionálním muzeu v Chrudimi výstavu nazvanou jednoduše Vánoce v muzeu.


 

Výstava představuje tradiční i současné předvánoční i vánoční obyčeje, nechybí ani typické výrobky, ukázky zdobení a příprav. Návštěvníci si mohou prohlédnout různé zvykoslovné předměty, adventní věnce, barborky, historické vánoční pohlednice a samozřejmě i betlémy.

1

Dětem se jistě budou líbit postavy Mikuláše a čerta, zvyky spojené se sv. Lucií a sv. Barborou.  Maminky zase podlehnou nostalgii při pohledu na kuchyň z počátku 20. století, ve které právě probíhá pečení vánočního cukroví. Tatínky možná zaujme jarmareční bouda na předválečných mikulášských trzích plná různých dobrot.

 Stálá expozice lidového nábytku, kterou tvoří interiér jídelny dle architekta Jana Kouly z roku 1900, doplněný lidovou světnicí s malovaným nábytkem regionálního charakteru z konce 19. století,  je štědrovečerně vyzdobena a představuje štědrovečerní zvyky, jako například omotání noh stolu řetězem, aby rodina zůstala pohromadě, či kladení slámy a sekery pod stůl. Když se lidé během večeře dotkli nohou ostří sekery, měli mít po celý rok pevné zdraví.

2

Součástí výstavy je i soubor lidových hraček z Hlinecka, který muzeum získalo do sbírek již na přelomu 19. a 20. století, doplněný o hračky současných regionálních tvůrců navazujících na lidovou tradici (Zdeněk Bukáček, Vlastimil a Zdenka Škrochovi, Alois Doležal).

V muzeu též probíhá vánoční soutěž Andělé určená pro školní i mimoškolní kolektivy, v níž děti z MŠ, ZŠ i SŠ měly za úkol vyrobit co nejoriginálnější postavičky andělů libovolných velikostí i materiálů. Jejich díla (celkem 38 souborů) jsou nyní vystavena v muzeu a návštěvníci svými hlasy rozhodují o nejkrásnějším andělovi.

4

Vánoce v muzeu
Datum a místo konání: 28.11.2014 – 11.1.2015 Regionální muzeum Chrudim, otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin, od 13 do 17 hodin

5


Pořadatel: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86, Chrudim

Zdroj foto: autorka článku


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak pracovat s hlasem

jak pracovat s hlasem200Touto otázkou se trápí řada tzv. hlasových profesionálů – herců, moderátorů, zpěváků či učitelů. Příručku pro cvičitele, trenéry a učitele Jak pracovat s hlasem napsaly autorky MUDr. Renáta Rokytová a PaedDr. Zdeňka Slavík...

Divadlo

Zlínské představení Koně se také střílejí má atmosféru a přináší hluboký divácký zážitek

konefoto200Šest hereckých párů, moderátor, živá kapela, nekonečný taneční maraton, během kterého by účastník vypustil duši – to vše slibuje nová inscenace Městského divadle Zlín Koně se také střílejí, jehož premiéra proběhla 25. února. Režisérem je Jakub Nvota...

Film

V Karlových Varech zvítězil Křižáček
krizacek perVáclav Kadrnka na sebe upozornil již svým minimalisticky, staticky, s pozorovatelskou netečností pojednaným dramatem 80 dopisů. V historickém snímku KŘIŽÁČEK, který navzdory očekáváním zvítězil na karlovarském filmovém festivalu 2017, tento...