Podpořte vydání knihy o Ženách z Bohnic

Podpořte vydání knihy o Ženách z Bohnic

Tisk

zeny z bohnic 200Pokud se vydaří kampaň na serveru Pointa, vyjde kniha Ženy z Bohnic inspirovaná skutečnými osudy duševně nemocných žen. Nabídne dvanáct hrdinek a jedno autentické svědectví o psychiatrické péči v Česku.

 

 

Autorka knihy Edna Nováková strávila pět měsíců v léčebně v Bohnicích, kde si prošla elektrošokovou terapií, spolykala tunu léčiv a zažila nekonečno hodin psycho sezení. Kniha Ženy z Bohnic těží z této tristní zkušenosti a líčí příběhy dvanácti žen, jež se také octly za hranou „normálního světa“. Nebere si servítky a ukazuje lehkost i tíži reality za mřížemi nemocnice.

V knize autorka píše třeba o paní Kanárek, která umí létat a trpí nešťastnou láskou ke svému kanárkovi. Nebo o Záchodové lejdy, místní legendě, co v Bohnicích tráví každé Vánoce. I o Pivařce, jež chlastá od svých dvanácti let. A také o Fajnovce, kterou pronásleduje mrtvý otec. A o ní a jejím dobrovolně vyelektrošokovaném mozku. A o dalších ženách, které se brodí všemi myslitelnými i nemyslitelnými sračkami.

Pro koho je kniha určena:

  • Pro ty, kteří fandí literatuře inspirované skutečnými událostmi.
  • Pro ty, kteří si libují v četbě dramatických příběhů a mají rádi nevšední, silné hrdinky.
  • Pro ty, kteří si chtějí přečíst aktuální svědectví o psychiatrické péči v Česku.
  • Pro ty, kteří se nebojí ponořit do temných zákoutí mysli.
  • Pro ty, kteří zvládnou melancholii i cynismus.

Ženy z Bohnic nyní mají kampaň na serveru Pointa – když se peníze vyberou, bude dílo na světě. „Knihu o Bohnicích si zaslouží vydat, neboť nelahodí jen mému autorskému egu, ale dle mého přesvědčeni splňuje i nároky na “angažovanou literaturu”, která otevírá důležitá témata, není jen smyšleným plkáním, ale ukazuje reality a potřebu změny. Kniha nejen otevřeně mluví o duševním onemocnění, ale zároveň střízlivě popisuje dnešní psychiatrii,“ říká Edna Nováková.

zeny z bohnic

Edna Nováková je podle svých slov blázen, magor, psychouš a její život krom elektrošoků v Bohnicích zahrnuje vztahové držkopády, bohémský život v polosquatu nebo těhotenství, které kompletně celé strávila v posteli. Vystudovala na UK v Praze sociální práci a udělala si i výcvik v krizové intervenci. Pracovala mimo jiné jako hajzlbába, manuální otrok v tiskárně, hlídačka dětí, osobní asistentka u dětí se zrakovým či mentálním postižením. Poté zakotvila v něčem, co by obecně nazvala jako „poradenství pro rodiny s problémy“. Momentálně Edna Nováková svou (ne)pozornost věnuje své malé dceři, píše blog a čte.

Knihu můžete podpořit zde: https://pointa.cz/project/ea5dfbd9-a37e-11ea-a5de-001dd8b72061

A více informací najdete tady:
https://www.facebook.com/ZenyzBohnic
https://www.facebook.com/edna.nova.395


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Včelička aneb odlišný svět dvou žen a jedno vzácné přátelství

vcelicka chris cleave„Británie je hrdá na svou dlouhou tradici poskytování bezpečného útočiště lidem prchajícím (sic!) před pronásledováním a konflikty“ (z příručky Život ve Spojeném království: cesta k občanství - Ministerstvo vnitra ...

Divadlo

Citové vzplanutí a herecký koncert Hany Maciuchové v Branickém divadle


maciuch 200Zamilovat se lze v jakémkoli věku. A láska může být opětovaná! To je asi největší poselství monodramatu francouzské autorky Noelle Chatelet Žena Vlčí mák. Představení, které uvedlo Branické divadlo, je hereckým koncertem Hany Maciuchové.

Film

Yves Saint Laurent - recenze

200filmNa plátna českých kin vstupuje nový snímek ve Francii známého herce a režiséra Jalila Lesperta. Předlohou mu byl život jednoho z nejslavnějších módních návrhářů dvacátého století, Yves Saint Laurenta. Toho herecky věrohod...