Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

Tisk

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se oblibě poměrně úzké skupiny diváků, musím uznat, že se velice povedl.



Hastrman ukazuje malebné detaily z přírody a ze života na venkově na počátku 19. století. Nelze si nevšimnout střetu dvou výrazných vlivů, které zasahují do života obyvatel celé vesnice. Na jedné straně stojí křesťanství, Boží vůle, pokora a pevná víra bez zásahu lidské ruky, na straně druhé pohanství a obětní rituály za účelem získat pro člověka to, co potřebuje ke svému šťastnému a spokojenému životu, jako například dobrou úrodu nebo déšť. Pohanství je zobrazeno ve své čisté podobě jako spojení obyvatel vesnice s přírodou a slavení různých svátků.

Postavu hastrmana, barona Johanna Salmona de Cause, si zahrál Karel Dobrý, který předvedl skvělé emoce, roli jeho sluhy ztvárnil vynikající Jiří Lábus. V roli nádherné a sečtělé Katynky Kolářové - osudové ženy, zhmotnění všech hříchů a tajných snů mužů ve vsi včetně hastrmana a faráře, se představila charismatická Simona Zmrzlá, která byla navzdory svému civilnímu příjmení žhavá až moc. Ve filmu si také několikrát zazpívala. Výraznou rolí byl také farář v podání Jana Kolaříka.

Příběh je dramatický, místy až hororový, přesto tím není ubráno na celkově laděné ponuře romantické atmosféře, ve které si lze jen libovat. Dojem mi občas jen kazí některé dialogy, které mi zrovna moc 19. století nepřipomínají. Některé okamžiky filmu jsou až tragikomické, přesto v nich nacházím tragickou hloubku, velkou emotivitu a slabost lidského pokolení.

Ústředním motivem filmu je lidská touha, která je věčná a nevyhýbá se ani nelidským netvorům prožívajícím silné lidské emoce, ani služebníkům Božím. Zkrotit ji je věru nelehké a vlastně tak nějak úplně marné. Závěr filmu byl pro mě silným okamžikem pochopení hlubokého smyslu celého filmu.

Knihu Miloše Urbana jsem nečetla, nemám tedy s čím porovnávat, přesto hodnotím film velmi dobře.

Hastrman

Romantický / Thriller

Česko, 2018, 100 min

Režie: Ondřej Havelka
Předloha: Miloš Urban (kniha)
Scénář: Ondřej Havelka, Petr Hudský
Kamera: Diviš Marek
Hudba: Petr Wajsar
Hrají: Karel Dobrý, Simona Zmrzlá, Jiří Lábus, Jan Kolařík, Jiří Maryško, David Novotný, Norbert Lichý, Vladimír Polívka, Vojtěch Hrabák, Andrea Berecková, Jan Komínek, Anna Kratochvílová, Ivan Sochor

Hodnocení: 90 %

hastrman-finalni-trailer

Foto: Kinobox.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

První případ Kay Hunterové mi hodně sednul

vydesena-k-smrtii200Vyděšená k smrti je kniha Rachel Amphlett, která vyšla v nakladatelství Domino od Albatros Media. Nese pečeť top thriller a podle mě stojí za to.

 

...

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...