Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

Tisk

 

Imperium jidlaKniha s příznačným názvem Impérium jídla popisuje historii celého lidstva ve vztahu k obživě, pěstování, lovu, konzumace a obchodu. Zabývá se tím, jak obrovský vliv má jídlo na utváření celých dějin - na vývoj a zánik civilizací, vznik válečných konfliktů jako důsledek neúrody, hladu a chudoby, na kolonizování různých zemí, dovoz kávy, čaje a kakaa a mnohé další.

 

Publikace je nesmírně zajímavá nejen z hlediska historie, ale také sociologie, geografie, kulturní antropologie, ekonomie, politiky, ekologie a filozofie. Dozvíte se spoustu informací, o kterých jste ani netušili. Velice se mi líbí grafika obálky a také odborné, ale srozumitelné pojetí textu. V knize vnímám výrazné poselství pro lidstvo do budoucna, uvědomění si některých skutečností, poučení a jisté varování.

Autoři:

Evan D. G. Fraser je profesorem geografie v kanadské provincii Ontario a docentem na School of Earth and Environment na univerzitě v britském Leedsu. Zabývá se zemědělstvím, změnami klimatu a ekologií.

Andrew Rimas je novinář a reportér. Momentálně působí jako šéfredaktor čtrnáctideníku Improper Bostonian.

Ukázka z knihy:

Ve středověku lidé považovali pivovary za neodmyslitelnou součást klášterů, a oprávěně. V Knize posledního soudu z roku 1086, tomto majetkovém průzkumu anglické společnosti vypracovaném na příkaz Viléma Dobyvatele, se mimo jiné píše, že mniši v londýnské katedrále sv. Pavla vařili ročně téměř 364 000 litrů piva. Na toto téma se přirozeně objevovaly i nejrůznější vtipné prupovídky, například tato z roku 1295:

“Opat z Burtonu připravoval dobré pivo, když se v pátek postil, ale dokud měl nějaké z jiného kláštera, toho svého se nikdy nedotkl.”

Díky tomu, že pivo vařili mimo jiné z chmele, mohli mniši své přebytky obilí “skladovat” v podobě tohoto nápoje, a ten pak prodávat třeba i vzdálenějším zájemcům, jinými slovy přeměnili proces rozkladu a fermentace ve svůj prospěch.


Název: Impérium jídla
Autor: Evan D. G. Fraser, Andrew Rimas
Překlad: Lubomír Sedlák
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 444
Vydalo nakladatelství: Albatros Media a.s.
Hodnocení: 95 %

Imperium jidla


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Potěšte své blízké vyrobenými dárky

darky 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha z edice Zkuste to doma sami od kolektivu Smarticular. Tentokrát se zaměřuje na Dárky a přináší více než 100 praktických návodů na vlastnoručně vyrobené dárky.

 

...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...