Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

Tisk

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla už při prvním otevření nové budovy divadla v roce 1965. To je už 52 let (!) Postupnou rekonstrukci si tato brněnská budova opravdu zasloužila.

 


Na tiskové konferenci 8. 11. byly promítány i fotografie z chystané inscenace. Jsem přesvědčen, že by se Janáčkovi, i autorovi předlohy Těsnohlídkovi, líbily. Možná by se dal celému dílu dát společný jmenovatel: HRAVOST. Kostýmy, výtvarné pojetí scény, kopec dětí na jevišti, rekvizity které potěší děti i mámy a táty, kteří si ještě nezapomněli hrát. (Kdo si hraje, nezlobí).

LB 2


Janáčkova pohádka je pro budoucnost opery veledůležitá. Přiláká totiž do hlediště dětské diváky. A to je v našem dnešku, který je tak digitalizován, hodně důležité. Díky takovýmto inscenacím snad máme (alespoň částečně) o budoucí diváky opery postaráno.

LB 4


Sedmnáctého proběhla slavnostní premiéra a otevření budovy Janáčovy opery pro diváky. Osmnáctého pak, u druhé premiéry Lišky Bystroušky, byl ve spolupráci s Českou televizí realizován první přímý přenos opery v rámci celosvětového projektu www.operavision.eu.  Diváci na celém světě tak mohli vidět naši Bystroušku. A nezůstane jenom u tohoto projektu. Majitelé zmíněné webové aplikace si přísně vybírají operní domy a náš byl tímto „vpuštěn“ do celého světa. To opravdu není maličkost.

LB 1


Jsme malá země. Musíme udělat všechno pro to, aby naše kultura byla ve světě vidět. Když jsem v New Yorku mluvil s jedním obchodníkem a chtěl jsem mu vysvětlit, kde je Česko, přikývl. „Jo znám, Čečensko…“ Tak jsem tu naši zemi začal lokalizovat a on hned řekl: „Jo, znám. Jágr, Havel…“ To je fajn, že nás trochu znal. Větší radost by mi udělal, kdyby řekl: „Jo, znám. Jágr, Havel, Janáček…“

LB 3


Příhody lišky Bystroušky
Příroda kolem mne opsala kruh, který nemohu překročit, sedím v něm a učím se milovat život.


Premiéra 17. listopadu 2018 v Janáčkově divadle
autor: Leoš Janáček
libreto: Leoš Janáček
hudební nastudování: Marko Ivanović
dirigent: Marko Ivanović, Robert Kružík
režie: Jiří Heřman
scéna: Dragan Stojčevski
kostýmy: Alexandra Grusková
světelný design: Daniel Tesař
sbormistr: Klára Složilová Roztočilová
dramaturgie: Patricie Částková
asistent režie: Silvie Adamová

Zdroj foto: ND Brno

www.ndbrno.cz

www.facebook.com/NDBRNO


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nanos – my určíme, co si budete myslet

nanos 200Německo roku 2028. Celá země poslušně následuje svého prezidenta a leadera Johanna Khelise. Jeho logo JK můžete vidět prakticky všude od restaurací po obaly potravin. Všichni mu věří a řídí se jeho radami. Pokud máte, že vy nebo někdo z vašich blízkých o jeho slovech pochybuje -...

Divadlo

Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Minifemini 200Kulturní sdružení Napříč.cz je skupina odvážných a především umělecky nadaných lidí, kteří se snaží společně vytvořit alternativu k současnému tradičnímu konzumnímu proudu umění a zábavy. Toto sdružení předvedlo v rámci osla...

Film

Vítězný český snímek soutěže Jameson Done in 60 Seconds

altVítězný film, který bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále, je Vřískot Petra Černého.

 

...