Prababička Marcely Kohoutové vařila honosným rodinám z mocnářství i první republiky

Prababička Marcely Kohoutové vařila honosným rodinám z mocnářství i první republiky

Tisk

Kohoutova perexK 100. výročí vzniku Československa vydává nakladatelství AOS Publishing knihu Marcely Kohoutové Provařená historie. "Autorka v ní popisuje životní osudy své prababičky, vyhlášené kuchařky, která vařila v lepších rodinách ve Vídni a Budapešti ještě v době rakousko-uherské monarchie. Součástí knížky jsou nejproslulejší recepty z doby starého mocnářství a první republiky, které prababička zanechala ženským potomkům jako součást „rodinného stříbra“," uvedlo nakladatelství.

Křest se uskutečnil v pražské Kavárně U svaté Ludmily. Úvodem promluvil a za klavírního doprovodu Karla Štolby zazpíval nakladatel Pavel Mészáros. Následně přicházel jeden kmotr za druhým, nechyběly ani kmotřičky. Mluvili nejen o jídle. Moderátor Aleš Cibulka řekl, že v zimě v Dominikánské republice při pojídání mořských plodů snil o vepřových výpečcích, herečka a zpěvačka Eva Hrušková, která učila propagátora gastronomie a autora kuchařek Romana Vaňka, řekla v jisté nadsázce, že zatímco on ji nenaučil vařit, ona ho hrát naučila.

Kohoutova 1

Tancovala s Janem Masarykem...
Dvaadevadesátiletá herečka Zdenka Procházková řekla, že je snad posledním žijícím člověkem, který se setkal s Karlem Čapkem. Také jezdila na koni s TGM a tancovala s Janem Werichem. Přesto nežije jen vzpomínkami, má plno práce, jde z role do role, dodnes jezdí autem a při řízení telefonuje prostřednictvím handsfree. Herec Jan Přeučil, který s Evou Hruškovou jezdí po celé republice s pohádkami, je také plný elánu. Při křtu smekl klobouk na počest všechů kolegů a pedagogů, kteří jsou již v "hereckém nebi".

Kohoutova 2

Syn jakoby Werichovi z oka vypadl
Kmotry knížky byli také poslední žijící přítelkyně, hospodyně a chůva rodiny Jana Wericha Eva Tůmova a Werichův mimomanželský syn Jiří Petrášek Werich, který s Pavlem Mészárosem jezdí s pořadem Hovory W, při němž diváci pokládají všetečné dotazy. Tůmová uvedla, že když na ni Petrášek prvně promluvil, vzpomněla si na starého pána, jakoby mu z oka vypadl. Kmotřičkou byla i mezzosopranistka Edita Randová, která byla svědkyní na svatbě Marcely a Járy Kohoutových a v rámci křtu předvedla i svůj pěvecký um.

Foto: archiv AOS Publishing


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pavlína Brzáková, Jaroslav Dušek: Tvarytmy

Tvarytmy 200Jaroslav Dušek v této knize předestírá mimo jiné, také velice zajímavý trend do budoucnosti. Je odvozený od toho, co přirozeně kolem sebe vidí a není tak úplně špatný. Líbilo se mi, že tato kniha mi přivodila úplně jiné myšlenky a vize ohledně b...

Divadlo

...Až přestaneš Krakatit

krakatit200V prosinci letošního roku měl v divadle Inspirace premiéru poměrně netradiční projekt. V zahraničí velmi úspěšné Pantomimické duo MIMeGRAM (Tomsa Legierski a Radim Vizváry) přizvalo ke spolupráci studenta DAMU, režiséra Ja...

Film

Staré pověsti české spatříme v obnovené podobě

Povesti 200Každým rokem přichází do kin další digitálně renovované klasické dílo tuzemské kinematografie - a pokaždé je provází knižní monografie, věnující se jak procesu obnovy, tak uměleckým záležitostem. K divákům i čtenářům prozatím doputovaly filmy (a ...