Když se novinář vydá na cestu po Rusku

Když se novinář vydá na cestu po Rusku

Tisk

Couchsurfing 200Nakladatelství Kazda vydalo knihu Couchsurfing v Rusku. Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi od německého novináře Stephana Ortha. Na tento počin narazili Kazdovi v knihkupectví, kde ležela vedle oblíbeného díla Tajný život stromů a oni mu věří, že také dokáže změnit životy a nahlížení. Zároveň tak startují také novou edici o netradičních formách cestování.

 

 

Do Ruska se autor vydal s cílem zjistit, co je propaganda a co je skutečnost, protože o něm všude panuje spousta rozporuplných informací. Chtěl si tak udělat svůj vlastní obrázek a vydal se na desetitýdenní cestu, v rámci, které navštívil jak Moskvu, tak vesnice na Sibiři, Krym, Vladivostok, Petrohrad, republiku Altaj a mnoho dalšího.

Couchsurfing je skvělý způsob, jak poznat zemi trochu jinak, a především se dobře seznámit s jejími obyvateli. Jedná se o sociální síť a internetovou službu, díky které je možné najít bezplatné ubytování. Člověk se zde zaregistruje a může vybírat z nejrůznějších profilů. Některé autor vtipně glosuje v úvodu knihy, například: „Olja 24 let, která á ráda skupinu Manowar a Britney Spears, pracuje pro jistý módní časopis, má „hrozně roztomilou kočičku jménem Adolf“ a jako společnou zábavu navrhuje, že by se dalo „dívat na balet a popíjet vodku“. (str. 21)

Osobně mě také titul zaujal hned, jak jsem o něm viděla zmínku. Těšila jsem se jak na couchsurfing, tak popis Ruska samotného. To, že jde o dílo novináře byl další příjemný bonus. Radostně jsem se tedy pustila do čtení a autorův styl si mě hned získal. Text je plný různých postřehů („Postřeh č. 6: Větou „To je prostě Rusko!“ se dá vysvětlit spousta věcí, pro které jinak žádné rozumné vysvětlení není.“ (str. 75)) a také abecedy – čtverečků věnující se různým fenoménům (například alkoholu nebo pohádce Máša a medvěd). Stephan Orth si všímá různých detailů například v obchodech, hodnotí své okolí a dohromady tak přináší velmi čtivé a také zajímavé dílo.

Při čtení jsem také dost často vzpomínala na mou návštěvu Ukrajiny v roce 2006, která byla v lecčem podobná, i když těžko popsat v čem přesně. Možná jde o podobnou náturu lidí, plno vodky nebo různé neuvěřitelné zážitky jako je luštění křížovky v azbuce s pánem domu nebo romantiku lůžkových vlaků. Možná proto se mi nejvíce líbilo vyprávění z Altaji, na které se Stephan Orth vydal s Ruskou Naďou ve vypůjčeném voze a měla jsem hned chuť tam být taky.

Couchsurfing v Rusku. Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi je skvělá kniha, která opravdu stojí za to a mám v plánu se k ní jednou vrátit. Přináší velmi zajímavý a čtivý obraz o Rusku, prezentuje jej velmi lidsky a také s nadhledem.

Stephan Orth, ročník 1979, pracoval jako redaktor v dovolenkovém resortu při redakci Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Jako couchsurfer cestuje už od roku 2004. Měl u sebe hosty z celého světa a setkal se s hostiteli ve více než třiceti zemích. Orth je autorem bestselleru „Couchsurfing v Íránu“, u vydavatelství Malik vyšla kromě toho také jeho kniha „Dědečkův ledovec“. Za své reportáže získal Orth několikrát cenu „Columbus“, udělovanou Svazem německých cestovatelských novinářů. www.stephan-orth.de

Couchsurfing

Couchsurfing v Rusku. Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi
Autor: Stephan Orth
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Knihy Kazda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 250 stran + 32 fotografií
Hodnocení: 92 %

https://www.knihykazda.cz/stephan-ort-couchsurfing-v-rusku-aneb-jak-jsem-malem-zacal-rozumet-putinovi


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Manolito Brejloun pobaví

mano 200Manolito Brejloun je přezdívka malého španělského kluka. Ten se ve skutečnosti jmenuje Manolito García Moreno, ale nikdo ho pod jeho skutečným jménem nezná. Jeho příběhy okouzlily svět a jsou vydávány v řadě zemí. Dočkaly se i filmového zpracování. ...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...