Bear Grylls: Bláto, pot a slzy

Bear Grylls: Bláto, pot a slzy

Tisk

blato pot a slzy 200Nakladatelství Jota vydalo v červenci autobiografii Beara Gryllse, která musí zaujmout všechny příznivce této nejen televizní persony. Jaké bylo jeho dětství, co ho formovalo v dospívání a jaké to bylo, vystoupat jako jeden z nejmladších horolezců na vrchol Mount Everestu? Toto a ještě mnohem víc se dozvíte na stránkách těchto poutavých memoárů.

 

 

Kdo je v kostce Bear Grylls? Vše se dozvíte v knize, ale malý stručný přehled neuškodí: Edward Michael Grylls přezdívaný Bear, (* 1974) je britský dobrodruh, spisovatel a moderátor. Studoval na Eton College a studium španělštiny zakončil na Londýnské univerzitě. Tři roky sloužil jako výsadkář u britských speciálních jednotek SAS. Proslavil se jako průvodce v seriálem Nutné k přežití (Ultimate Survival/Man vs. Wild) vysílaném na stanici Discovery Channel. Ve věku 23 let se stal nejmladším Britem, který zdolal Mount Everest. V červenci 2009 se stal nejmladším (35 let) vedoucím skautů ve Velké Británii. Je ženatý a má tři syny.

Oko čtenáře upoutá hned přebal knihy a to díky dvěma věcem: 1. Efektivní fotografie Beara na černém pozadí a 2. název knihy. Název knihy Bláto, pot a slzy v angličtině Mud, Sweat and Tears (mimochodem, v originálu vyšlo už v roce 2011) je vtipné vypůjčení a překroucení slavného výroku Winstona Churchilla, kdy varuje Brity před válkou a říká: „I have nothing to offer but blood, toil, sweat and tears.“ Takže už na úvod je nám jasné, že nepůjde o žádnou procházku růžovou zahradou.

Kniha začíná Prologem, kde Bear filmuje jednu ze svých šílených show ve Skalistých horách a za mě palec nahoru, že to bere tak od podlahy. Protože až v první části se rozepisuje o minulosti, jde až ke svému pradědečkovi. A hodně se věnuje svým předkům a rodině celkově, což nám vykresluje obrázek o tom, z jakého prostředí pochází a proč dělá to, čím se živí. Druhá část pojednává o jeho působení u vážených Britských zvláštních jednotek, tedy SAS. V náročném výcviku našel nový smysl života. Co tě nezabije, to tě posílí – takové je heslo třetí části, ve které Beara potká těžký úraz, zamiluje se a plánuje zdolat nejvyšší horu světa. Nejnapínavější byla předposlední část, kde Bear pokořil Mount Everest, následně se vrátil do Anglie a vzal si svou vyvolenou Sharu za manželku. V pětce objasňuje, jak se dostal k natáčení seriálů o přežití, které ve 180 zemích sleduje asi 1,2 miliardy lidí! Taky nakousne téma Skautu a pak už zbývá jen Doslov, který osvětluje věci, které jeho život nejvíce ovlivnily.

Kniha je rozdělena na 5 částí, najdeme zde 110 vesměs kratších kapitol plus Prolog a Doslov. Nechybí řada barevných fotografií s popisky na kvalitním papíru. Autor to se slovy umí, takže vás dokáže vtáhnout do děje, takže mu fandíte nebo s ním soucítíte. Bláto, pot a slzy jsou atraktivním čtením nejenom pro obdivovatele Beara Gryllse, ale klidně se můžete začíst do knihy a brát ji jako motivační čtení.

blato pot a slzy

Název: Bláto, pot a slzy
Autor: Bear Grylls
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 376
Hodnocení: 95 %

https://www.jota.cz/blato-pot-a-slzy


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Horáčkův Český kalendář nejen na rok

CeskyKalendar perexNa tři tradice navázal Michal Horáček ve své knize Český kalendář, která je zároveň jeho první básnickou sbírkou. Útlá knížečka obsahuje villonské balady rozdělené do cyklů inspirovaných ročním kolob...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...