Příručka mladých svišťů pro singl třicátníky

Příručka mladých svišťů pro singl třicátníky

Tisk

duvod200Jen co dozněl aplaus nad blogem (a knihami) plných věcí, které nás serou, máme tu další várku k zamyšlení. A ne jen tak ledajakého - jdeme po stopách posledního důvodu, proč se nezabít. Najdete si ten svůj?

 

 


„Když brečíš tak, že se na chvíli zarazíš a přemejšlíš, jestli jsi to vůbec ještě ty nebo jestli do tebe vstoupil někdo cizí..." Ano, i tak může vypadat první věta knihy. A myslím, že těžko najít pro Poslední důvod, proč se nezabít lepší otvírák.

1000 věcí, co mě serou neoplývalo nadšením a roztomilými koťátky, ani tentokrát  byste nic takového neměli očekávat. Přesto krátké příběhy ze života knižních protagonistů, kteří ze z Achjo Bitch, Attila Bič Boží a Curvekillera stali Agátou, Marťasem a Danielem, mají za úkol hlavně pobavit, a to se ve většině případů daří. Jen si, my, co máme kolem třiceti, naplno uvědomíme, že ten život je tak nějak míň barevný a vysmátý a že highlight týdne může být nová pračka a ne párty s kámoši, ze které jste se vrátili až o 2 dny později (protože musíte do práce a sick days už došly nebo prostě proto, že byste to už jednoduše nedali).

Protagonisté blogu a knihy Poslední důvod, proč se nezabít přináší každý sám za sebe své důvody, proč to na matičce Zemi ještě nezabalit. Z části vychází autoři ze svých vlastních prožitků, ale samozřejmě je zde stylizace do nových průvodců dospěláckým životem. Občas se potkávají ve svých krátkých důvodech v Marťasově baru.

Pokud už tedy máte nějakou předchozí zkušenost, víte, že tvůrci nikdy nejdou moc daleko pro nějaký ten ostřejší výraz: „Pijou, aby usnuli, protože jinak se převalujou, usnout nedokážou, jen když se vykomatěj do hoven." Ale to snad jemnocit českého čtenáře nad věcí nemůže rozhodit.

A tak, pokud potřebujete takovou malou alternativní psycho terapii, ujistit se o tom, že by opravdu mohlo být i hůř, a že na tom nejste zas tak úplně blbě, ponořte se do hlubokých myšlenek Agáty, Marťase a Daniela a nechte promlouvat jejich moudrost.

Ještě jeden úryvek na rozloučenou: „Když jsem se v patnácti rozhodovala, co dál dělat, stát se dědkem, co sám se sebou pije pivo u stolku pro čtyři, byla jasná volba.”


duvod

Název: Poslední důvod, proč se nezabít
Autor: Jiří Vaněk, Petr Cífka, Anna Vodrážková
Žánr: humor
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Hodnocení: 90 %                                      
Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz
http://www.albatrosmedia.cz/tituly/46945102/posledni-duvod-proc-se-nezabit/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak číst romány jako profesor

Jak cist romany 200Mírně nadsazený název knihy a jasně oranžový obal mě okamžitě zaujal. Dělá si z nás autor legraci? Myslí to vážně? Brnká na struny našeho ega, abychom nahlédli a byli vtaženi do jeho úvah? Jsme vyzýváni k polemice? Nebo o co vla...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Jiný příběh Sněhurky a sedmi trpaslíků

snehurka jiny pribeh plakat200Novodobé návraty k němému filmu a jeho poetice se zpravidla vyznačují nějakým ozvláštněním, které odůvodňuje užité postupy - zpravidla postřehneme laskavě ironizující náhled, pracující s obvyklými klišé zvolené...