Od pivnice až po strechu – nový okruh v brnenskej vile Löw-Beer

Od pivnice až po strechu – nový okruh v brnenskej vile Löw-Beer

Tisk

lowbeer perexNový okruh v jednej z najznámejších brnenských víl prinieslo Muzeum Brněnska od apríla 2018.

 

 

 

 

 

 

Ak nepoznáte príbeh vily Löw-Beer, určite do nej musíte zavítať. Lákadlom je rodičovský dom Grety Tugendhatovej, rodenej Löw-Beerovej v jeho plnej sláve. Iba pár krokov od vily sa nachádza aj samotná vila Tugendhat. Bohatí vlastníci tovární – Löw-Beerovci dcére darovali vrchnú časť pozemku na stavbu a práve tam vznikol neskôr skvost funkcionalizmu.

lowbeer 1

 

Vila Löw-Beer, ktorá bola plne rekonštruovaná a otvorená verejnosti v roku 2014 odhaľuje i svoje ďalšie zákutia – technické zázemie domu. Prehliadka začína v schodiskovej hale, kde účastníci uvidia celkový proces vykurovania, ktorý bol dokonale technicky premyslený. Obdobné vykurovacie systémy sú typické iba pre veľké spoločenské budovy, ako napríklad divadlá, väčšie kultúrne haly, sály, či kúpele.

lowbeer 2

 

Systém vykurovania spočíva v niekoľkých zásadných princípoch, a to v kaloriferovej komore, ktorá produkuje teplo cez prieduchy, ktoré vykurujú hlavné obývané časti domu, teplo sa šíri smerom hore až do svetlíka, ktorý studený vzduch vypúšťa von. Vonkajšie žalúzie sú špeciálne upravené, v zime bránia chladu vniknúť do domu, v lete zabraňujú pretepleniu domu. V hale nájdeme i krb, ktorý podporuje prívod tepla a udržiava stálu teplotu.

Spod rúk architekta Alexandra Neumanna tak vychádza architektúra nadštandardne technicky prepracovaná, zvonku i zvnútra esteticky zaujímavá. Spojenie takýchto dvoch prvkov si však za začiatku 20. storočia mohla dovoliť iba zámožná továrenská rodina, akou boli práve Löw-Beerovci.

lowbeer 3

 

Technický okruh vily začína priamo v hale, pokračuje do krovu domu, ktorý svojou veľkosťou presahuje očakávania návštevníka a cez svetlík zase návštevník putuje až do „srdca domu“ – ku kaloriferovej komore, ktorá v súčasnosti už nefunkčná, panovala kedysi technickému zázemiu domu.

lowbeer 4

 

Po komplexnej prehliadke domu odporúčame prejsť do záhrady, z ktorej na zadnú fasádu domu naskytne vyvážený pohľad. V záhrade vily sa nachádza Galéria Celnice s aktuálnou výstavou Proměny Brna II aneb Brno napoleonské, ktorá potrvá do 29.6.2018.

Adresa: Drobného 22, 602 00 Brno

Prehliadky: od piatku do nedele vždy o 10:30, 12:30 a 15:30

Vstupné: 80 Kč, študenti a seniori 40 Kč, deti 20 Kč


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nechtěj nic vědět

200lKdo zná Lisu Jackson, ví, že její thrillery jsou opravdu skvělé. Ale i přes to, že jsem od ní četla úplně vše, mě dokázala překvapit a hlavně uchvátit. Připadá mi, že je knihu od knihy lepší a lepší. Každopádně kniha „Nechtěj nic vědět“ je bezkonkurenčním vrch...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Film Hugo a jeho velký objev připomíná prvního filmového kouzelníka Georgese Mélièse
ImageGEORGES MÉLIÈS (1861-1938) začínal jako pouťový eskamotér, předváděl na jevišti kouzelnické výstupy, promýšlel nejrůznější iluzionistické triky, konstruoval mechanismy automatů, které někdy připomín...