Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

Tisk

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.


Tvá přezdívka „Ďuro“, jak jsi k ní přišel?
U nás na Slovensku je běžné po domácku říkat Jurajovi Ďuro, jedná se o zdrobnělinu. Začala mě tak oslovovat i má přítelkyně Lucka a do dneška mi zůstala.

Tvoje začátky s muzikou, hraním a se zpěvem?
Moje začátky jsou rozděleny do dvou fází a to první, kolem osmého roku mého života na různých soutěžích, které se jmenovaly Zlatý Slavík a Zlatá kulička, kde se zpívaly lidové písně nejprve v třídním, následně městském a později krajském a okresním kole. Tam jsem padl do ucha učitelce zpěvu, později i samotnému řediteli základní školy. Oba mě tlačili dál a podporovali.
V období puberty šla muzika do postranní před sportem. Ve čtrnácti letech vznikla za pomocí kamarádů rock ’n’ rollová skupina „Bačova fujara“. Nikdy jsme nehráli převzaté písničky od jiných autorů, hned od začátku jen vlastní tvorbu. V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery. Nechci jít jednoduchou cestou s davem, zakládám si na názoru, že by měl každý nebo alespoň my, sami, tvořit a prezentovat vlastní tvorbu.

DSC 1299web

Účast v soutěžích ČeskoSlovensko má Talent v roce 2015, zážitky, pocity z té doby?
Kapitola ČSmT byl jeden takový zázračný výlet, vše, co se mi tam dělo, bylo takové nadpozemské. Předtím jsem nebyl zastáncem těchto soutěží. Při účasti v Superstar jsem pochopil, že tohle není moje cesta. Nápad přihlásit se do soutěže ČSmT vznikl na gauči v obýváku maminky mé přítelkyně. Shodou okolností na dotaz jestli se nepřihlásím do ČSmT běžela reklama v TV. Po uvážení jsem se nakonec do soutěže přihlásil. V prvních castinzích po mě chtěli, abych se učil jiné songy, než ty, které tvořím. S vědomím, že jdu do soutěže sám za sebe, jsem řekl, že nebudu zpívat covery a karaoke. Nakonec bylo dohodnuto s režií, že mi uplatnili výjimku zpívat jen to své. Soutěž a každá situace v ní mi neskutečně pomohla posunout se dál.

Nové složení kapely, baskytarista Ivan Válek.
Lze o něm říci, že je to otec, světlo kapely, předává nám hodně zkušeností co má za již za sebou. Vážím si každého okolo mě. Věřím na chemii v kapele, podobné té, jako mezi lidmi.

DSC 1272web

Zpět ke tvorbě, jako kapela máte za sebou již druhou desku.
Ano, v roce 2014 byl první náznak a vlastně i vznikla nová deska pod názvem „Dovolte mi predstaviť sa Vám.“ Tuto desku zakoupilo na šest tisíc posluchačů, což v dnešní době je ohromné číslo. Nejvíce se prodalo na samotných koncertech, přednáškách, když mě lidi poznali. Na konci roku 2017 jsem vydal druhé CD „Slnečný“. S tímto albem jsem začal jezdit koncertovat po Slovensku a letos i po ČR.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Turistický průvodce: Sardinie

Turistický průvodce SardinieChystáte se cestovat do Itálie? Vybíráte destinaci nebo jste už tu svou vysněnou vybrali? Pokud jste stále na vážkách, třeba vám nakladatelství JOTA pomůže v rozhodování, protože přichází s průvodcem pohádko...

Divadlo

Dárkové poukázky Letních shakespearovských slavností přináší nevšední zážitky, a ještě něco navíc

shakespeare 200Od 1. prosince jsou v síti Ticketmaster v prodeji Dárkové ePoukazy na Letní shakespearovské slavnosti 2022. Krásný vánoční dárek v podobě ePoukazu umožní příznivcům Slavností obdarovat své blízké, a kromě bohaté nabídky představení gar...

Film

Slavná císařovna tak, jak ji neznáte

Korzet perexPíše se rok 1877. Císařovna Sissi (Vicky Krieps) je nejen módní ikonou, ale i ztělesněním ideálu krásy. Její 40. narozeniny se rychle blíží, ona však k oslavám nevidí důvod.

 

...