Zdeněk Merta na jevišti Městského divadla v Brně

Zdeněk Merta na jevišti Městského divadla v Brně

Tisk

merta 200Když jsem byl pozván na koncert Zdeňka Mertu, váhal jsem…vždyť mne zajímají především divadelní inscenace a Mertovu hudbu poměrně dobře znám k muzikálům, které se Stanislavem Mošou v tomto divadle uvedl. Tak co bych dělal na jeho koncertě.? Mám poslouchat Mertu, jak mluví o sobě? Nakonec jsem ze zvědavosti na ten večer šel. Vážím si toho všestranného muzikanta a přece jenom jsem byl zvědavý, co divákům předvede. Nelitoval jsem.


Koncert měl dvě odlišné části. Do přestávky to byl ukázkový přednes mluveného slova a hudby. Jo, přednes. Ona to byla ukázka, jak by se měl posluchač, divák, seznamovat s taji hudby. Bylo to vystoupení skladatele Merty a sextetu na jevišti se členkami divadla, Sárou Milfajtovou (1991) a Kristýnou Daňhelovou (1993)

Já se bál, že bude Zdeněk Merta prezentovat svá díla. Že bude mluvit o sebe, jak známé osobnosti často dělají. Ale vyvedl mne z omylu. Kromě jediné skladby se Snů svatojánských nocí - díla, kterým kdysi začala spolupráce s libretistou Stanislavem Mošou, v první polovině naučného koncertu zněly nejrůznější skladby od počátků hudby přes baroko a klasicismus, až po blues, rock a Beatles. Nádherná poučná „podívaná a poslouchaná“. Silně to připomínalo slavný televizní seriál Leonarda Bernsteina, který byl napodiv vysílán v roce 1980 i Československou televizi. Slavný americký dirigent a skladatel vytvořil nejdřív 16 televizních koncertů, programů pro dospělé, následně 53 programů pro mládež, pod názvem „Young People's Concerts with the New York Philharmonic“ Tyto koncerty skladatele proslavily po celém světě. Na něco tak úžasného se tak rychle nezapomíná. (Marně pátrám na  Youtube, ty koncerty běžely dávno, nikdo je žel na veřejnou síť dodatečně nevložil.) Mertovi bylo v čase vysílání koncertů u nás 29 let. Snad je taky viděl. Faktem je, že to jeho naučné a poučné vystoupení mělo stejné parametry, jako to Bernsteinovo a klidně se mohou srovnávat. Bylo to stejně vtipné, pohodové, nic strojeného. Asi za to vděčíme také režiséru večera, Stanislavu Slovákovi. Ale obdiv patří především Mertovi, jeho veselému a poutavému výkladu a nádherné klavírní improvizaci v doprovodu sexteta. O zpívané pasáže se postaral Merta a dvě svěží děvčata z divadla, Milfajtová + Daňhelová..

merta

Druhá část večera měla charakter jiný. Hostem byl František Segrado (1955) nepřehlédnutelný bradatý chlap v černém, s černým kloboukem po kovbojsky staženým do čela. Ve wikipedii uveden není, ale našel jsem jeho profil na webu osobnost.cz. Zde je:  

Poprvé Segrado exceloval už na desce Michala Horáčka a Jardy Svobody Tak to chodí a následně na dvou albech dvojice Hapka - Horáček: Strážce plamene a Ohrožený druh. Skvěle se zhostil i role Pozorovatele v Horáčkově „lyrikálu" KudyKam. K šedesátinám vydal v pořadí své druhé album, textařský monoprofil Michala Horáčka s prostým názvem Segrado. S písněmi na texty Michala Horáčka absolvoval několik scénických pořadů (mj. Strážce plamene, Ohrožený druh, Kalendář, Mezi námi). Účinkoval pohostinsky v pražském Švandově divadle a v Městském divadle Zlín. Je nadaným výtvarníkem i grafikem - tvoří akvarely, plastické objekty, koláže i šperky, navrhuje grafické motivy potisku textilií; také maluje na desky dřevěných hudebních nástrojů.

Přiznávám, pro mne skoro neznámý Segrado (znal jsem jej jenom z informací v médiích) mne překvapil nádherným hlasem, interpretací, ta v některých písních vzdáleně připomínala Petra Hapku (který žel zemřel v nedožitých sedmdesáti letech). Segrado, jakoby nesl dál ony zvláštní, myšlenkově bohaté texty Michala Horáčka.

Zdeněk Merta představil osobnost Segrada zase v uvolněném stylu, jako zkušený a vtipný moderátor. (Neviděl jsem ho v životě něco moderovat.)

Celý večer byl okouzlující. Plný hudby a inteligentního oslovování publika. Několikrát si dokonce celé hlediště zazpívalo. Mertovi i režisérovi se povedlo vytvořit mezi jevištěm a hledištěm nanucený, příjemný dialog.

Takže fajn. Ten večer byl pro mne příjemným překvapením, skutečně se povedl.

Do sezóny 2017-2018 připravil Zdenek Merta cyklus pěti večerů, kde se setkáme nejen s muzikanty a zpěváky Městského divadla Brno, ale na koncert v prosinci pozval také dva zajímavé hosty, Vojtěcha Dyk a Josefa Buchtu.

Tak držím palce, ať je ten Mertův projekt úspěšný.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Naše normalizace: Cenné vzpomínky, ale selektivně vybrané
ImageNa osobních výpovědích je postaven sborník Naše normalizace vydaný občanským sdružením Člověk v tísni. Záměru nelze co vytknout - konkrétní lidské prožitky přiblíží jakoukoli dob...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Filmový ráj otevře své brány již po třicáté osmé

altO tom, že občas se může vyskytnout peklo na zemi, netřeba pochybovat. Zda je však na zemi ráj, nad tím by se musel nejeden zamyslet. Skalní filmový fanoušek to však rozhodně nebude, neboť ten o jednom filmovém ráji ví. Pravda, otvírá své brány jen na pár dní...