Do Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla

Do Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla

Tisk

ZmrzlinaDo Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla, po roce od křtu knihy se uskutečnila první pražská autogramiáda dekadentních zápisků Olgy Path Štiplové.

 

 

 

Zmrzlina s příchutí záměru. Takový název nese kniha Olgy Path Štiplové, která vyšla již loni na Praze 7, přičemž první pražské setkání příznivců, čtenářů a přátel knihy se uskutečnilo letos – v Jazzové sekci. Kniha nese podtitul, že se jedná o autorčiny „dekadentní zápisky“. Je to kus života bez retuše, bez obalu, o tom, že svět šoubyznysu a psaní o něm má i odvrácenou tvář.

Autorka v knížce, která je ideálním doplňkem třeba na dovolenou, líčí den po dni to, co zažívala, jaké měla pocity, jak bojovala s penězi, jak sháněla práci, jak prožívala lásku i ponižování, jak působila ve společenské rubrice novin.

 Zmrzlina 

Bez obalu…

„Piju sladký likér přímo z flašky, kouřím jednou cigaretu za druhou a plná hněvu a hořkosti se připravuju na své osobní redakční působení při dnešním slavnostním předávání cen TýTý 2010. Doufám, že tam bude hodně šťastných lidí, kteří „plánují miminko“, případně „rodinku“, případně „zatím alespoň společné zvířátko“. Tolik jedna citace z knihy.

 zmrzila100

Sarkasmus

Olga Path Štiplová umí být při komentování hořkých i sladkých událostí pěkně sarkastická a je vidět, že je živel. Ani v rámci akce v Jazzové sekci nebyla upejpavá. Přítomní si tam pochutnávali na zabijačkových hodech, jitrnice, jelítka či guláš zapíjeli pivem nebo vínem. Nechybělo ani vystoupení zmrzlinové víly Anety Levandulové, která vystřihla skvělé baletní číslo.

 zmrzila101 

Recenzi knihy Olgy Path Štiplové Zmrzlina přinesla Kultura21.cz již loni.

Foto: archiv Olgy Path Štiplové


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vlast, či morfium, to je oč tu běží

morfiumObdivuhodně temný psychothriller z nacisty obléhaného Polska z pohledu morfiem zhýralého hlavního hrdiny Konstantina, jehož hlavním posláním je vlastenectví. Nebo se k tomu alespoň snaží neustále nutit a přesvědčovat sám sebe. Ono si ho vždy najde. Vždy, ...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

Ultimátní filmová ABBA párty zamíří v září i do českých kin

abba-the-movie-image-10Švédská skupina ABBA patří bez jakýchkoliv diskuzí mezi největší popové ikony dvacátého století. A jejich hudba přitahuje, částečně i díky muzikálu Mamma Mia, zástupy nových a nových fanoušků napříč generacemi. Ačkoliv už muz...