Legendární Past na myši ve Zlíně

Legendární Past na myši ve Zlíně

Tisk

past-na-mysi-perexMěstské divadlo Zlín uvedlo v půlce října loňského roku jednu z nejznámějších detektivních her na celém světě, Past na myši od Agathy Christie. Jak se světoznámého dramatu zhostilo zlínské divadlo a jak se vyvedlo rozuzlení, tak typické pro tuto hru?

 


Agatha Christie (1890 – 1976) patří mezi nejprodávanější autory po celém světě. Její Past na myši (The Mousetrap) je nejdéle hranou divadelní hrou, měla premiéru již v roce 1952. A ještě předtím byla vysílána jako hra pro rádiové vysílání. Právem patří k anglickému kulturnímu dědictví a také do osnov českých škol.

past-na-mysi-02


Hudební podkres Maria Buzzi mě nenadchl a začátek, při kterém je na pozadí kulis promítán zločin, mi přišel nadbytečný až iritující. Pokud si divadelníci chtěli sjednat klid v sále a navodit atmosféru hrůzného činu a jeho následného vyšetřování, mohli to udělat i jinak.

past-na-mysi-06


Když už jsem zmínila kulisy, nejde nepochválit Veroniku Watzkovou za velmi vydařené jeviště plné dveří, míst na sezení, kvalitně řešené je i schodiště a taky tu máme plně funkční krb! Třešničkou na dortu jsou díry ve stěnách kulis s pastičkami na myši. Jde o drobný detail, který ale dělá hodně. Scéna je bohatá a hercům se daří poměrně dobře vyplňovat prostor, kdy se místy nic moc neděje.

past-na-mysi-15


Chvála patří samozřejmě i hereckému obsazení, které v málo lidech dokázalo udělat hodně muziky. Petra Králová místy působila trochu afektovaně, ale role jí sedla jako ulitá. Zdeněk Lambor jako její manžel jí zdatně sekundoval. Vojtěch Johaník coby seržant Trotter mi vstupem na scénu i svým úborem evokoval účastníka Dobytí severního pólu od Járy Cimrmana. Jeho výkon však hodnotím jen kladně. Rostislav Marek coby cizinec pan Paraviciny působil jako hochštapler velmi uvěřitelně a rozhodně nebyl jen tak nějakou komickou vsuvkou. Martě Bačíkové role záhadné slečny Casewellové byla psaná snad na tělo! Pro Helenu Čermákovou role věčně nespokojených a remcavých paniček snad už musí jít krkem. Radoslavu Šopíkovi krkem zase v roli majora Metcalfa procházel alkohol. A sestavu uzavírá Tomáš David jako zajímavá postavička jménem Christopher Wren.

past-na-mysi-13


Pokud nejste zběhlí v britských mravech, budete možná překvapeni představením typické pasivně agresivní anglické nátury s důrazem na tlachání o počasí, stěžováním si, nebo třeba taky narážkami na Sherlocka Holmese.


Městské divadlo Zlín jsem navštívila po dlouhé době, a ač divadelní hru znám a whodunnit detektivní příběhy moc nemusím, tak uznávám, že jsem se dobře bavila a má očekávání byla naplněna. Pokud holdujete civilním příběhům s vyšetřováním, čtete Agathu Christie, nebo prostě jen máte chuť na tradiční britský humor, jistě budete s Pastí na myši spokojeni.

Past na myši
Autor: Agatha Christie
Žánr: detektivka
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie: Lukáš Kopecký
Překlad: Pavel Dominik
Dramaturgie:  Kateřina Menclerová
Scéna a kostýmy: Veronika Watzková
Hudba: Mario Buzzi
Hrají: Petra Králová, Zdeněk Lambor, Tomáš David, Helena Čermáková, Radoslav Šopík, Marta Bačíková, Rostislav Marek, Vojtěch Johaník
Premiéra: 15. 10. 2016
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: www.divadlozlin.cz

 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Doktor Proktor: 1+1 je mnohem víc než tři!

doktor proktor nesboJo Nesbø je nejen jedním z autorů populární severské krimi série s charismatickým, přidrzlým a nekonvenčním detektivem Harry Holem v hlavní roli (všechny u nás postupně vydává KNIHA ZLÍN

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

Nataša Gollová bude v Toboganu – víc prozrazuje moderátor Aleš Cibulka
Image27. února by oslavila sté narozeniny Nataša Gollová. Aleš Cibulka tuto dámu představil před několika lety ve dvou knihách – Nataša Gollová: život tropí hlouposti a Nataša Gollová 2: Černobíl...