Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

Tisk

bezva zenska na krku 200V kinech se od 13.října objeví nová česká romantická komedie Bezva ženská na krku od režiséra Tomáše Hoffmana. Jedná se o velice příjemnou záležitost s kvalitním hereckým zastoupením.

 

 

Pro začátek je nutno oznámit, že na scénáři se podílel i Jiří Vejdělek, kterého můžete znát díky filmům Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení nebo Vinaři. Ostatně z posledně jmenovaného seriálu si autoři přivedli i několik herců. Jedná se především o Váslava Postráneckého, Terezu Kostkovou či Miroslava Táborského. Hlavní hereckou dvojici ovšem obsadili Ondřej Vetchý a Petra Hřebíčková.

bezva zenska na krku 04

Nutno podotknout, že většina děje stojí především na dvou hlavních protagonistech. Jedná se o velice zajímavou dvojici, která může být tím pravým důvodem k úspěchu filmu. Krásná a milá Petra Hřebíčková alias učitelka Eliška a neméně sympatický a pohledný Ondřej Vetchý alias Božíček.

Příběh se začíná odehrávat ve chvíli, kdy Eliška musí začít nový život po rozchodu s manželem, který jí byl nevěrný. Rozhodne se začít od začátku a věnovat se své vystudované práci – učitelce. Odjíždí do malé středočeské vesničky, kde od začátku vše nejde podle jejích představ. Musí se nastěhovat do domu s nerudným pijanem a hrobníkem Božíčkem a spokojit se s absolutním minimem. Starosta (Miroslav Táborský) rovněž není vzorem dokonalosti a pro ženu z města na úrovni může být daná situace trochu horor. Naštěstí se vše začne obracet k lepšímu a celá situace se pro ni vyvine poměrně překvapivým směrem.

bezva zenska na krku 03

Již jsem se zmínil o tom, že film tvoří především hlavní dvojice hrdinů učitelka Eliška a hrobník Božíček. Nejdříve ze začátku sledujeme jejich velké neshody a zcela rozdílné povahy. Právě ty jsou důvodem k mnoha vtipným situacím, kterými je celý film protkaný. Ovšem nejedná se o žádný pubertální humor. Film je takovou klasickou romantickou komedií včetně několika klišé. Příkladem budiž vývoj postav, který pro někoho může být již trochu ohraný. Ze začátku se nenávidí a postupem času se jejich city zcela promění. Od začátku je to trochu předvídatelné, ale v tomto filmu ani nemá jít o nějaké významné a nečekané momenty. Hlavní je především jeho emocionální a humorná stránka. Osobně mě zaujal především výkon Ondřeje Vetchého, který dokázal z Božíčka vytvořit lehce buranskou, ale velice upřímně myslící osobu.

bezva zenska na krku 02

Celý film je zároveň postaven na vesnické atmosféře. Většina obyvatel jsou vlastně takoví prostí a veselí lidé, kterým k životu stačí málo. Vzhledem k profesi Elišky se ocitáme i ve školském prostředí, ale děti zase tak významně nezasahují do životních osudů hlavních postav.

Obsazení významných hereckých jmen bylo sázkou na jistotu, která opravdu vyšla. Nejen již zmiňovaný Ondřej Vetchý a Petra Hřebíčková předvedli skvělé herecké výkony. Miroslavu Táborskému role veselého starosty očividně sedla a bravurně zapadla do celého příběhu. Těšit se můžete i na další obyvatele vesničky včetně Miroslava Postráneckého či Matouše Rumla. Jiří Langmajer hraje nevěrného manžela Elišky. Jeho role je poněkud menší a upřímně mi ani tolik nesedla. Ale možná je to jen kvůli tomu, že jeho “slizká“ postava nezapadá mezi ostatní veselé typy lidí. A za to herec samozřejmě nemůže.

bezva zenska na krku 01

Bezva ženská na krku je sympatický český film, který rozhodně neurazí. Staví především na romantickém příběhu, humoru jednotlivých aktérů, ale i klasickém vesnickém prostředí. Velkou měrou k tomu samozřejmě přispěla i prověřená dvojice tvůrců. Nečekejte žádnou složitou záležitost, ale prostě upřímný nenáročný snímek. Určitě se pobavíte a ženám třeba i ukápne nějaká ta slzička.

Po zhlédnutí filmu měli novináři možnost se pobavit s tvůrci i herci filmu. Všichni se jednoznačně shodli, že po přečtení scénáře okamžitě tuto nabídku přijali. Pochvalovali si zejména přístup tvůrců, kteří si nehrají na kdovíjaké filmové šéfy.

Ps: Jiří Vejdělek si ve filmu dokonce střihnul i malou roličku. Najdete ho?


Bezva ženská na krku                                                                                    

ČR, 2016. 97 min.

Žánr: romantická komedie

Scénář: Jiří Vejdělek, Tomáš Hoffman, Martin Horský

Kamera: Jan Drnek

Režie: Tomáš Hoffman

Hrají: Ondřej Vetchý, Petra Hřebíčková, Václav Postránecký, Miroslav Táborský, Jiří Langmajer, Ondřej Malý, Tereza Kostková, Jenovéfa Boková, Pavla Tomicová, Nela Boudová, Matouš Ruml, Veronika Kubařová, Jan Šrámek

Český distributor: CinemArt

Premiéra: 13.10.2016

Hodnocení: 80 %


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Člověk Nula – Smrt není

clovekSmrt není. Počet populace na zemi se ustálil na třech miliardách lidí. Nikdo už doopravdy neumírá, pouze postoupí pauzu, aby se pak zrodil do jiného těla. Dostane ink – kód předchozího majitele a dál pokračuje ve společné existenci. Rodina jako taková už neexi...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Svět podle Daliborka – slzy ve vaně i neonacistická rétorika

daliborka 1Jeden den jako druhý, brzké vstávání, tvrdá manuální práce… Snímek Víta Klusáka Svět podle Daliborka není jen, jak hlásají poutače, „filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova“, ale především příběh o tom, že každý důsledek má sv...