Soutěže Gloria musaealis a Muzea roku

Soutěže Gloria musaealis a Muzea roku

Tisk

gloria 200Vyhlášení 15. ročníku prestižní soutěže muzeí Gloria musaealis a druhého ročníku klání o nejpopulárnější muzeum s názvem Muzeum roku se uskuteční 17. května 2017 v Obecním domě v Praze.

 

 

Soutěž Gloria musaealis je vyhlašována ve třech kategoriích; Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Uzávěrka přihlášek je 28. února 2017. Pořadatelem  je Asociace muzeí a galerií České republiky.
V prvním ročníku soutěže Muzeum toku 2015 byl kromě jiného oceněn Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, Moravské zemské muzeum se svojí pobočkou Mendelianum a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti se svojí pobočkou Památník Velké Moravy ve Starém Městě.
Soutěž o nejpopulárnější muzeum vychází z hodnocení návštěvníků portálu www.do-muzea.cz a vyhlašují ji jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis Ministerstvo kultury ČR, Asociace muzeí a galerií ČR a Český výbor ICOM.

gloria1

O soutěži Gloria musealis

Ke vzniku soutěže vyhlašovatele vedla snaha přispět ke všeobecnému zvýšení prestiže muzejních institucí a posílení obecného chápání smyslu jejich existence jako strážců významné části národního kulturního dědictví. Prostřednictvím Národní soutěže muzeí Gloria musaealis vzniká prostor k větší medializaci problematiky českého muzejnictví, , a to jak ve vztahu k jeho obecným problémům, tak i významu konkrétních muzejních institucí. Kromě toho soutěž podporuje zdravé konkurenční prostředí uvnitř oboru. Výsledky XV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2016 budou slavnostně vyhlášeny u příležitosti Mezinárodního dne muzeí 17. května 2017.
Muzejní instituce také mohou od roku 2015 získat Cenu Muzeum roku – ocenění od veřejnosti. Soutěž je vyhlašovaná jako součást Národní soutěže muzeí Gloria musaealis a zaměřuje se na hodnocení návštěvníků. Cílem soutěže je propagovat obor muzejnictví i činnost muzeí a galerií mezi širokou veřejností, získat zpětnou vazbu od návštěvníků a napomoci tak ke zlepšení muzejní práce.
Muzea a galerie v České republice pečují o více než 65 miliónů sbírkových předmětů, ročně připraví na 2 000 výstav a navštíví je přes 10 milionů návštěvníků.  

gloria2

Foto: autor, www.cz-museums.cz 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Na hraně

na hrane200Metafora vydala v květnu temnou knihu Na hraně od francouzského autora René Manzora. Rituální vraždy, zběsilé pátrání, nesourodá dvojice vyšetřovatelů a pravda ukrytá za hranicí rozumu. Pěkně zamotaný příběh pro náročného čtenáře.

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Mamma Mia! Pokračování letního hitu je konečně tady

mamma-mia 1Muzikál Mamma Mia! si před deseti lety získal srdce diváků po celém světě a ti od té doby doufali, že se dočkají pokračování osudů bláznivé Donny a jejich blízkých. Jejich čekání je konečně u konce – a mohou se těšit hned na dva příběhy!