Jedinečnost Davida Deyla je v jeho vrstevnatém talentu, profesionalitě a pokoře

Jedinečnost Davida Deyla je v jeho vrstevnatém talentu, profesionalitě a pokoře

Tisk

david deyl perexZajímavého předskokana měl 26. června v Kroměříži zpěvák David Deyl. Nešlo o žádnou začínající kapelu či zpěvačku, nýbrž o taneční skupina M Dance crew KM, která těsně před Davidovým koncertem předvedla ve foyeru Domu kultury v Kroměříži - opět s velkým úspěchem - číslo Fialovej úlet. Přitom stačila odprezentovat i své dva videoklipy. Teprve potom následoval více než devadesátiminutový koncert. A bez nadsázky lze říct, že měl skvělou atmosféru, což ocenil i samotný zpěvák, který v závěru svého vystoupení vyjádřil díky jak publiku, tak pořadateli.  

 


I v Kroměříži David Deyl  přesvědčil, že je zpěvákem s velkým hlasem a pestrým repertoárem. Snad jen skalní publikum ví, že drtivou většinou písní si komponuje sám. Navíc měl za zády sehranou kapelu, na kterou se může spolehnout a může tak odzpívat všechny své zásadní písně. Souhra a profesionalita byly znát i v náročnějších skladbách, což pasuje celý tým do první ligy naší pop scény.

"Jsou to vlastně už kamarádi, kteří se mnou hrají skoro šest let," přiznává David Deyl. "Nově k nim přibyl klavírní virtuóz Václav Krahulík, kterého obdivuji již z dob mých studií na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, kde působí jako pedagog. Václav je pro mne pokračovatelem Rudolfa Rokla - a to doslova! Jinak kapelníkem je Petr Šťastný, který hraje na kytaru. Zároveň vyučuje na ZUŠ v Kutné Hoře a hraje v projektu Salome. Na violoncello hraje Šimon Marek, student HAMU a zakladatel Kvintesence Quartetu. Lukáš Čunta čaruje na baskytaru a Ondřej Veselý hraje na bubny a perkuse."

V takřka dvouhodinovém programu nabídl David Deyl nejen hity (Akorát, Počítám, Lež a nech si zdát), kterými se v posledních letech zapsal do povědomí rozhlasových posluchačů, ale i několik cover verzí známých skladeb (Holubí dům, Cítím - Feelings) či skladeb z posledního alba V ozvěnách, které ho představilo jako interpreta žánru zvaného classical crossover.

david deyl 1


"Publiku se album líbí a dokazuje to reakcemi na koncertech," potvrdil samotný zpěvák. "Classical Crossover je žánr mému srdci nejbližší a děkuji bohu, že jsem našel ten správný směr. Díky mému klasickému pěveckému vzdělání u paní profesorky Slavíčkové mohu konečně v tomto žánru využít naplno své hlasové dispozice. Jinak vždy hrajeme live! Snažím se hrát písně, které lidé znají z rádií, ale také nové z alba V ozvěnách. Nově hrajeme i cover Holubí dům, která má u publika úspěch, což nás velmi těší. Nejdůležitější je pro mne předat emoce z pódia do publika. O to se vždy snažím, aby lidé odcházeli z koncertu s prožitkem."

Odměnou za precizní zpěvácký výkon a suverénně odvedený  koncert, v němž došlo i na několik vtípků, mu byla atmosféra, kterou nadšené publikum ve slušně zaplněném divadelním sále dokázalo vytvořit.  Muzikální publikum šlo s Deylem písničku po písničce, některé refrény odzpívalo společně se svou hvězdou, ale hlavně nešetřilo potleskem a spokojeným jásotem.

david deyl 2


Po koncertě následovala  hodinová autogramiáda, během které populární zpěvák podepisoval fotografie a cédéčka a nakonec se také fotil se svými fanynkami. I když musel být unavený, jeho pohodový úsměv a ochota plnit další a další žádosti o fotografování byly až obdivuhodné. Ostatně i v tomto momentě se projevil jako velký profesionál.

david deyl 3


"Dosud jsem znala jeho písně pouze z radia nebo viděla jeho videoklipy," říká členka taneční kroměřížské skupiny M Dance crew KM Soňa Drábková. "Ovšem vidět tohoto charismatického muže a hlavně slyšet jeho zpěv naživo, to byl pro mne nádherný a nezapomenutelný zážitek. Pan Deyl má hlas jako zvon, ale umí i ztišit a zpívat jakoby k jednomu jedinému posluchači, chvílemi mě až mrazilo a z jeho emotivních textů jsem slzela dojetím. Navíc má kolem sebe perfektní mladé hudebníky. Když pak jeho koncert skončil a začala autogramiáda, opět jsem musela ocenit jeho profesionalitu, a to, jak byl milý, příjemný a vstřícný. Naprosto si mě získal svým umem, ale i chováním vůči fanouškům. Ta jeho pokora, trpělivost a úsměv na tváři... Bylo mi ctí  mu dělat s naší taneční skupinou předskokana."


Foto Tomáš Svoboda


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Červenákova nová knižní série Barbarič a Stein aneb Mrtvý na Pekelném vrchu

Mrtvy na pekelnem vrchu perexDetektivka má mít spád, určitý nádech tajemna, elementy překvapení a také nečekané zvraty. To vše úvodní román nové Červenákovi série o notáři Barbariči, kapitánu Steinovi a kaprálovi Jarošovi splňuje. A př...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Kultura se v jakýchokoli totalitních poměrech stává jejich hlasnou troubou

200fJako pětidílná je zamýšlená sada sborníků souhrnně nazvaných Kultura a totalita. Každý díl se bude věnovat některému z důležitých aspektů, které s tímto tématem úzce souvisejí. Vedle náčrtu každodennosti, jejíž průzkum zajisté vyžaduje časový odstup, jsou to ...