Prostě je to tak, aneb svět očima známého herce

Prostě je to tak, aneb svět očima známého herce

Tisk

Depardieu perexGérarda Depardieu zná kde kdo. Pod jeho jménem si lehce vybavíme názvy filmů jako Danton, Buzíci, Hrabě Monte Cristo, Cyrano z Bergeracu, Muž se železnou maskou, ale také dětskou komedii Asterix a Obelix. Možná si vzpomeneme na jeho nedávnou změnu občanství, pro některé pobuřující přátelství s Vladimirem Putinem a temné období strávené pod vlivem alkoholu a pouličních bitek. Ovšem po vyslechnutí Gérardova životního příběhu se nám vyjeví v docela jiném světle.

 


Kniha je strukturovaná do třiceti devíti krátkých kapitol. Hned při prvních větách nás může zaskočit rázný styl mluvy, který je však velmi čtivý a z celého textu tak na nás přímo dýchá samotný Depardieu. Krom vyprávění o událostech, jež ho zasáhly, nám také předkládá jeho motta, myšlenky a poznatky, používá úryvky z knih, které četl, nebo z her, v nichž hrál.

Příběh je řazen chronologicky, tedy od úplného začátku. Gérard v první části popisuje nejen své dětství, ale i zásadní okamžiky před jeho narozením. Zabývá se vztahem mezi svými rodiči, přemítá nad rodným městem a vzpomíná na bouřlivé dospívání.

V další části se děj přesunuje do okouzlující Paříže, kde se mladý a talentovaný hoch přijel naučit hrát divadlo. Sám přiznává, že ho provázela štěstěna a on potkával ty „správné lidi“. Poslední kapitoly se věnují jeho současné situaci, již zmiňovanému Rusku a odkazu, jenž hodlá předat budoucím generacím.

Pochvalu si zaslouží i Jiří Žák, který se postaral o překlad z francouzského originálu. Nesnažil se o zbytečné přikrášlování a nechal volně proniknout hercův mnohdy ostrý jazyk do českých vět. Zasloužil se tím o autentičnost textu a přivedl čtenáře k představě, že kdesi ve Francii posadili Gérarda do křesla, zapnuli před ním diktafon, a pak bez jakýchkoliv úprav přepsali, co slyšeli.

Ať už jste skalní fanoušci Gérarda Depardieu, nebo si ho jen matně pamatujete z televizních obrazovek, kniha Prostě je to tak vám jistě zpříjemní den a pročistí hlavu od starostí.

depardieu

Prostě je to tak (v originále Ça s'est fait comme ça)
Autor: Gérard Depardieu ve spolupráci s Lionelem Duroyem
Překlad: Jiří Žák
Žánr: Autobiografie
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 156 stran
Hodnocení: 90%

www.xyz-knihy.cz/gerard-depardieu-proste-je-to-tak/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Dřív, než půjdem spát & O Hafíkovi, statečném pejskovi

o hafikovi200Snad každé dítě potěší malý dárek v podobě knížky, díky které prožije mnoho zábavy a dozví se i něco nového. Začněme těmi nejmenšími a podívejme se na dvě nové dětské knihy - Dřív, než půjdem spát a O Hafíkovi, statečném pejskovi.

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Portrét dívky v plamenech: Utajená vášeň z 18. století

divkavplamenechV kinech právě nyní můžete zhlédnout francouzské romantické drama o lásce dvou dívek na mořském pobřeží v roce 1760. Film je o touze po svobodě, ale i o umění přijmout svůj osud. Dějem od začátku prostupuje báj...