Když si chlap hraje, nezlobí

Když si chlap hraje, nezlobí

Tisk

chlap 200Historií, poučení, lidský um i vzpomínky, to vše naplňuje čtvrtá výstava v ústeckém muzeu, která je věnována plastikovému modelářství, jehož historie započala v USA v roce 1943.

 


První hračky vznikající lisováním plastů byly určeny dětem.  Ale již v roce 1931 existovala ve Velké Británii firma Frog vyrábějící hračky pro děti, která v době II. světové války vyráběla létající makety letadel jako cvičné terče pro výcvik rozpoznávání nepřátelských letadel (v 70 letech se její výrobky u nás prodávaly pouze v Tuzexu). V padesátých letech začíná americká firma vyrábět sérií stavebnic replik hasičské techniky z 19 století a britská firma sérií modelů automobilů.  Později se stavebnice doplňují figurkami a vznikají i stavebnice s replikami doby „dobývání Ameriky“. Pak už přichází stavebnice celých sérií letadel, lodí. Z USA (firma Aurora) se dostávají formy letadel do italské firmy Artiplast a následně do československé firmy SMĚR (na výstavě je to dokumentováno „červeným“ letadélkem všech tří firem). Dalším československým výrobcem jsou Kovozávody Prostějov, které přichází na trh s maketami československých letadel z vlastních forem.  Firma SMĚR rozšiřuje nabídku o historické plachetnice, automobily i děla z dob napoleonských válek. Objevují se i další menší výrobci, IGRA dodává makety historických československých automobilů nejen jako stavebnice, ale i hotové pro sběratele. OEZ Letohrad se stavebnicemi sovětských proudových letadel, které svým zpracováním a provedením se doslova staly miláčky modelářů. Později se objevují plastikové figurky vojáčků JZD Bělohrad pod značkou Artmi.  Po roce 1989 vznikají soukromé společnosti (na výstavě jsou zastoupené) a ty co v činnosti pokračují, dodávají své výrobky i do ciziny.

kolazka 1
Stovky modelů co jsou na výstavě představeny, jsou dílem modelářů z Ústí nad Labem a Děčína. Návštěvník uvidí nejen hotové modely, ale i jak vlastně vznikají.  Cestu od výrobce k modeláři, ale jak z pryskyřice a části folie vznikne konečný model. Ono to není jen o tom sestavení, ale také o věrné napodobení originálu. Přitom postup je docela jednoduchý, zakoupíte si stavebnici a pak půl roku si hrajete, jak mi prozradil jeden z přítomných vystavovatelů.  Návštěvník uvidí nejucelenější sbírku ruské a sovětské vojenské techniky, spousty letadel, tanků a aut nejrůznějších značek vše v miniaturním, ale precizním provedení. Však také si za ně přiváží modeláři ocenění ze soutěží.  Vedle miniatur, pak také velký funkční model podzemního krytu z 80 let pro vojenskou techniku.  K vidění jsou indiáni, ruský legionář stojící vedle italského, či útěk z Ruska a mnoho dalších zajímavostí. A jako bonus pak návštěvník uvidí velké létající modely letadel, helikoptéru ústeckých záchranářů, větroně či loď.  

kolazka 2
Výstava je určena nejen milovníkům modelářství, ale i těm, které zajímá vojenská technika a mnohým dříve narozeným při pohledu na letadélko Delfín, připomene, že kdysi dávno žadonili u rodičů, aby jim ten zázrak v sáčku za 12, - Kč koupili a pak už neměli trpělivost si ho dokončit. Možná, že když jeho vnuk či vnučka (dívky jsou velmi šikovné a trpělivé při skládání) projeví zájem a dají „modelařině“ přednost před ubíjejícími počítačovými hry, vrátí se sám nejen do doby svého mládí, ale pomůže jim objevit krásu v této činnosti, která učí trpělivosti i manuelní zručnosti.
Perfektně připravená výstava může být právě tím začátkem, zejména když  v ateliéru muzejní pedagogiky si v úterý 22.července od 10 nebo od 14 hodin mohou sami postavit  v měřítku 1:28 automobil Škoda Favorit.

Foto z výstavy: autorka


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Deset andělských témat pro každý den

deset-poselstvi-vasich-andelu 200Někdy má lidská duše potřebu naděje…. Víru v pohlazení. A vědomí, že sami sobě můžeme být tím nejlepším rádcem, protože sami sebe nejlépe známe. Tato kniha je malou studnicí moudrosti, kterou v sobě má každý. A říkejme té moudro...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Vlčí jáma - mistrné zpracování milostného trojúhelníku

altVlčí Jáma je psychologické drama podle stejnojmenné knihy. Osiřelá dívka Jana začíná nový život v domě starosty a jeho starší manželky, kteří se sirotka ujali. Jana je jemná, slušně vychovaná a poddajná dívka, která se zcela podřizuje svým nový...