Den českých řemesel v Úštěku v pondělí 28.října navštíví i T.G. Masaryk na koni!

Den českých řemesel v Úštěku v pondělí 28.října navštíví i T.G. Masaryk na koni!

Tisk

ustek 200Den českých řemesel v Úštěku na Litoměřicku se již pevně zařadil do kalendáře oblíbených a hojně navštěvovaných akcí v tomto malebném městečku. Zároveň se stal největší stylovou oslavou státního svátku v Čechách i v celém bývalém Československu. Potěšitelnou související zajímavostí je nedávné natáčení výpravného seriálu České televize 1.republika přímo v Úštěku. Filmaři se vrátí na dotáčky zrovna v říjnu a tak dobové nápisy na domech vyrobené filmaři možná přispějí k ještě lepší atmosféře celé akce.

Na co se v pondělí 28. října můžeme těšit?

Tradičně na nepřeberné množství vybraných českých, moravských i slovenských řemeslníků. Dále na výstavu prvorepublikových předmětů v zasedací místnosti městského úřadu, dobové řemeslné dílničky na barokní faře. Venku na výstavu historických automobilů a strojů za kostelem nebo na bohatý program na hlavní scéně.

Letos poprvé se v odpoledních hodinách vydá po městě průvod v čele s T.G. Masarykem na koni, s legionáři, místními ženami, cechmistry řemesel, stylovými bicyklisty, šramlovou kapelou a dalšími účinkujícími. Na pódiu kromě staropražské kapely vystoupí poprvé Psohlavci – krojovaná dudácká kapela s lidovými písničkami. Těšit se můžeme i na skvělou a zábavnou 1.republikovou módní přehlídku, na místní pěvecký soubor Zvonek nebo na vystoupení těch nejmenších ze školky Pastelka.

ustek 1

Pan prezident s doprovodem dorazí na náměstí kolem 10. hodiny. Dle počasí buď automobilem z Pražského hradu nebo na svém oblíbeném koni z Lán. Přivítán bude zástupci řemeslných cechů, místních žen /chlebem a solí/, místní samosprávy i svými věrnými legionáři. Po prohlídce města a zhlédnutí celé akce pronese kolem 13. hodiny zdravici, poté bude následovat slavnostní salva a jeho oblíbené písně.

Pro dětské návštěvníky je připravena loutková scéna se soutěžemi a pohádkami Sváťova dividla, dětské dílničky na faře nebo přímo na jarmarku, svezení na koni i ponících, dětský dřevěný kolotoč a jako novinka přetahování lanem se siláky!

Chlapce zaujmou historické automobily a dívky spíše stylové oblečení a hračky. Doporučit můžeme oblíbený 1.republikový fotoateliér nebo ražbu pamětní mince s T.G. M. v šatlavě. Poslední novinkou je malý dárek pro každého návštěvníka v dobovém oblečení. Ten získáte během dne u moderátora a odpoledne se můžete účastnit průvodu s vystupujícími. Všechny Vás srdečně zveme.
Za organizátory Libor Uhlík.

ustek 2

Zdroj informací a foto: http://www.mesto-ustek.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem spíš orientovaný na naše zpěvandule, říká Martin Fritsch alias Miss Angelika

angelika 200Dělat travesti show, kdy během jednoho večera uvidí publikum na jevišti celou plejádu známých hvězd, není žádná legrace. Něco o tom ví brněnský rodák Martin Fritsch, který už od konce devadesátých let vystupuje jako Miss Angelika. Zatímco v min...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Léčení včelími produkty

vceli produkty (2)Nakladatelství Esence si pro nás v dubnu připravilo zajímavou příručku, částečně odbornou, částečně řadící se do kolonky zdravého životního stylu. Jedná se o Léčení včelími produkty od slovenského autora Štefana Demetera. A nabí...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky ...