Kostel svatého Jakuba s unikátními varhanami a dřevořezbou

Kostel svatého Jakuba s unikátními varhanami a dřevořezbou

Tisk

200cestArciděkanský chrám svatého Jakuba je reprezentační gotický městský kostel ve městě Kutná Hora. V rámci Kutnohorského varhanního festivalu na konci léta zde v sobotu 14. 9. okouzlí posluchače svou suverénní a emočně velmi silnou hrou Jan Doležel, který vyučuje hru na varhany na Vysoké hudební škole v německém Würzburgu. Na neděli 15. 9. je připraven odpolední koncert, kde se představí vynikající varhaník, cembalista a hráč na klavichord, improvizátor a pedagog, pan Jaroslav Tůma.

 

Oba koncerty v chrámu sv. Jakuba jsou jedinečné, protože při nich interpreti zahrají na oboje jakubské varhany (malé barokní i velké). Kostelní varhany mají 4 manuály, z nichž jeden ovládá píšťaly ukryté za hlavním oltářem.

V sobotu 14. 9. 2013 se v rámci doprovodného programu festivalu uskuteční komentovaná prohlídka obou varhan v arciděkanském chrámu sv. Jakuba s Michalem Hanušem. Dvoje staré barokní varhany, které se v chrámu nachází, patří k nejstarším dochovaným nástrojům v Kutné Hoře a byly hojně využívány ještě v 19. století, až do dokončení varhan na hlavním kůru (začátek 20. století).

Sraz bude v 14,00 hod před vchodem do arciděkanského chrámu sv. Jakuba (vchod od vyhlídky). Vstupné na prohlídku činí 30,-Kč / os., kapacita skupiny je 20 účastníků.

cest1

Doporučujeme rezervovat vstupenky na prohlídku předem na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Arciděkanský (farní) kostel sv. Jakuba Většího je nejstarším z kutnohorských kostelů. S jeho stavbou se začalo po roce 1330. Kostel byl původně zasvěcen Panně Marii, a protože v Kutné Hoře stával další mariánský kostel, nazýval se tento jako kostel Horní. Později byl zasvěcen sv. Jakubovi, přesto byl do poloviny 17. století pro svou výjimečnou výšku označován také jako Vysoký kostel.

Původní projekt počítal se dvěma stejně vysokými věžemi, z nichž však druhá nebyla nikdy dokončena, poněvadž poddolované podloží svahu, na němž je stavba založena, nemělo potřebnou stabilitu. Vybudovaná věž je vysoká 86 m a podle ní se chrám také někdy nazývá Vysoký. Z jakubské věže vyvolával hlásný každou hodinu: „Pane Bože, rač ostříhati Hory Kutny.“ Dnes už se za Horu přimlouvají jenom zvony.

O jeho stavbu se zasloužili zejména bohatí nákladníci hor a bratrstvo mincířů a pregéřů. Nejvýznamnějšími iniciátory byli měšťané Ruthard a Bořita z Košic. Stavebním materiálem byl mezholezský pískovec těžený pod vrchem Vysoká. Před rokem 1420 byl kostel v podstatě dokončen. Vnější podoba kostela zůstala celé věky téměř nezměněna, významnější změnou bylo nahrazení původní stanové gotické střechy střechou sedlovou, oprava věže a drobné úpravy v presbytáři v renesanci a baroku. Poslední rozsáhlá oprava kostela probíhala v letech 1941–1946.

cest

Kostel je uvnitř 55 metrů dlouhý, 24 metrů široký a 19 metrů vysoký. Vnitřní prostor je trojlodní, síňový, kde jsou všechny tři lodě stejně vysoké.
V kostele najdeme cennou gotickou výzdobu interiérů a gotický inventář.
Od 80. let 19. století probíhaly v kostele některé dílčí opravy, kdy byly vyspraveny kružby devíti oken, zbourána barokní předsíň u severního vchodu, předlážděna podlaha a dodány nové varhany od firmy Mölzer.
Sv. Jakub je v kostele znázorněn celkem třikrát: sv. Jakub jako ambiciózní mladík na lipové dřevořezbě Kašpara Eiglera z roku 1679, socha na pilíři v přední části hlavní lodi a oltářní obraz od F. X. Palka, Umučení sv. Jakuba.
V tomto kostele se nachází lipová dřevořezba v působivém barokním rámu, která možná ukrývá důležitou šifru. Dílo zobrazuje matku apoštolů bratrů Zebedeových. Svatý Jakub a Jan stojí vedele Ježíše, milostivý Bůh sleduje jejich počinání. Najdeme tu i zobrazení andělů a Ducha svatého ( holubice).
Dřevořezba je inspirována úryvkem z Matoušova evangelia, kdy matka obou bratrů prosí Ježíše, aby jim v nebeském království zajistil místa po jeho levici a pravici. ,,Nevíte, oč žádáte," odpovídá Kristus. A vysvětluje, že místa v nebi rozděluje Bůh Otec, ne on, jeho syn. ,,Můj kalich budete ale pít a křtem, kterým já budu křtěn, budete pokřtěni," dodává. Upozorňuje je, že se nejprve musejí stát zasvěcenci, aby vůbec do království nebeského vstoupili.

cest2

Pod každou z postav jsou různé nerosty v krystalografickém znázornění. Umělec vycházel z nalezišť kutnohorských, najdeme tu zdejší nerosty.
A ona šifra ? Podle léčitelů přísluší ke každé tělesné čakře určitý druh nerostů, převážně drahokamy a polodrahokamy. Toto dílo je určitou ,,nahrážkou," ale i tak tvoří návod, jak dojít k otevření těchto čaker, aktivovat onu známou a tajemnou hadí sílu. Tím zastavíme či ovlivníme proces regenerace, stárnutí a umírání.
Dřevořezba znázorňuje osm postav, osmička je číslem zmrtvýchvstání, symbolizuje alchymistickou putrefakci. Dřevořezba podle odborníků pochází ze 17. století a jejim autorem má být Kašpar Eichler. Patřil i on mezi mudrce ? A ponechal na svém unikátním díle vzkaz budoucím generacím ? (časopis Spirit)

Bližší informace o aktuálním ročníku festivalu včetně podrobného programu naleznete na stránkách www.guide.kh.cz
Generálním partnerem festivalu je společnost SKANSKA a. s.

Festival se koná za podpory Města Kutná Hora a ve spolupráci s Římskokatolickou farností – arciděkanstvím v Kutné Hoře.
Mediálními partnery festivalu jsou: Kutnohorský deník, Obzory Kutnohorska, Tep–regionální týdeník, Kam po Česku a e-magazín Kultura21.cz.

Zdroj foto: internet, Helena Gluksmann, Jack P. Scott


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těším se na návštěvu Noir Film Festivalu říká patronka Daniela Kolářová

DanielaK01„Zase nestihnu všechno, co jsem si naplánovala", říká stále aktivní herečka Daniela Kolářová, která se chystá i letos navštívit Noir Film Festival, na kterém se jako jeho patronka objeví už potřetí. Jak momentálně tráví léto, čemu se kromě festivalu v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Znáte „psí řeč“?

tenpes 200Pejskařů všude kolem nás rapidně přibývá. A taky přibývá lidí, kteří psy rádi zrovna nemají. Bojí se jich i jejich majitelů, stěžují si na hlasitý štěkot i nevítané exkrementy na chodnících. Pro obě tyto znepřátelené skupiny vychází v českém překlad...

Divadlo

Zabíjejte popírače klimatických změn. Švandovo divadlo chystá satirickou komedii o střetu politiky a ekoteroristů

Zabijejte popirace 200Co se stane, když se mocná síla klimatické změny střetne s nepružnými osobami z nejvyšší politiky? Ministryně životního prostředí se ocitá v největší morální krizi za svoji kariéru a koncert v australském parlamentu, který je...

Film

Hasičský bál jako jeviště světa

hori ma panenkoDigitalizace význačných českých filmů, která divákům slibuje intenzivnější umělecký zážitek jak díky vyčištěnému obrazu, tak zásluhou sytějších barev, pokračuje sice hlemýždím tempem, ale přece jen s prokazatelnými výsledky - po úhelné...