Turistický seriál K21: Muzeum lega

Turistický seriál K21: Muzeum lega

Tisk

muzeum lega 200Milí čtenáři, prázdniny se již chýlí ke konci a s nimi končí i náš turistický seriál v němž jsme nahlíželi pod pokličku různých turistických cílů. Seznámili jsme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podívali jsme se na zoubek strašidlům a představili pár muzeí. Nechyběly ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Díky našim zvídavým otázkám jsme se dozvěděli spoustu informací a mohli jsme si vytipovat pěkný výlet. Nyní tedy poslední příspěvek k letošnímu turistickému seriálu z oblasti muzeí:

Za muzeum lega nám odpovídal ředitel muzea Jan Vokolek.

Popište prosím vaše muzeum. V čem je speciální? Jedná se o největší muzeum Lega na světě. Kolik úsilím za tím je?

Soukromé muzeum lega nabízí unikátní sbírku jednoho člověka, která se v tuto chvíli skládá z 2500 originálních modelů lega – jedná se pouze o modely, které kdy firma Lego vydala a daly se v minulosti nebo nyní koupit. Nejstarší exponát máme již z roku 1949 a zhruba 80 % sbírky tvoří modely, které se již v dnešní době nedají pořídit a pokud ano, tak je jejich cena obrovská. Sbírku majitel tvořil téměř dvacet let, ale největší „boom“ nastal cca 5 let dozadu, a když již nebylo doma místo na uskladnění, vznikla myšlenka zrodu Muzea lega. Úsilí je zatím opravdu velké, jak po časové, tak finanční stránce.

LEGO je dánské a jistě má nějakou ochrannou známku. Nesetkali jste se v tomto směru s nějakými problémy či překážkami?

Otevření nebylo jednoduché, ale nakonec jsme se všemi překážkami dokázali vypořádat.

muzeum lega 3

Co je nejunikátnější exponát a jak o něj pečujete?

Ze sběratelského pohledu jsou to zajisté naše nejstarší exponáty – jak jsem již zmínil nejstarší je z roku 1949. Kostička lega byla patentována až v roce 1958. Z tohoto roku máme také několik exponátů. Péče o modely celkově není až tak složitá. Z pochopitelných důvodů je 99 % exponátů za sklem. Je zapotřebí modely zbavovat prachu, jiný servis není nutný.

Hledáte do muzea stále nové exponáty? Musíte se kvůli muzeu i nějak neustále vzdělávat? Jak to probíhá?

Sbírka se neustále doplňuje, nicméně v muzeu již není dostatek prostoru pro další nové exponáty. Jednou za čas proto expozice obměňujeme.

muzeum lega 4

Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Děláte vy sami něco pro propagaci? A co financování? Jaké jsou náklady na běžný provoz? Co vše pokrývá vstupné?

Návštěvnost je celkem uspokojivá. Většinu roku stačí na pokrytí nákladů. Majitel muzeum lega vytvořil jako svůj koníček a nebere ho jako svůj zdroj příjmů a tak když se podaří vygenerovat zisk, jde 100 % na zdokonalování expozice, nákup nových exponátů, marketing, atd.

Jak je to se suvenýry z vašeho muzea? Kolik u vás návštěvníci průměrně utratí? Co je nejprodávanějším artefaktem?

Součástí naší provozovny je i nadstandardně vybavený obchod, kde si zákazníci mohou pořídit artikly v České republice běžně neprodejné. Mezi nejpopulárnější věci patří zajisté náhradní dílky, které se u nás prodávají na váhu.

Co se vám za dosavadní provoz expozice nejvíce povedlo? Na co jste opravdu hrdí?

Hrdí jsme na celé muzeum. Myslím si, že se nám zde podařilo vytvořit prostředí, kam se zákazníci rádi vrací. Nejen že nabízíme něco, co jinde na světě není možné zhlédnout, ale snažíme se, aby personál přistupoval ke každému zákazníkovi osobně a vřele, což dnes není, bohužel, standardem a příliš to nechápu.

muzeum lega 2

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí? Měli jste někdy chuť muzeum zavřít?

V mé pozici manažera muzea lega je pracovní den velmi rozmanitý. Dělám vše, co je pro běžný provoz třeba. Musím zajistit, abychom každý den v 10 hodin otevřeli, ve 20 h zavřeli. Aby bylo v muzeu čisto, měli jsme co prodávat. V neposlední řadě pečuji o naše zákazníky a také musím zajistit, aby k nám návštěvníci přišli. Vzhledem k tomu, že svoji práci beru jako koníček, nemůžu si na nic stěžovat.

Proč by měli naši čtenáři navštívit zrovna vaše muzeum?

Soukromé muzeum lega nabízí nevšední zážitek. Obrovská sbírka 2500 modelů lega řazená v 20 tematických expozicích. Postavené město z lega City. Mašinky, které můžete ovládat pomocí tlačítek, kompletní sbírku lega Star Wars a mnoho dalších úžasných kousků uvidíte právě u nás. Pokud nebudete uspokojeni pouze pohledem na naši úctyhodnou sbírku, můžete navštívit dětský koutek a postavit si vlastní model.

Můžete nás navštívit každý den od 10h do 20h – otevřeno máme i o státních svátcích

Najdete nás na Národní Třídě 31, Praha 1 naproti obchodnímu domu My.
Pokud chcete více informací, navštivte naše webové stránky www.muzeumlega.cz.

muzeum lega 1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Pleskot – „Od zpěvu až k marketingu“

plesk200

Michal Pleskot působí v pražském Divadle Kalich a Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Absolvoval zpěv na Konzervatoři Jaroslava Ježka a poté působil na scénách několika pražských divadel, nejprve v Labyrintu, později v T...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Cos to udělal?

cos to udelal 200V červenci vyšel pod hlavičkou nakladatelství Kalibr debutový román amerického autora Matthewa Farrella, který se ptá Cos to udělal? Rodinné tajemství, vyšetřování zvrhlé vraždy, komplikované vztahy, to vše vás čeká v této knize.

...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Opět se pořádá přehlídka 3Kino


3Kino logoPřehlídka 3Kino, v Praze zpřístupňující (vedle českých příspěvků) u nás téměř neznámou současnou tvorbu polskou a maďarskou, každým rokem nabobtnává. Ve dnech 10. až 15. října 2019 obsadí vedle tradičního projekčního sálu v Atlasu také dvě ve...