Turistický seriál K21: iQpark

Turistický seriál K21: iQpark

Tisk

iq park 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

 

O libereckém světě vědy iQpark si s námi povídala paní Jana Pivoňková.

Představte nám v úvodu iQpark. Co vše tam návštěvníky čeká? Proč by měli rodiče vzít své děti právě tam?

iQpark zpřístupňuje svět vědy a techniky. Jeho základním principem je interaktivita a zapojení co největšího množství smyslů. Všechny věkové skupiny poznávají a objevují hrami a experimenty běžné jevy kolem nás.
Je rozčleněn do 4 podlaží a na ploše o cca 3000 m2 představuje stovky interaktivních exponátů, experimentů a her. Zde je sahání na exponáty přikázáno, protože co si vyzkoušíte, tomu porozumíte. V expozicích a laboratořích jsou připraveny například labyrint, vodní hrátky, exponáty na téma příroda a energie, fyzika, matematika, chemie, hry a hlavolamy, klamy a iluze, bublinárium, to vše a ještě mnohem více zabalené do školy hrou.
Nemusíte se bát, že budeme měřit Vaše IQ. Název vychází z aglických slov „I quest“, tzn. „ptám se“. Z exponátů si vybere každý, ať už ten, kdo se přišel pobavit, aniž by si chtěl potrápit hlavu, tak i návštěvník zorientovaný ve vědních oborech jako je fyzika, chemie, matematika.
Po celé léto jsou připraveny pravidelné programy, jako například Science show, při které každý den od 16 hodin zažijete pokusy s Van de Graaffovým generátorem, který vám zvedne vlasy na hlavě a nikoliv hrůzou, ale díky reakci elektronů, kapalným dusíkem s teplotou až -196°C, ohňovou show plnou barev a výbuchů, a mnoho jiného, nebo Experimenty v laboratoři, při nichž vždy v neděli od 14 hodin otevíráme naše laboratoře veřejnosti s tematickými workshopy. Letošní léto se nese na vlně Chemie v kuchyni. Vstupte do naší Továrny na čokoládu a bonbóny a ochutnejte svůj vlastní výrobek.

Co si kladete za cíl a jak se vám to daří plnit?

Cílem je zvyšování zájmu o naše science centrum prostřednictvím atraktivních exponátů, osobního přístupu, lektorskými tematickými programy či science show. Tím nejen, že podporujeme návštěvnost iQparku, ale i zájem mladých lidí o studium technických a přírodovědných oborů. Návštěvnost iQparku je cca 150.000 osob ročně a s tímto číslem, které ani v tak finančně těžké době neklesá, jsme spokojeni.
V dubnu 2014 však otevřeme brány nového science centra iQLANDIA s 10 tematickými expozicemi a 3D Planetáriem, cca 100 metrů od iQparku. iQLANDIA bude mít 4x větší plochu. Naše aktivity proto soustředíme na zdvojnásobení roční návštěvnosti SC iQLANDIA oproti současným číslům iQparku. V průběhu října 2013 zprovozníme internetovou prezentaci www.iQlandia.cz, kde se o expozicích a vybraných exponátech dozvíte mnohem více.

iq park 3

Kolik času u vás běžný návštěvník stráví? Musí to být zábava na celý den, než obejde všechna čtyři patra, ne?

Nejčastěji u nás stráví 3 hodiny. Nejsou však žádnou výjimkou návštěvníci, kterým 5 hodin nestačí, právě kvůli atraktivním programům, které jsou součástí vstupu do iQparku jako je 40 minutová science show s výbuchy, ohni či pokusy s tekutým dusíkem, během kterých naši lektoři aktivně zapojují děti i dospělé. Nebo tematické Experimenty v laboratoři, letošním letním programem je  „Továrna na čokoládu a bonbóny Willyho Wonky“ s ochutnávkou vlastních výrobků a v září a říjnu „Workshop Sherloka Holmese“, kde objevíte tajemství neviditelného inkoustu, nebo provedete daktyloskopickou zkoušku. Každé patro je jiné a v každém z nich si najdete to své. Definice, které nám zůstaly v hlavě ze školy, u nás dostávají jiný rozměr, protože „co si vyzkoušíš, tomu porozumíš“. Navíc máme mnoho ohlasů od rodin, kterým návštěva iQparku umožňuje trávit volný čas aktivně, odnést si nové poznatky a to vše formou hry, která celou rodinu vědomostně posouvá dopředu a zároveň stmeluje.

Jaká atrakce je u vás nejoblíbenější?

Oblíbených míst je u nás mnoho, proto ze stávajících více než 400 exponátů vyjmenuji alespoň některé z nich: obtisk těla (25 tisíc tyčinek dokonale vykreslí detaily obtisknutého těla, nebo obličeje), hlava na talíři (optický klam), vodní hrátky, bublinárium, kladka a kladkostroj, Titanik, předpověď počasí, fakírovo lože, termokamera, rentgenové snímky, aj.

iq park 1

Jak vás napadlo založit si takový park? Inspirovali jste se někde? Museli jste se potýkat s nějakými obtížnostmi?

V 90. letech to začalo zálibou tří mužů v hlavolamech, kvízech a matematických hádankách. Pokračovalo výlety po evropských a amerických science centrech až projekt dostal postupným rozvojem podobu současného 4-podlažního iQparku.
Obtíže se nám nevyhnuly, ale daří se nám s nimi poměrně rychle vyrovnávat. Abych byla na jednom příkladu konkrétní: jsme zařízením, kde je dotýkání se a hraní s exponáty nezbytné, proto jsme v počátcích vylepšovali materiály a výrobní technologie tak, aby exponáty zvládly tak velkou zátěž.

Jak dlouho například trvalo sehnat všechny exponáty a nejen fyzikální prvky? Jak probíhá takové shánění?

Současná podoba iQparku vznikala postupně během posledních 9 let. Každý z nás se denně dostává do situací, které lze transformovat do naučných a hravých exponátů, takže velkou inspirací je život sám. Dalším podnětem jsou určitě ostatní světová science centra, princip některých exponátů propracujeme do dalších detailů a snadného pochopení. Náměty na exponáty přispívají jak zaměstnanci iQparku, tak spolupracující partneři a firmy, ale i aktivní učitelé nebo návštěvníci iQparku a za to všem patří velké poděkování. Výrobu exponátů si ve velké míře zajišťujeme sami, protože víme, na jakou zátěž je třeba exponát dimenzovat, aby sloužil, tak jak má a pokud možno dlouhou dobu.

iq park 2

Jak vypadá váš běžný den? Co vše máte na starosti? Kolik personálu pracuje na bezproblémovém chodu iQparku?

Náš běžný den začíná přípravou expozic a kontrolou funkčnosti jednotlivých exponátů. Během provozu je každá z expozic zajištěna lektorem, který v případě, že nestačí čtyřjazyčný návod u exponátů, vysvětlí návštěvníkovi jeho princip a využití v praxi. Dále je to příprava a realizace Science show a Experimentů v laboratoři, příprava nových edukačních programů pro školy a veřejnost a mnoho jiného. Připravujeme soutěže, ankety a dotazníková šetření, která nám pomáhají zlepšovat naše služby a zpříjemňovat pobyt návštěvníkům. O zajištění celotýdenního, denně desetihodinového, bezproblémového chodu iQparku se stará cca 30 zaměstnanců (pokladní, lektoři, technici, údržbáři, manažeři programu, obchodu, marketingu, aj.).

Vaše restaurace nese název Restaurant Na konci vesmíru, ze kterého je patrný jistý vliv Stopařova průvodce po galaxii od Douglase Adamse. Je to účel? Co za jídla nabízíte?

Ano, název naší restaurace má skutečně vazbu na Stopařova průvodce po galaxii a k expozicím iQparku se velmi hodí. Momentálně jsme typem především žádaného rychlého občerstvení, nicméně s dubnovým otevřením nového science centra iQLANDIA, bude otevřena i nová restaurace s širokou nabídkou jídel, která uspokojí naprostou většinu našich návštěvníků.  

A jak je to s prodejem suvenýrů? Mohou si návštěvníci něco přivést domů na památku?

U pokladny iQparku je umístěn obchod se suvenýry, tzv. iQshop, kde lze zakoupit jak suvenýry, tak třeba i nejnovější stolní hry, hlavolamy, hry podporující logické myšlení, tvořivost a hravost.   Musíte také hodně investovat do reklamy? Co děláte pro propagaci?
Naší největší reklamní podporou je spokojený návštěvník, který své nadšení z iQparku šíří dál tzv. šeptandou, mezi rodinu a známé. Forem námi realizované reklamy a propagace je mnoho, ale zmíním alespoň některé. Samozřejmě se v rámci propagace zapojujeme do projektů popularizujících vědu, jako např. Týden vědy a techniky pořádaný Akademií věd ČR, Noci vědců, Muzejní noci, apod. Vzhledem k pravidelné obměně exponátů, programů a příjemnému prostředí se nám daří být atraktivní pro různá média, od tištěných, rozhlasových, internetových, tak i televizních. Spolupracujeme např. s ČT na pořadu Planeta YÓ, vystupovali jsme v Dobrém ránu, pro novou stanici ČT Déčko jsme se podíleli na natáčení pořadu Wifina, aj., na internetovém portálu Alík.cz, se zaměřením na žáky ZŠ, pravidelně připravujeme pokusy, které lze realizovat v domácím prostředí, a mnoho jiného. Dále spolupracujeme s regionálními ubytovateli, informačními centry a volnočasovými zařízeními, které informaci o iQparku, formou letáků, bannerů, apod. šíří dál mezi potencionální návštěvníky.  

iq park 0 plakat

Přichystali jste si nějaké akce na prázdniny? Zde je prostor pro pozvánky a lákání.  

Na prázdniny jsme na každou neděli od 14:00 připravili nové Experimenty v laboratoři na téma Chemie v kuchyni – Továrna na čokoládu a bonbóny Willyho Wonky a denně od 16:00 Pohádkovou science show plnou výbuchů, ohně, pokusů s plyny, apod. Přikládám do zprávy další přílohou i plakát. V září a říjnu proběhne v nedělních termínech od 14:00 „Workshop Sherloka Holmese“, kde objevíte tajemství neviditelného inkoustu, nebo provedete daktyloskopickou zkoušku.

Kde mohou naši čtenáři najít více informací o iQparku?

Veškeré informace najdou na internetové stránce www.iQpark.cz, www.facebook.com/iQparkLiberec, tel.: 420 734 691 438, nebo e-mail: info@iqpark.cz.
 Těšíme se na Vás.


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Léčení včelími produkty

vceli produkty (2)Nakladatelství Esence si pro nás v dubnu připravilo zajímavou příručku, částečně odbornou, částečně řadící se do kolonky zdravého životního stylu. Jedná se o Léčení včelími produkty od slovenského autora Štefana Demetera. A nabí...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Letní soutěž s Cinema City: Kupte si vstupenku do kina na libovolný film a vyhrajte nový automobil!

SUMMER PROMO 2023 čtverecOblíbená letní soutěž vtrhla do multiplexů Cinema City po celé České republice. Nezáleží na tom, jestli si do kina přijdete užít bláznivou komedii, akční trhák nebo si naopak plánujete odpočinout u animáku. Výhra na v...