Netradiční prohlídky hradů a zámků s nádechem tajemna a návod, jak vstoupit do řádu strážců 13. komnaty

Netradiční prohlídky hradů a zámků s nádechem tajemna a návod, jak vstoupit do řádu strážců 13. komnaty

Tisk

13 komnata 200Na počátku bylo pouze slovo, ale nyní se za projektem „Otevřte 13. komnatu“ skrývá nejen tajemství deseti do projektu zapojených historických památek, ale především na vysoké úrovni propracovaná hra, která osloví návštěvníky napříč generacemi.

 

 

Zapojit se do projektu je velmi jednoduché. Vše začíná koupí vstupenky na daný hrad či zámek. K ní získá jednotlivec či rodina cestovatelský pas a společně s tajemným průvodcem se podívají do doby jemu vlastní a pokusí se vyluštit rébus tak, aby mohli získat první klíč. Ten je přiblíží na cestě za tajemstvím 13. komnaty. Ta se odhalí návštěvníkům po získání alespoň sedmi z deseti klíčů, tedy návštěvě minimálně sedmi památek. Po otevření 13. komnaty jsou pak tito vytrvalci pasováni do řádu strážců 13. komnaty. Celý projekt je postaven na historických a mnohdy záhadně působících postavách v rolích kostýmovaných a po všech stránkách netradičních průvodců. Vznikl z iniciativy organizace cestovního ruchu Zlatý pruh Polabí a jeho cílem je nabízet v rámci interaktivní prohlídky zábavu, tajemno a informace, které obohatí každého návštěvníka. Ten se tak bude rád vracet na historické památky.

O úspěšnosti projektu svědčí i ocenění v rámci 16. ročníku národní přehlídky propagačních materiálů v cestovním ruchu Tourpropag Písek, kde projekt zvítězil v kategorii synergie tištěné a webové prezentace a dále se umístil na druhém místě v kategorii hodnotící úrovně tiskovin.

„Jsme rádi, že se do projektu „Otevřte 13. komnatu“ zapojuje stále více lidí, a my máme možnost netradičním způsobem pobavit a zaujmout nejen malé, ale i velké návštěvníky,“ říká Kateřina Šrámková, organizátorka projektu. „Nic Vám neudělá větší radost než když vidíte spokojeného návštěvníka, který odjíždí domů s pocitem, že si prohlídku užil,“ dodává Kateřina Šrámková.

13 komnata 1

Jak se stát strážcem 13. komnaty?

Po obdržení sedmi z deseti klíčů nastává ta nejdůležitější chvíle, kdy se mohou úspěšní sběratelé podívat do 13. komnaty. Každý cestovatel si vybere památku, na které chce 13. komnatu odhalit a rezervuje si termín. V příslušný den dorazí na vybranou památku, prokáže se cestovatelským pasem a bude uveden před 13. komnatu. Nikdo z návštěvníků dopředu neví, co se v komnatě skrývá, ale nemusí se bát, jelikož průvodci ho na vše podstatné upozorní včas.

Po otevření 13. komnaty jsou pak tito vytrvalci pasováni do řádu strážců 13. komnaty. V rámci rituálu pasování dostanou návštěvníci na závěr pasovací dekret na ručním papíře a budou zapsáni do Knihy strážců 13. komnaty. Domů si tak odnáší nejen tajemství, které komnata skrývá, ale i jedinečný zážitek z celé prohlídky. Pokud se cestovatelům podaří navštívit všech deset zapojených památek, tak na poslední z nich se mohou těšit na malý dárek.

13 komnata Pasovaci-listina

Do projektu „Otevřte 13. komnatu“ jsou zapojeny zámky Děčín, Kozel, Karlova Koruna, Slatiňany, Loučeň, Kačina, hrady Grabštejn, Kost, Slezko-ostravský hrad a klášter Broumov. Každá památka má v projektu „Otevřte 13. komnatu“ svého nezaměnitelného kostýmovaného průvodce, který provede návštěvníky po svém hradu, zámku či klášteře. Návštěvníkům sdělí zábavnou formou historické mezníky dané památky i zajímavé události a zprávy, které jsou s památkou spojeny.

Program na každé památce je velmi pečlivě propracován a připraven nabídnout návštěvníkům jedinečný zážitek. Na začátku prohlídky dostanou návštěvníci od průvodce:

- hrací kartu s prázdnou tajenkou, do které budou zaznamenávat příslušné informace, které se dozvědí během interaktivní prohlídky;
- pokud tajenkový rébus vyluští správně, mají možnost získat tajemný klíč ve formě samolepky do cestovatelského pasu a tím se přiblížit možnosti podívat se do 13. komnaty;
- společně s klíčem získají i samolepku, kde je vyobrazen typický předmět pro danou historickou postavu.

13 komnata hraci karty

Vybraných deset historických památek a tajemných průvodců mohou návštěvníci vídat také od 17. června do 31. srpna na obalech deseti výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí, která se do projektu zapojila. A to právě pro jeho vysokou oblibu mezi rodinami s dětmi. A nově od července si mohou návštěvníci zakoupit a donést domů i suvenýry s tajemnými postavami.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Setkání s Knížkovým pejskem

Knizkovy pejsek 200Když se vysloví jméno Jiří Kahoun – hned je jasné, že se bude hovořit o knížce pro děti. Zatím jsme znali pana Kahouna především jako spisovatele píšícího pro děti – řadu jeho textů ilustroval třeba pan ...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Španělská královna: Penelope Cruz zachraňuje trapný pokus o komedii

spanelska kralovna 200Na filmová plátna vstupuje počin ze španělské režie. Zanechává za sebou smíšené pocity a nezodpovězenou otázku „co tím chtěl básník říci“. Jediným highlightem je herecká ikona Penelope Cruz a úsměvná scénka...