FOTOGALERIE z půvabné a deštivé Florencie

FOTOGALERIE z půvabné a deštivé Florencie

Tisk

florencie david 200V tomto článku najdete fotogalerii s popisem těch nejkrásnějších a nejvýznamnějších míst, která byste neměli minout v metropoli Toskánska – ve Florencii.

 

 

Santa Maria del Fiore

Tento dóm je považován za dominantu celé Florencie, přičemž zásluhu na tom má hlavně cihlová kupole, ke které vede 463 schodů. Jedná se o třetí největší kupoli na světě. Samotná katedrála je čtvrtým největším chrámem na světě. Její délka činí 153 m, šířka 38 m, 90 m v příčné lodi.

florencie bazilika

Baptisterium San Giovanni

Tato křestní kaple s osmibokým půdorysem je zasvěcena svatému Janu Křtiteli a byl zde pokřtěn například básník Dante Alighieri. Do baptisteria vedou troje bronzové dveře, které jsou velkolepě zdobeny.

Michelangelova vyhlídka

Nabízí krásný pohled na město a nachází se zde jedna ze dvou kopií Michelangelovy sochy Davida.

florencie david

Bazilika svatého kříže – Santa Croce

Nachází se na náměstí Piazza di Santa Croce a je v ní pochován například Michelangelo, Galileo Gallilei, Machiavelli a další.

Náměstí vlády - Piazza della Signoria

Na tomto náměstí se nachází radnice a také několik významných soch: Socha Persea s hlavou Medúzy či Neptunova fontána. Dříve zde stával i originál sochy Davida, dnes jen jeho kopie.

Starý palác- Palazzo Vecchio

Tuto starou budovu z roku 1344 najdeme na Piazza della Signoria a původně měla sloužit k ochraně vlády před útoky vzbouřeného lidu, dnes slouží jako radnice.

Most zlatníků - Ponte Vecchio

Most zlatníků leží na řece Arno a je lemován malými obchůdky plnými zlata. Dříve zde sídlili řezníci, ale kvůli tomu, že odhazovali zbytku do moře, městem se šířil zápach a lidé se báli nákazy, vystřídali je zlatníci, kteří zde sídlí dodnes.

florencie most zlatniku

Více fotografií naleznete ve fotogalerii a na Facebooku.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Svojanov

svojanov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Povídky pod psa pod psa nejsou!

povidky-pod-psa200Dnešní době se říká uspěchaná, turbulentní, toxická, nevyzpytatelná, každý se vymlouváme na čas (i já), pak tu a tam na něco zapomeneme (výmluva je jasná). Možná proto řada chtivých a pravidelných čtenářů se přesunula od čtení k ...

Divadlo

Testosteron byl masakr

testosteron 200Městské divadlo Zlín na začátku své 73. sezóny přišlo s komedií polského autora Andrzeje Saramonowicze Testosteron, která má velké ambice stát se velmi oblíbeným titulem.

...

Film

Stále spolu

Stale spolu 200Stále spolu je název nového dokumentárního filmu z koprodukce České televize, který 21. května vstupuje do kin. Diváci se mohou těšit na zajímavý pohled na život jedné rodiny zaznamenaný režisérkou Evou Tomanovou, která citlivým přístupem...