Královský průvod z Prahy na Karlštejn 2013 je třídenní a s novým císařským párem

Královský průvod z Prahy na Karlštejn 2013 je třídenní a s novým císařským párem

Tisk

kralovsky pruvod 200Sedmý ročník tradiční historické akce přináší řadu novinek, především přesunutí začátku průvodu na pátek 31. května večer, a také nový císařský pár. V rolích císaře Karla IV. a jeho čtvrté manželky Elišky Pomořanské se představí herci David Suchařípa a Iveta Jiříčková.



Císař Karel IV. (David Suchařípa) vyrazí v doprovodu své manželky Elišky Pomořanské (Iveta Jiříčková), rytířů a dvořanů z Pražského hradu tentokrát už v pátek 31. května večer, a to v 19:30 z katedrály sv. Víta. Jeho cesta s císařskými klenoty pak povede ulicemi historického centra Prahy na Karlovo náměstí, kde tuto část průvodu zakončí historický program. Na návštěvníky čeká spousta středověké hudby, dobové tance, napínavý rytířský souboj a na závěr dech beroucí ohňová show.

„Zakončením pražské části průvodu na Karlově náměstí chceme více připomenout historickou tradici vystavování císařských korunovačních klenotů. Právě zde, v centru největšího pražského náměstí, totiž stávala kaple Božího těla, kde císař Karel IV. nechával klenoty a další svátostiny vystavovat. Přesnou polohu této kaple doložil nedávný archeologický výzkum,“ říká starostka MČ Praha 2 Jana Černochová.

kralovsky pruvod1

Průvodu se každoročně účastní na tři sta dobrovolníků v dobových kostýmech. Přidat se může úplně každý, s kostýmem, nebo bez! Kostým si můžete půjčit vlastní, nebo se zaregistrujte na internetových stránkách Královského průvodu www.kralovskypruvod.eu, a my vám ho půjčíme!

kralovsky pruvod2

Víkendová část programu průvodu (1. – 2. června) se přesune do středních Čech. V sobotu 1. 6. v 10:00 vyrazí průvod z Chuchle přes Radotín a Černošice do Dobřichovic, odkud se následující den, tedy v neděli 2. 6. v 9:30 vydá podél Berounky přes Lety, Řevnice, Zadní Třebaň a Hlásnou Třebaň na Karlštejn. Ve všech obcích a městech na trase průvodu je pro návštěvníky akce přichystán bohatý program. Na louce pod Karlštejnem je v neděli připraven celodenní doprovodný program.

Závěrem průvodu bude uložení korunovačních klenotů Karlem IV. a jeho chotí do Kaple sv. Kříže na hradě Karlštejn.

kralovsky pruvod3
Královský průvod z Prahy na Karlštejn je volně inspirován středověkou tradicí. Císař Karel IV. nechával vždy týden po Velikonocích vystavovat císařské korunovační klenoty a další svátostiny v kapli Božího těla na dnešním Karlově náměstí. Poté byly klenoty navráceny zpět na Karlštejn, kde byly po zbytek roku uloženy v kapli sv. Kříže. A právě návrat klenotů na nejslavnější český hrad je námětem této historické akce.

Přeneste se do středověku a zúčastněte se velkolepé historické podívané. Královský průvod z Prahy na Karlštejn 2013 se letos koná od pátku 31. května do neděle 2. června. Přijďte se pozdravit s císařem Karlem IV. a jeho chotí!

kralovsky pruvod plakat


Veškeré informace o průvodu a doprovodných programech naleznete na www.kralovskypruvod.eu
www.facebook.com/KralovskyPruvodZPrahyNaKarlstejn


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

S touto příručkou nebude pozorování ptáků žádná věda

Pozorovani ptaku 200V nakladatelství Kazda vyšla Příručka k pozorování ptáků s podtitulem Vybavení, postupy, příprava a praxe. Ocení ji jak profesionálové, tak laici milující přírodu a opeřená stvoření.

 

...

Divadlo

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s div...

Film

Dny evropského filmu se konají již po třicáté

DEF perexV poslední dubnové dekádě (20. – 30. 4. 2023) zve uměnímilovné diváky do kina již 30. ročník DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Nejprve se uskuteční v Praze, Brně a Ostravě, ale kromě nich – od 26. dubna zavítá i do dalších měst: do Boskovic, Červeného Kostelce, Hod...