Malá vánoční pohádka o betlému pro dospělé

Malá vánoční pohádka o betlému pro dospělé

Tisk

velesinsky betlem 200Velešínský Kantůrkovec ožil v předvánoční době ruchem připravované výstavy betlémů z nejrůznějších materiálů. Kromě tradičních vyřezávaných tu najdete betlémy perníkové, papírové, keramické, plstěné, vyšívané, paličkované, z kukuřičného šustí, v kokosové skořápce či vizovického těsta. Možná jsem na nějaký materiál zapomněla, ale v tom množství na poměrně malém prostoru ani není divu. Návštěvník se má na co dívat. Šikovnost a nápaditost lidí, kteří žijí v naší blízkosti a o nichž mnohdy nevíme, je obdivuhodná.

Ale hlavním lákadlem pro návštěvníky je Pavla Rouhy vyřezávaný z lipového dřeva. Je nainstalovaný ve sklepních prostorách domu na ploše cca 30m² a čítá na 150 vyřezávaných figurek. Najdete tu jejich prostřednictvím zobrazena různá řemesla a také některé obyvatele z Velešína a nejen odtud, kteří zásadním způsobem zasáhli do života pana Rouhy. A když máte štěstí, že se autor pohybuje někde poblíž, můžete si vyslechnout zasvěcený komentář. Já jsem to štěstí měla a řeknu Vám: Byl to opravdu zážitek.

velesinsky betlem 3

Dozvěděla jsem se mnoho podrobností o betlému samotném, ale také hodně cenných informací o jeho autorovi. Pan Rouha je soukromý zemědělec a kdo ví, co tahle práce obnáší, také ví, že čas na svého koníčka si musí najít především na úkor spánku. Jak sám říká, knihu návštěv, do které návštěvníci vpisují své dojmy a poděkování, si píší hlavně pro sebe. Že je to zvláštní? Snad ani ne, když slyšíte vysvětlení. Tyto zápisy povzbuzují Pavla Rouhu k práci na dalších postavách během roku, když si po celodenní dřině večer sedne s řezbářským náčiním k lipovému dřevu.

velesinsky betlem 1

Každý rok je betlém naaranžován jinak, zároveň přibydou během roku vyřezané nové postavy. Samotná příprava podkladu trvá zhruba měsíc. Rozvržení jednotlivých částí a navezení materiálu, potom postupné skládání, doplňování a rozmisťování „domečků“ a lidiček okolo. Nechybí tu řeka s voraři, mlýn, papírna s klapajícím kolem nebo hasiči se stříkačkou a „hořícím domem“. Najdete tady kupodivu znázorněnu třeba také oblíbenou písničku pana Rouhy „Šumař Bárta“. Ale to se opravdu dozvíte asi jen od něj samotného.

velesinsky betlem 6

Je na první pohled jasné, že betlém je srdeční záležitost nejen Pavla Rouhy, ale i velešínských, kteří musí vynaložit množství času, sil a energie, aby návštěvníkům zpříjemnili tuto předvánoční dobu.

Přeji tedy Betlému co nejvíc obdivujících a žasnoucích návštěvníků a rozzářených dětských očí. I když podle slov Pavla Rouhy je to spíš vánoční pohádka pro dospělé.

velesinsky betlem 7

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Agatha Christie: A pak nezbyl žádný...v novém překladu o černoušcích ani zmínka

a-pak-nezbyl-zadny perexDetektivka z roku 1939 je skvostem z jednoduchého důvodu. Deset malých černoušků v novém překladu! Jaká bude? „Do moderního sídla na osamělém ostrově se sjíždí několik hostů. U večeře se dozvídají děsivou pravdu...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

Na druhém konci vesmíru a bez svého kladiva – Thor se vrací potřetí!

thor 200Thor je uvězněn na opačném konci vesmíru. Bez svého mocného kladiva je nucen pustit se do závodu s časem. Musí se vrátit včas do Asgardu, aby zastavil Ragnarok – zkázu svého domova, kterou se snaží rozpoutat nový mocný nepřítel, jeho nemilosrdná sestra Hela. Thor musí zabrá...