Chrastecká barokní vodárenská věž se proměnila ve věž vyhlídkovou

Chrastecká barokní vodárenská věž se proměnila ve věž vyhlídkovou

Tisk

chrastecka vodarenska vezPřed několika dny byla v Chrasti u Chrudimě, po rozsáhlé rekonstrukci, veřejnosti zpřístupněna unikátní technická památka ze 17.století - barokní vodárenská věž, která po  mnoho desetiletí bez využití chátrala a sloužila pouze jako hnízdiště holubů. Věž, jež se tyčí nad hladinou Chrašického rybníka, byla v letech 1662 až 1755 součástí zařízení k provozování zámeckého a městského vodovodu.

 

Opuková vodárenská věž v podobě komolého jehlanu pochází z roku 1662. Letos tedy oslavila 350 let své existence. Dal ji postavit první královéhradecký biskup Matouš Sobek z Bilenberka, který vlastnil chrastecký zámek a okolní panství. Stavbu provedl růrmistr Martin Hirundo z Bělé pod Bezdězem. Užitková voda se čerpala pístovou pumpou, poháněnou dřevěným kolem, z náhonu do zděné vodárenské věže. Z nádrže umístěné ve věži poté tekla samospádem do zámku a později také do kašny na náměstí. Výtlačné a přívodní trubky byly dřevěné. Rozdíl výšek čerpadel a zámku činil 24 m. Věž byla přestavěna v letech 1746-1755 biskupem Janem Vratislavem z Mitrovic.

chrastecka vodarenska vez

chrastecka vodarenska vez

Vodárna čtvercového půdorysu 4,5 x 4,5 m je zastřešená stanovou šindelovou střechou. Nyní byla opatřena pohodlným dřevěným schodištěm (o necelé stovce schůdků) a do střechy byla po dohodě s památkáři zasazena čtyři malá okénka tzv. volská oka, která slouží k výhledům do okolní krajiny. Během výstupu na vrchol věže se návštěvníci mohou díky osmi informačním panelům umístěným na odpočívadlech schodiště poučit o historii vodárenství na Chrastecku (např. o místním geologickém profilu, artézských vrtech, historii a fungování vodárenské věže, výstavbě městských lázní a vodovodu v roce 1885 či o stavbě nového vodojemu v roce 1929).

chrastecka vodarenska vez

chrastecka vodarenska vez pred opravou

Oprava věže, která tvoří jednu ze zastávek Naučné stezky Chrastecka (o délce 12 km vedoucí od chrasteckého zámku do Vrbatova Kostelce), přišla na 655 tisíc korun. Peníze poskytlo město Chrast, ale také Pardubický kraj, společnost VaK Chrudim, Vodárenská společnost Chrudim a další sponzoři.  Věž, provoněná čerstvě opracovaným dřevem, je volně přístupná. Doufejme, že se nestane objektem zájmu vandalů a nenechavců.

chrastecka vodarenska vez schodiste

Bližší informace: www.mestochrast.cz
Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Vurbs: Chytré knihy o tom, jak být dobrým tátou, jsem nikdy nedočetl do konce.

vurbs perexAutorovi knihy A život je tu! Petru Vurbsovi se radikálně změnil život po narození dcery. Brilantně zpracoval humorný pohled na události, které se svou dcerou denně prožívá. Najednou se musí vyrovnávat s ranním vstáváním v pět, ř...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jak se zbavit kil – stálé téma dne

kni 200Hubneme a hubneme a hubneme. K tomu nás nabádá tisk, rozhlas i televize. Chodí nám nevyžádané e-maily na zaručeně dokonalé prostředky, které nám zajistí lepou postavu. Úspěšní jsou přece jen ti štíhlí – kdo nezvládá vlastní váhu, nezvládá...

Divadlo

Studenti Divadelní fakulty JAMU se vydali za Hamletem současnosti

hamlet 200V kulisách současné Kodaně se setkává pět mladých lidí. Podobají se Shakespearovým postavám? Variace na téma Hamlet now s průnikem do naší bezprostřední reality. To vše představuje tematické okruhy autorské inscenace Být i nebýt 11.21, jejíž pre...

Film

Mission: Impossible – Fallout vtrhne do pražského kina IMAX o týden dříve!

Mission1 perexOd počátku srpna opět ovládne zdejší kina tajný agent Ethan Hunt, kterého již tradičně ztvárnil oblíbený herec Tom Cruise. Nové, v pořadí již šesté pokračovaní špionážní série MISSION: IMPOSSIBLE nese podtitul FALLOUT a diváci se ho doko...