Hradozámecká noc na Kunětické hoře přivítá Szidi Tobias nebo Viléma z Pernštejna

Hradozámecká noc na Kunětické hoře přivítá Szidi Tobias nebo Viléma z Pernštejna

Tisk

hradozamecka noc kuneticka horaV sobotu 1. září 2012 se hrad Kunětická hora stane centrem Hradozámecké noci. Na hradní nádvoří se večer sjedou umělci, chybět nebudou koncerty Szidi Tobias a hudební skupiny Grál. Součástí celé akce budou i kejklířská vystoupení nebo ohňostroj. Hradozámeckou nocí návštěvníky provede moderátorka Jolana Voldánová.

 

 

Celý program bude zahájen ve 20 hodin příjezd kočáru Viléma z Pernštejna, který hosty slavnostně přivítá na svém panství. Návštěvníky čekají nejen ozvláštněné noční prohlídky hradu doplněné o archivní filmy, ale také muzikanti a další doprovodný program. Vrcholem noci bude koncert známé šansoniérky Szidi Tobias, který začne o půl desáté. Po jejím vystoupení budou ve své produkci historické hudby pokračovat muzikanti z hudební skupiny Grál. Celou akci ukončí slavnostní půlnoční ohňostroj.

Kunětická hora byla vybrána jako pilotní objekt Hradozámecké noci kvůli tamějšímu významnému působení rodu Pernštejnů, kterému je zasvěcen rok 2012. Projekt Národního památkového ústavu Pernštejnský rok je připomínkou jednoho z nejmocnějších šlechtických rodů, který po dobu více než čtyř staletí ovlivňoval dějiny Moravy a Čech. Více o projektu se dozvíte na www.pernstejnskyrok.cz.

Szidi Tobias

Slovenská šansonová zpěvačka je známá svým výrazným a zároveň sametovým hlasem. Doposud vydala pět alb: Divý mak, Punto Fijo, Pod obojím, Do vetra a v loňském roce Ať se dobré děje. K poslednímu albu uspořádala v roce 2012 po České republice několikaměsíční turné.

Hudební skupina Grál

Muzikanti ze skupiny Grál hrají hudbu z období gotiky, tj. Z 12. – 15. století. Hudebníci využívají repliky středověkých nástrojů, jako jsou dudy, cistry, šalmaje, bubny a další. Skupina o třech až sedmi členech hraje v dobových gotických a renesančních kostýmech.

Hradozámecká noc

Cílem Hradozámecké noci je představit památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na která má smysl se vracet. Kulturní program je různorodý, od nočních prohlídek (prohlídek v netradičním osvětlení), přes divadelní představení a hudební vystoupení až po komponované programy. Do letošního programu je zapojeno skoro 80 památkových objektů po celé republice.

hradozamecka noc kuneticka hora

Hradozámecká noc na Kunětické hoře
sobota 1. září 2012 od 20 hodin, Kunětická hora
Pořadatel: Národní památkový ústav

Zdroj foto: npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Joseph M. Marshall III.: Hledět do slunce a tančit

hledet do slunce 200Ač originální název knihy by mohl být spíš něco na způsob „návrat na lakotskou stezku“, ani česká verze Hledět do slunce a tančit, není vůbec špatná. Oboje totiž svérázným způsobem vystihuje to, co v knize najdete. Návrat k in...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Filmovyý hudební dokument MAKANNA čeká online - premiéra

MAKANNA200Filmový hudební dokument se záznamem z koncertu MAKANNA, na motivy stejnojmenného románu židovského spisovatele Jiřího Weila, o vzestupu a pádu lžiproroka s tváří zahalenou v roušce zelené, jehož oči žhnou jak rozžhavené uhlíky.

...