Pardubická Zelená brána hostí Pernštejny

Pardubická Zelená brána hostí Pernštejny

Tisk

prvni brana pardubceMezi jedno z nejnavštěvovanějších míst v Pardubicích patří bezesporu dominanta městské památkové rezervace Zelená brána, která získala svou charakteristickou věž s měděnou střechou po velkém požáru města v roce 1538. Jako "Zelená brána" je výslovně zmíněna poprvé roku 1547.

 

 

Dnes je objekt tvořen vstupní renesanční branou, na jejíž průčelí dali pardubičtí radní v roce 1903 umístit reliéf dle návrhu Mikoláše Alše. Zpodobňuje erbovní pověst pánů z Pardubic, jejichž erb užívají Pardubice jako městský znak. Za vstupní branou se vypíná více než 60 m vysoká věž, která současnou podobu získala mezi lety 1910 - 1912. Věž je  přístupná a  nabízí krásný výhled nejen na městskou památkovou rezervaci a zámek, ale také na široké okolí města včetně hradu Kunětická hora.

prvni brana pardubce

Před výstupem na ochoz věže čekají návštěvníky překvapení v podobě scénických zpodobnění dvou erbovních pověstí spjatých s Pardubicemi. První scéna zobrazuje praotce rodu Pernštejnů, kteří vlastnili pardubické panství více jak jedno století, uhlíře Vaňka, jak vede k hradu, na němž pobýval moravský markrabě, chyceného obřího zubra, který zabil několik lidí. Uhlíř získal za odměnu pro své potomky erb se zubří hlavou, jejímiž nozdrami je provlečená houžev. O pár desítek schodů výše se návštěvníci ocitnou uprostřed bitvy u Milána, v níž sice  Ješek z Pardubic přišel o půl koně, jehož přesekla padající brána, získal však za svou statečnost  od českého krále Vladislava erb s půlkou koně. Scénu provázejí zvukové a světelné efekty (řinčení zbraní, řehtání koní, plameny). Obě expozice jsou dílem „pohádkové“ výtvarnice Vítězslavy Klimtové.

prvni brana pardubce

prvni brana pardubice

V prostorách Zelené brány se nachází i malá galerie, v níž jsou prezentována především díla východočeských výtvarníků. V rámci právě probíhajícího Pernštejnského roku, vyhlášeného Národním památkovým ústavem, se v galerii koná výstava obrazů pardubického rodáka Jiřího Vavřiny (*1944), Pernštejnové a vznešená společnost. Autor, jenž rád zpodobňuje historická a mytologická témata, návštěvníky přivádí do světa renesančních kavalírů, vznešených dam i potulných kejklířů. Jádro výstavy ovšem tvoří portréty pánů z Pernštejna a  obraz krásné Fortuny, která dlí na pardubickém zámku a plní tajná přání. Vavřinovy olejomalby se svou čistotou a smyslem pro detail přibližují dílům renesančních umělců. Výstava trvá do 31.srpna 2012.

prvni brana

prvni brana pardubice

Jiří Vavřina Pernštejnové a vznešená společnost
Datum a místo konání: 25.6.- 31.8.2012 Zelená brána, Pardubice
Pořadatel: Kulturní centrum Pardubice
Zdroj informací: kcpardubice.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Ryba Chyba – nový rybí druh – a taky prima čtení

ryba chyba200V jednom rybníce, o který se staral, velmi dobře je nutné podotknout, dlouhá léta vodník Jaromír, co psal básně a byl duše poetická, nastala katastrofa. Hned po oslavě svých pětistých narozenin totiž Jaromír sebral svoje saky paky a odešel na...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...