Od slackline k tiché radosti

Od slackline k tiché radosti

Tisk

slackline

Vyprávění nejznámější české slacklinerky Anny Hanuš Kuchařové, která chodila kilometr nad zemí na čtyřech kontinentech a na lajně se také provdala, přináší nakladatelství Jota.

Kniha s názvem Od slackline k tiché radosti vás upoutá na první pohled. Autentické vyprávění známé české slacklinerky vás okamžitě chytne a budete se chtít dozvědět každý detail z jejího dobrodružného života. Zkuste si představit, že se rozhodnete splnit si svůj sen, ačkoliv se může zdát naprosto bláznivý a nebezpečný, a postupem času a tvrdého tréninku se ocitnete na pevně natažené lajně ve výšce asi 1 km nad zemí mezi skalami.

Anna Hanuš Kuchařová opustila práci architektky, aby se stala profesionální provazochodkyní. Láska a touha ji hnaly do prvních rozechvělých krůčků vysoko nad zemí. Skočila po hlavě do odvážného života a tím probudila své vnitřní démony. Vír dobrodružství ji prohnal Evropou i Amerikou, kde se setkávala s lidmi, kteří ji fascinovali. Nejvíc ji ale oslnilo pravidelné chvění tenkého popruhu pod jejími chodidly, na kterém neustále závisel její život.

Jak je možné, že lidské tělo dokáže chodit ve volném vzduchu? Co se to děje s myslí, když překonává vlastní ego? A co na ni čeká ve stavu změněného vědomí, do kterého ji dostává rytmická chůze prostorem mezi skalami?

Kniha je doplněna úchvatnými a nádhernými fotografiemi přímo z terénu a ze svatby Hanuš, která proběhla také na lajně. Tuhle skvělou knížku si zkrátka nemůžete nechat ujít! V závěru je trocha teorie pro všechny, kteří chtějí začít chodit po lajně. Nechybí ani zdokumentování významných slacklinerských událostí a rekordů a také malý slovníček slacklinerských pojmů.

O autorce: 

Při studiu architektury objevila Anna Hanuš Kuchařová (* 1988) slackline. Vášeň přerostla v profesionalitu, stala se z ní provazochodkyně, slacklinerka. Chodila po lajnách na čtyřech kontinentech. Nad pouští, mořem i ledovcem. Nejvýš kilometr nad zemí. Je dlouhodobě nejlepší Češkou v tomto sportu a patří do širší světové špičky. Na krátkou dobu držela evropský rekord. Je organizátorkou i účastnicí mezinárodních slackline projektů. Založila Slackline Academy a čtyři roky byla prezidentkou České asociace slackline. Jako první strávila na lajně 24 hodin bez přestávky. A ve vzduchu dokonce řekla „ano“ jednomu báječnému muži.

Ukázka z knihy:

Mám zavřené oči, ležím na zádech, ruce se dotýkají mých holých stehen. Soustředím se na dech. Už skoro hodinu klidním svou mysl. Za chvíli přijdou. Dnes jsem si dala jediný úkol. Stejně jako minule nechat proniknout anesteziologovu jehlu měkce do mé páteře. Představuji si, jak bude mé tělo klidné a uvolněné. Říkám sama sobě, že epidurál je jak odběr krve. Kdyby mi píchali do žíly podruhé v životě, taky bych měla strach. Na sále se položím na bok a spočinou na mně tři páry profesionálních rukou. Je to příjemné. Vím, že to dělají každému. Ale beru to osobně, jako by mě ze vší láskou objali. Držím svou mysl prostou myšlenek a tělo měkké a těžké. Necítím bolest, ale vím přesně, kde jehla projela mezi obratli.

Nevím, jestli se ještě budu vracet k lajnám. Pokud mě to nebude bavit, tak ne. Jsem připravena začít něco nového. Díky ortéze jsem se mohla poslední tři měsíce normálně pohybovat a noha mi nezeslábla tak jako před první operací. Před rokem rozcvičování bolelo.

slacklline

Název: Od slackline k tiché radosti
Autor: Anna Hanuš Kuchařová
Žánr: biografie
Vydáno: 2020
Stran: 407
Vydalo nakladatelství: Jota
Hodnocení: 100 %

https://www.jota.cz/od-slackline-k-tiche-radosti


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Adamcová: Ráda nasávám vůni deště

BARAperexPrvní místo v literární soutěži na téma Všechny vůně a chutě světa patří díky hlasování čtenářů Kultury21 teprve patnáctileté Barboře Adamcové z Litoměřic. Zajímalo mě, zda jsou všechny zážitky popsané v povídce její vlastní, jaké má plány do budou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Dostanou i nás technologie na okraj propasti?

na okraji propasti 200Na okraji propasti oblíbeného francouzského spisovatele Bernarda Miniera patřilo v únorové nabídce k top titulům a jedná se také o knihu z edice TOP thriller. Stojí tato bichle za to?

 <...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

Tři oříšky pro Popelku navždy

tri orisky-pro popelku 200V poválečném období nalezneme řadu neomrzitelných pohádek, které se k divákům (nyní už převážně televizním) ustavičně vracejí, a mezi nimi i několik takových, které bez nadsázky patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žá...