Lenka na cestách: Rio de Janeiro, mesto rôznych tvárí

Lenka na cestách: Rio de Janeiro, mesto rôznych tvárí

Tisk

Rio perexLenčino putování by mělo pokračovat. Z Londýna konečně zamíří do vysněné destinace, brazilského Rio de Janeira. Otázkou je, jestli se mezitím nezpřísnila ochranná opatření v souvislosti s koronavirem natolik, že by se jí nepodařilo odstartovat z londýnského letiště do Brazílie...

 

 

11. 3. 2020 Zobudil ma budík 5:30, ktorý mi neľútostne oznamoval, ze musíme vstávať. Oznámila som Jaroslavovi a Anke, že mame 15 minút do odchodu, keďže potrebujeme stihnút autobus s číslom 149, ktorý ide na London Bridge. Ten sme naštastie stihli a odtial sme išli vlakom na letisko Gatwick.

Fotogaléria: Rio de Janeiro, mesto rôznych tvárí

Letiská bez rúšok a paniky

Na letisku nas nečakala zvýšená ochrana ani kontroly. Nikto neriešil vírus, masky, otázky prečo sme sem prišli a kam ideme. Všade bol pokoj a nikto neširil paniku. Podobná situácia bola aj v Riu de Janeiro, keď sme prileteli po dvanástich hodinách. V tom čase na Slovensku bola polnoc, zatial čo v Riu sa začinalo žiť. Z letiska sme sa pohodlne dostali na hotel, čo bolo po bezpečnostnej aj finančnej stránke najvýhodnejšie. Ako sme prichádzali k hotelu, všimli sme si demonštrácie. Spýtala som sa vodiča, čo sa deje. Povedal, že ide o demonštráciu vôči prezidentovi. To nás upojojilo, lebo sme si vybrali bezpečný spôsob cestovania.

Rio 6

Rio de Janeiro, mesto rôznych tvárí

Rio de Janeiro je mestom rôznych tvárí. Čo od neho očakávať, blyslo nám myslou. Ako sme vyrazili do ulíc, videli sme veľa chudobných ľudí, ktorí sa snažia zarobiť a prilepšiť si k živobytiu. Jedni zbierajú železo, ini predávajú rozličný tovar a ďalši postávajú len tak a dúfajú v milosť domácich a túristov. Na druhej strane tu vieme nájsť krásne hotely a reštaurácie, ktoré pohladia nielen srdce a oko, ale aj naše chuťové poháriky. Ako sme tak prechádzali ulicami, zastavili sme sa pri známych schodoch.

Rio 1

Schody starého blázna

Slavne schodisko umelca Jorge Selaróna sa nedajú prehliadnuť. Nachádza sa na rozmedzí štvrtí Lapa a Santa Teresa. Jorge Selarón bol umelec a maliar čilského pôvodu, chátrajúce schody začal opravovať roku 1990. Schodisko je zložene z 250 schodov, ktoré sú pokryté viac ako z dvoch tisíc dlaždic zo 60-tich krajín. Medzi nich patri aj Slovenska republika.

Rio 4

Selaron cestoval po všetkých kontinentoch, pretĺkal sa ako chudobný maliar. Keď prišiel v roku 1983 do Rio de Janeira, okamžite si to tu zamiloval, vraj niet krajšieho miesta na Zemi. Na svoje schody napísal: „Ukončím tento bláznivý nápad a jediný sen až v posledný deň svojho života.“ Jeho slova sa stali skutočnostou, po ich dokončeni maliar skutočne zomrel. 

Akvadukt Carioca - vodovod s historickou elekričkou

Okrem nich sme sa zastavili na spiatočnej ceste pri Akvuadukte v Karioke, ktory bol postavený v polovici 18. storočia a zaobstaral tak obyvateľom pitnú vodu. 

Rio 3

Akvadukt Carioca se nachádza ve čtvrti Lapa. Bol vybudovaný v polovici 18. storočia k doprave vody zo stejnomennej rieky, poskytuje niekoľko jedinečných zážitkov. Jeden z nich tvorí jeho panoráma spoločne s blízkymi futuristickými budovami v čele s katedrálou Sao Sebastiao. Druhý zážitok znamená prejsť sa po akvaduktu Carioca historickou električkou Bonde de Santa Teresa. Jezdí po ňom od roku 1896, kedy stavba zároveň prestala plniť svoj pôvodný účel. Z dopravného hľadiska je v súčasnosti zastaralá už aj električka. Zôstala jako posledná svojho druhu v Riu a slúži výlučne turistickým účelom. Dôjsť s ňou lze až k ozubnicovej dráhe šplhajúcej k soše Krista Vykupiteľa na Corcovadě.

Rio 5

Naša cesta viedla až k prístavu Marina, cez zelený park až k modrastému oceánu. Prechádzka bola prijemná, ale potrebovali sme sa presťahovať do čtvrte Leme, tak sme ju prispôsobili svojim podmienkam.

Rio 7

Rio 2

Určite by sa tu dalo nájsť viac zaujimavostí, ale čas nás tlačil a pokračovali sme v pláne ďalej.

Foto: Lenka Meravá


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jazzu mi imponuje improvizace a fakt, že skladby na každém koncertě znějí trochu jinak

Sisa FeherováMultiinstrumentalistka, zpěvačka, textařka, skladatelka, to vše je Sisa Fehérová, která vystupuje se sextetem Sisa Feher & KHI, v triu Bardo a pořádá sólové koncerty. V současnosti připravuje album Mammatus a přiznává, že je její profese ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Skvělá a vtipná kniha o svatbách

svatebni historky200Po Historkách z Tinderu se Lucie Macháčková vrací v jiném nakladatelství a tentokrát se Svatebními historkami. Úsměv na tváři při čtení je zaručen!

...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Pečlivě dávkovaná smrt
ImageVálečné drama ze současného divokého východu vypráví přímočarý akční příběh o tom, jak speciální francouzské komando zachraňuje odvážnou novinářku Elsu ze spárů teroristických únosců. Překvapivě snadná záchrana z vězení s...