Hurá do Helsinek

Hurá do Helsinek

Tisk

helsinky200National Geographic přichází s malými průvodci po nejkrásnějších městech. Rozměr průvodce je natolik přívětivý, že vám v cestovním zavazadle nezabere  moc místa a přesto v něm najdete spoustu zajímavostí a míst, díky kterým vybranou destinaci poznáte z mnoha úhlů pohledu.

 

 

I průvodce po Helsinkách, hlavním městě Finska, v sobě ukrývá podrobné rozkládací mapy, které ukazují jednotlivé čtvrti tak, aby se turista co nejlépe a nejrychleji zorientoval. Helsinky samy o sobě nejsou nijak zvlášť velké město, na téměř všechna turistická místa se dá dojít po vlastních, ale i tak vám bližší poznání Helsinek zabere pár dní.

Autoři rozdělili Helsinky do šesti částí, včetně pevnosti Suomenlinna (původně Sveaborg), která sloužila k obraně země. Dnes tam najdete muzea, kavárničky a krásný výhled na okolní vody (a v určitých ročních obdobích drzé husy nebo snad kachny všude okolo). Ale zpátky k centru města a těm nejzářivějším památkám.

Ikonou Helsinek je katedrála Tuomiokirkko. Schody, které k ní vedou, jsou v teplejších měsících neustále osazeny turistky i místními, kteří si zde užívají sluníčka a pohody, jelikož kolem není mnoho ruchu, přesto, že se jedná o hlavní město. Od Tuomiokirkko je to jenom kousek k Uspenské katedrále, kde se také za slunečních dnů vyhřívají nejen Helsinčané. Takže kdybyste měli v Helsinkách opravdu málo času, tyto dva svatostánky byste neměli minout, stejně jako legendární Kauppatori, kde si ve stáncích můžete nakoupit tradiční laponské výrobky nebo předměty s finskou tematikou nebo vyzkoušet laponskou kuchyni (a často se stane, že můžeme platit kartou). Kauppatori je také místem, odkud se vyjíždí na projížďky lodí a najdete tam taky nástupiště na trajekt, který vás doveze na již zmíněnou Suomenlinnu.

Helsinky jsou také městem plným různých muzeí - moderní stavba muzea Kiasma je zážitek sám o sobě, najdete zde nejnovější umění. K top zážitkům pak patří Sibeliův památník a nesmíme zapomenout na jedinečný kostel vytesaný přímo ve skále - Temppelliaukion kirkko.

Helsinky taky mají svou zvláštní čtvrť plnou designu. Najdete zde i různá vetešnictví, ve kterých můžete prohledávat poklady z různých období dvacátého století - autoři průvodce zmiňují například nefinsky nazvané místo Penny Lane.

Po výletě je také nutné zregenerovat síly v příjemné kavárně nebo si zajít na pořádný dlabenec - i na to autoři průvodce mysleli. Najdete zde mnoho tipů a myslím, že každý si zde najde to své - masožravci, vegani, i ti, co si chtějí užít nějakou exotiku. Češi si najdou v Helsinkách i několik restaurací a hospodských zařízení, které jim budou připomínat jejich domovinu - Zetor, Vltava, Pohádka a další, ty ale v knize nenajdete. Podle popisu v průvodci, nesmím příště vynechat kavárnu Tamminiementien kahvila, která slibuje velmi příjemné prostředí a spoustu sladkostí. Kam si zajdete na kávu vy? A víte, že Finsko je země, kde se vypije nejvíce kávy ročně?

Po celodenní dřině je také nutné si někde složit hlavu a průvodce samozřejmě nevynechává ani tyto informace. V Helsinkách najdete mnoho typů ubytování a samozřejmě i mnoho různých cenových kategorií. Osobní zážitek mám z řetězce Omenahotelli, kde nepotkáte žádnou recepci a kódy k přístupům dostanete mailem a SMS. Víc prozrazovat nebudu, od toho tu máte představovaného průvodce.

Věřím, že když navštívíte Helsinky, zamilujete si město plné zeleně a jezer, kde život ubíhá tak nějak pomaleji a klidněji. Kde se na vás lidé usmívají, bez problémů se domluvíte anglicky, nadýcháte se čerstvého vzduchu, budete prostě v naprosté pohodě. Já se do Helsinek musím vracet, je to báječné město.

 

helsinky

Helsinky
Autor: kolektiv
Přeložila: Barbara Antonová
Žánr: průvodce
Vydáno: 2018
Nakladatelství: CPress
Počet stran: 54
Hodnocení: 90 %
Foto: www.cpress.cz

http://www.cpress.cz/helsinky-2/


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

,,Nezáleží na tom, kdo je má matka, či otec. Záleží na tom, kdo jsem já!“

vero200Mám pocit, že ji znám celý život. A přitom jsem ji poznala až nedávno, když jsem četla její knihu. Dlouho bych mohla mluvit o pocitech, které mě provázely, když jsem tuhle knihu četla. Byla jsem smutná, zhnusená, otřesená, plakala jsem, taky jsem se ale s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Setkání s Knížkovým pejskem

Knizkovy pejsek 200Když se vysloví jméno Jiří Kahoun – hned je jasné, že se bude hovořit o knížce pro děti. Zatím jsme znali pana Kahouna především jako spisovatele píšícího pro děti – řadu jeho textů ilustroval třeba pan ...

Divadlo

Převychová farář neonacistu, nebo neonacista faráře?

adamova jablka perexFarář Ivan (Jacob Erftemeijer) je prototyp vzorného křesťana. Ve všem vidí jen to dobré a vůbec nepochybuje o tom, že Bůh při něm stojí a pomáhá mu. Proto na faře poskytuje útočiště osobám ve výkonu alternativního trestu ...

Film

Nataša Gollová bude v Toboganu – víc prozrazuje moderátor Aleš Cibulka
Image27. února by oslavila sté narozeniny Nataša Gollová. Aleš Cibulka tuto dámu představil před několika lety ve dvou knihách – Nataša Gollová: život tropí hlouposti a Nataša Gollová 2: Černobíl...