Průvodce po Norsku pomůže vybrat, kam se vydat

Průvodce po Norsku pomůže vybrat, kam se vydat

Tisk

Norsko2017 perexZ chudé země, kde se lidé usazovali hlavně u břehu moře, protože se živili lovením ryb, jednou z nejbohatších velmocí světa. I tak by se dala shrnout dlouhá a neklidná historie severské země Norsko, která zrodila jednoho z nejznámějších knižních detektivů Harryho Holea.

 

 

Norsko je známé svými fjordy, ledovci a určitě také netradičními dřevěnými sloupovými kostely. Z uměleckého světa oslovuje posluchače Edvard Grieg a snad se nenajde nikdo, kdo by neznal Edvarda Muncha a jeho obraz Výkřik, možná jste navštívili v divadle některou z her Henrika Ibsena. Dále jste jistě zaznamenali i soupeře Járy Cimrmana Roalda Amundsena či Fridtjofa Nansena.

Hlavní město Oslo je nejnavštěvovanějším místem turisty, v závěsu je mu Bergen, krásným a na norské poměry neobvyklým městem k výletu je i Ålesund s mnoha secesními domy. Dobrodružným místem pro cestu jsou pak Špicberky, na kterých mimo jiné najdete Globální úložiště semen. V Trondheimu zase navštívíte Museet Erkebispegården. Tedy pokud byste chtěli vidět sochu svatého Denisa, který drží svou hlavu v rukou, jelikož podle legendy byl sťat a následně se zvedl a odešel i se svou hlavou k hrobu.

 

Norsko2017

 

Norsko je plné muzeí, ať jde o ta umělecká (v průvodci autor popisuje i rozložení a obsah sbírek těch nejlepších), tak mnoho z muzeí se věnuje tradičnímu rybolovu a zemědělství, samozřejmě jsou na programu i lodě, ať už ty historické vikingské, ale lze vidět například i slavnou loď Fram. Další typ paměťových institucí, které lze navštívit, jsou muzea zabývající se druhou světovou válkou a především norským odbojem. Pokud by vás toto téma zajímalo a chtěli byste se o něm dozvědět více v románově formě, tak doporučuji knihu Modrá hvězda spisovatele Jana Guillou.

Na své si v každém větším městě přijdou i milovníci obrazů. Vybírám jednu galerii za všechny – Galleri Espolin. Kaare Espolin Johnson, romantický malíř, celý svůj život špatně viděl a tak jeho obrazy působí téměř trojrozměrně.

 

norsko 2

 

Ale hlavně vy, co jste spíše na přírodu, si přijdete v Norsku na své. Jedno místo za všechny, které najdete zvěčněné v průvodci – Geirangerfjord – zalesněná majestátní skála s pár domy a nádherným vodopádem.

Pokud vás nebaví přespávat v hotelech, v Norsku si můžete ustlat v některém z opuštěných majáků a prožít tak něco extra. Nebo se můžete potkat s papulchačím psem, vyšlechtěným přímo v Norsku.

Vybrala jsem z průvodce jen pár zajímavostí a doufám, že jsem vás nalákala k tomu, abyste si ho přečetli a případně si vybrali, kam se do Norska vydat. Ano, je to pro nás dost nákladné místo, ale věřím, že zážitek z cesty ve vás bude rezonovat ještě dlouho.

Norsko/Rough Guides to Norway
Autor: Phil Lee
Přeložil: Jan Sládek
Žánr: turistický průvodce
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 445
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V Etiopii se ve mně zrodila ta pravá vášeň pro fotografování

archiv Monika Navrátilová perex„Focení lidí mě naplňuje a věřím, že skrze objektiv dokážeme vytvořit zvláštní propojení,“ přiznává známá fotografka Monika Navrátilová, jejíž fotografie zdobí titulní stránk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Proč nikdy nestíhám

Nestiham 200Nakladatelství NOXI nedávno vydalo populárně naučnou knihu s názvem Proč nikdy nestíhám:  Jak najít rovnováhu mezi prací a soukromím. Není pochyb o tom, že jde o téma, které se v dnešní době dotýká téměř každého z nás. Přesto si nemyslím, že by ...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

Do kin se přivalí německy mluvené filmy

Dasfilmest perexBěhem října startují jedna filmová přehlídka za druhou. Před několika dny jsme psali o dnech španělsky mluvených filmů i nabídce titulů uvedených na prestižních festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes – viz Filmová sezona začíná (kultur...