Kam za uměním a architekturou v Praze

Kam za uměním a architekturou v Praze

Tisk

 

IMG 6940Máte před sebou volný víkend a nevíte co podniknout? Vydejte se do Prahy a užijte si tak místní architekturu spojenou s příjemným posezením a pohádkovými panoramaty. Nevíte kde začít? V dnešním článku poradím, jak strávit den v Praze, tak trošku jinak. Připraveni?

 



Prvním místem pro takovýto zážitek je Tančící dům. Budova je velmi významná pro svou naprosto jedinečnou architekturu. Trocha historie a zajímavostí o této výjimečné stavbě a ikoně moderní architektury 20.století. Je navrhnuta architekty Frankem Gherim a Vladem Miluňovičem. Budova byla dostavěna v roce 1996. S její stavbou byli provázeny různé komplikace. Jednou z nich byl odpor místních obyvatel, kvůli naprosto specifickému tvaru domu. Ne každý si dovedl představit, že na rohu ulice může stát něco tak neobvyklého. Někteří měli pocit narušení panoramatu Prahy.


IMG 7063


S takovýmito rozpornými názory se setká téměř každá kontroverznější nebo výjimečnější budova. Myslím, že obzvlášť v Čechách je toto na denním pořádku. A však teď je toto místo jedním ze základních zastávek každého turisty. Spousty lidí neví, že je možné tuto stavbu navštívit i zevnitř. Na střešní terase je kavárna, kde si můžete prohlédnout nádherný Pražský hrad a ostatní památky okolo Vltavy, z naprosto jedinečné perspektivy.


PC280096


Každý, kdo si dá nějaké pití nebo zákusek, si zde může odpočinou a udělat krátkou přestávku během poznávání nových míst. Pokud však nemáte rádi posezení v kavárně je zde druhá možnost, jak poznat vnitřní prostory Tančícího domu. Touto možností je návštěva galerie, kde se konají dočasné výstavy.

 

Zůstaneme ještě u břehů Vltavy a přesuneme se na druhý břeh. Zde se nachází muzeum Kampa. Budova tohoto musea má také svou historii. je to bývalý mlýn, který vyhořel a byl zrekonstruován do dnešní podoby až v roce 2000. Pokud nás zajímá samotná stavba, tak je zde zajímavá opět střecha, na které se nacházejí jak zrcadla, tak skleněné plochy. Odrazy oblohy na tyto plochy dodávají člověku pocit, že je v oblacích. A však podstatnější jsou spíše exponáty nacházející se uvnitř musea. Tato galerie moderního středoevropského umění je zpravována nadací Jana a Medy Mládkových. Každý může navštívit stálou expozici nebo některou z dočasných výstav, které vždy stojí za shlédnutí.

 

Do třetice všeho dobrého zůstanu u stavby nedaleko Vltavy. Tentokrát jde o stavbu, také s uměleckým obsahem a využitím. Jedná se o Novou scénu Národního divadla v Praze. Výstavbu Nové scény provázelo hodně komplikací. Budova byla navržena architektem Karlem Pragnerem, který se musel potýkat s mnoha požadavky. jedním z nich bylo, že musí být hlavní sál dokonale odhlučněn. K tomu slouží kamenné desky, před kterými jsou naprosto nepřehlédnutelné skleněné tvarovky. Ty dávají budově svůj vzhled. Je spousty názorů na vzhled budovy, ale každý si musí udělat obrázek sám. Interiér můžete navštívit za různých okolností.

 

Pokud rádi chodíte do divadla a máte rádi spíše moderní představení je Nová scéna tou pravou volbou. Je tu i možnost zajít pouze na sklenku vína, koktejl nebo jen půllitr piva. V prvním podlaží se nachází Cafe Nona, kde se pravidelně konají různé recitační večery, představení kapel nebo se zde scházejí herci a mladí umělci. Kdo chce svůj klid může si zapůjčit knížku a usadit se do některého z křesel. Najde se zde asi od všeho trochu. Pokud však nechcete navštěvovat interiér a zkoumat pouze budovu z venčí, a i tak vidět trochu umění. Pravidelně se na náměstí Václava Havla, které je přímo vedle Nové scény, konají představení, workshopy ale i trhy.

 

Poslední rada, kam na trochu méně známé místo, ale zároveň velmi zajímavé svou architektonickou rekonstrukcí. Kousek od Václavského náměstí ve Vodičkovi ulici se nachází dům se jménem Langhans. Je to zrekonstruovaný obytný dům. Jeho obnovu provedl ateliér známého architekta Ladislava Lábuse. Můžeme zde pozorovat skvělé použití a kombinace materiálů, a to především v jejich surové a přírodní podobě. Budovu si je možné prohlédnout i zevnitř. Nachází se zde foto obchod, kavárna a galerie.

 

Možná máte pocit, že máte Prahu v malíčku. Že už jste navštívili všechna “známá” i neznámá místa a nic Vás nemůže překvapit. Zkuste to ale jinak – staňte se na den “turistou ve vašem městě” a uvidíte, že najdete spoustu malých i velkých detailů, kterých jste si nikdy předtím nevšimly. Tak co, jdete do toho?


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každý festivalový den trošku jako dobrodružná jízda na horské dráze“

luhovany vincent 200Prozradila nám paní Magdaléna Petráková, ředitelka a dramaturgyně divadelní sekce festivalu LUHOvaný Vincent. V tomto rozhovoru nám sdělila, na co se mohou návštěvníci těšit a v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

CoolMom in da house

coolmom-in-da-house perexŘíká se, že pokud si z náročných situací umíte udělat srandu a berete život s nadhledem, vyčerpání a bolest vás tolik nepohltí. Kamila Štěpánková, autorka knihy CoolMom in da house, je toho přesným důkazem.

...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

Pacifik Rim 2 ve znamení akce

Pacific1Vezměte Godzillu, Jurský park a Transformers. Zamíchejte v čínském kotlíku a prodáváte Pacifik Rim 2.

...