Há, Lón, Vík – vítejte na Islandu

Há, Lón, Vík – vítejte na Islandu

Tisk

island200Island už několik let prožívá obrovský cestovatelský boom. Počet turistů, kteří zemi navštíví každý rok, převyšuje přibližně třikrát počet obyvatel celé země. A tak se i na české pulty knihkupectví dostal překlad turistického průvodce z řady Rough Guides, který vám představí severský ostrov v celé jeho kráse.

 

 

Autoři si rozdělili průvodce podle zeměpisných částí, neukazují však pouze místa, kam můžete vyrazit, brouzdají i do velmi výbušné historie země a v krátkosti představují tamní oblíbené ságy. Autoři se zmiňují třeba i tom, že v Reykjavíku nenajdete hodiny, které by ukazovaly stejně, jelikož jejich fungování ovlivňuje silný vítr.

Island jsou samozřejmě sopky, horké prameny, ledovce, neobydlená krajina, ale i místo, kde najdete třeba Falologické muzeum, které se nachází přímo v hlavním městě Reykjavík - ano, opravdu je to muzeum věnované penisům. Na mnoha místech v knize najdete poměrně kritické hodnocení mnoha muzeí, takže je na vás, zda přijmete názor autorů nebo půjdete do rizika.

V hlavním městě najdete poklady moderní architektury - jako je Harpa, operní dům z šestibokých skleněných krychlí ozvláštněných světelnými projekcemi. Věž Imagine Peace ve tvaru studny splněných přání stojí v Reykjavíku od roku 2007 a navrhla ji Yoko Ono. Symbol míru připomíná slavnou píseň Johna Lennona a je zde ve 24 jazycích napsáno právě “představ si mír”.

Na jihozápadě Islandu najdete Vestmanské ostrovy sopečného původu - o jejich důležité roli v historii země se také můžete dočíst v právě představovaném průvodci. A čím je zajímavé místo s názvem Há? Čtěte na straně 145. Na západním pobřeží zas můžete navštívit Vatnasafn - Vodní knihovnu - skleněné sloupce, ve kterých je voda z různých ledovců z celé země. Jsou dílem Roniho Horna.

Na Islandu najdete i řadu kostelů, které zaujmou - například ve městě Ísafjördur je jeden, který připomíná tahací harmoniku (nebo taky opery v Sydney?). Þingeyrarkirkja láká modrým stropem pomalovaným tisíci zlatými hvězdami. V Reykjahlíð našel své místo bílý kostel se zelenou střechou a neonovým krucifixem.

Průvodce je přehledný, formát takový, že se s ním dá lehce cestovat. Autoři dali jasně najevo, že Island není jen Modrá laguna, papuchalci nebo Geysir, který dal jméno ostatním gejzírům na světě. Tak pokud máte chuť vyrazit na zvláštní a unikátní místo, Island na vás čeká.

island

Island/Iceland
Autor: David Leffman, James Proctor
Přeložila: Hana Kornecká
Žánr: turistický průvodce
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 368
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: JOTA
Kniha: JOTA


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Hindráková přináší další napínavý příběh z exotického prostředí

hindrakova perexSe spisovatelkou Hanou Hindrákovou už jsme na našich stránkách hovořili v září loňského roku. Nyní se znovu setkáváme u příležitosti vydání její další knihy s názvem Dobrovolnice, který se odehrává v Keni....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Touha, láska, zrada – nešťastný život Agnes Magnúsdóttir

agnes perexSmutek evokující obálka s opuštěnou ženou a houfem dravců kroužících nad potemnělým mořem pod ztěžklými mraky dává dopředu najevo, že román Agnes nebude čtením k popukání. A hned Prolog nás o tom přesvědčuje. Začíná...

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Letní filmová škola startuje už po devětatřicáté

filmova skola 2V pátek 26. července se do Uherského Hradiště začnou sjíždět filmoví fandové, aby nasáli atmosféru pohyblivých obrázků dávných i těch nejsoučasnějších. Po devět dní, až do soboty 3. srpna, se tu budou moci oddávat kulturnímu obžerství...