Tajemství hradní kuchyně

Tajemství hradní kuchyně

Tisk

sternberk perNa hradě Šternberk lze navštívit bývalou Liechtensteinskou kuchyni. Kuchyně je součástí nového prohlídkového okruhu, při němž návštěvníci projdou technickým zázemím hradu. Přes pokoje služebnictva i bývalých pánů hradu se postupně dostanou až na půdu, kde je funkční strojovna výtahu.

 

  

V rámci okruhu, který má představit zejména technické zajímavosti hradu, spatří návštěvníci osobní výtah z prvního do druhého poschodí a také výtah, kterým se v době Liechtensteinů dopravovalo jídlo. Součástí prohlídky jsou rovněž nedávno zrekonstruované půdní prostory, kde se nachází i strojovna výtahu.
Kuchyně byla po náročné rekonstrukci, která trvala více než rok.
Součástí rekonstrukce kuchyně byly i restaurátorské opravy původních obkladů a kachlových kamen. Vybavení kuchyně tak je opět plně funkční.

sternberk 4

Dominantou města Šternberk je stejnojmenný hrad, který se stal kolébkou moravské větve rodu Šternberků a následně i majetkem dalších významných rodů – pánů z Kravař, Berků z Dubé, knížat z Minsterberka a Lichtenštejnů.
Hrad nabízí tří prohlídkové okruhy v letní turistické sezóně a návštěvy různých akcí v průběhu celého roku.

sternberk 2
Hrad založil v polovině 13. století Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka. Z původní stavby se zachovaly zbytky opevnění, zdi hlavního paláce a mohutná okrouhlá věž.
Hrad nabízí návštěvníkům ke zhlédnutí unikátní soubor italské a severské raně renesanční malby i ukázky holandského a vlámského barokního malířství. Originály některých vystavených děl jsou obdivovány i ve světových galeriích.
Prohlédnout si lze také šlechtické interiéry minulých století či vzácnou kolekci gotických a renesančních dřevěných plastik. Pohled do života moderní šlechty počátku 20. století je prezentován horkovzdušným vytápěním, koupelnami či jídelním výtahem. Zajímavou památkou je také secesní osobní výtah. V podhradí se nachází unikátní muzeum hodin.
Zážitek z prohlídky hradu můžete umocnit procházkou v zámeckém lesoparku, který vytvořil v letech 1907–1909 vídeňský architekt Albert Esche.

sternberk 1

Zdroj a ilustrační foto: NPÚ a státní hrad Šternberk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen na první porevoluční koncert Karla Kryla v Kroměříži vzpomíná Jana Knapková

jana2Není proč se divit, že průvodkyní Expozice Karla Kryla v Kroměříži je právě žena, která organizovala první Karlův koncert v Kroměříži v květnu 1990. Ing. Jana Knapková je nejen sympatická, a navíc muzikální dáma, zná písničkářovu tvorbu, ale t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Budou Čáry života nejlepší Young Adult knihou tohoto roku?

cary-zivota200Když se má objevit novinka od autorky populární knihy či série, vždy ji provází velké očekávání a zároveň i obavy. Dokáže se vyrovnat své předchůdkyni? Čarám života od autorky Veroniky Roth se to rozhodně povedlo.

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Záplava filmů pohltí Karlovy Vary

MFFK IFFlogoPo roční přestávce zaviněné covidovou epidemií se opět vrací KARLOVARSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL, oproti obvyklému datu o dva měsíce posunutý. Letos se ve dnech 20. až 28. srpna koná jeho 55. ročník. Nejspíš bude skromnější – mám na mysli značně zúže...