Za Jakubem Krčínem do Třeboně

Za Jakubem Krčínem do Třeboně

Tisk


krcin perDvacáté Historické slavnosti Jakuba Krčína se konají14. a 15. července se v Třeboni. Na programu je setkání s posledním rožmberským vladařem, panem Petrem Vokem a jeho geniálním rybníkářem Jakubem Krčínem.

 

 


Slavnosti s bohatým programem a tradičními řemeslnými trhy proběhnou přímo na Masarykově náměstí, v areálu zámku i na hrázi rybníka Svět.
Letošní Historické slavnosti Jakuba Krčína zahájí noční pochodňový průvod a příjezd slavného stavitele rybníků do areálu Pod Světem. Dvoudenní doslova nabitý program připravil Odbor kultury a cestovního ruchu Města Třeboně. Na všechny akce je vstup zdarma.

krcin 1

Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan – geniální budovatel tradic českého rybníkářství
Papouška, štiku a kapra měl ve znaku známý rožmberský regent Jakub z Jelčan a Sedlčan. Jeho život byl velmi bohatý a vpravdě renesanční.
Narodil se 18.července roku 1535. Po studiích sloužil u pana Viléma Trčky z Lípy. V letech 1559-1560 v Borovanech řídil hospodářství augustiniánského kláštera. Vedl si tak zdatně, že si jej roku 1561 povolal Vilém z Rožmberka za svého podpurkrabího na Krumlov. O rok později je již z Krčína purkrabí a roku 1569 se stal nejvyšším regentem.
Krčín se také zabýval rybníkářstvím. Jeho vodní díla překonala staletí a především díky jim se Krčín skutečně proslavil. Byl skvělým organizátorem veškerých prací. Dokázal se obklopit skutečnými mistry rybníkáři, na které se mohl plně spolehnout. Krčínovým heslem bylo: Cokoli konáš, konej moudře a hleď na konec". Zemřel roku 1604 v Sedlčanech.

krcin 2

Zdroj a ilustrační foto Česká inspirace UNESCO


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Švihadlo: “Nacpat česká slova do reggae rytmů není jednoduché.”

svihadlo petr sturmaJak se u nás v dnešní době hraje reagge? Jak Češi reagují na Jamajčany? Kam spěje česká hudba? Nejen o tomhle jsme si povídali se zpěvákem a kytaristou skupiny Švihadlo, Petrem Šturmou.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Láďa Zibura v Arménii, v Gruzii… a taky trochu v lihu

zibura perex

Ladislav Zibura alias „Princ Ládík“ není autor, jehož bychom si museli dlouze představovat. Ale kdyby přece - je to sympatický mladý kluk, který rád chodí pěšky po cizích zemích a pak o tom s hu...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrz...